GalliumOS op Chromebook installeren doe je zo

© PXimport

GalliumOS op Chromebook installeren doe je zo

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 3 februari 2020 - 12:00

Aangepast: 25 november 2022 - 08:19

Koen Vervloesem

Als je op je Chromebook een Linux-omgeving wilt draaien zonder Chrome OS, dien je Linux in een dualboot-configuratie op je Chromebook te draaien. Het project chrx helpt je met het installeren van GalliumOS.

Met het project chrx kun je een Linux-distributie naast Chrome OS installeren op je Chromebook. Kijk eerst na of chrx het processortype van je Chromebook ondersteunt. Weet je niet welk processortype je Chromebook heeft, zoek dit dan op in de lijst met Chromebook-modellen op de pagina Hardware Compatibility van GalliumOS, de Linux-distributie die we gaan installeren.

In de lijst met processortypes op de webpagina van chrx staat ook of je een firmware-update nodig hebt of dat die aangeraden is.

Firmware updaten

Om een Linux-distributie naast Chrome OS te installeren, dien je het verifiëren van door Google ondertekende kernels uit te schakelen. Schakel daarom de ontwikkelaarsmodus op je Chromebook in.

Als je de firmware van je Chromebook dient te upgraden, doe je dat eenvoudig met ChromeOS Firmware Utility Script. Open de Chrome OS-developer-shell (crosh) met Ctrl+Alt+T en typ dan de opdracht shell in. Typ dan de volgende opdrachten in om het script te downloaden en uit te voeren:

cd

curl -LO https://mrchromebox.tech/firmware-util.sh sudo bash firmware-util.sh

Let op: de tweede letter in de optie -LO is een hoofdletter O, niet het cijfer nul. Het script toont de mogelijkheden die je hebt om je firmware te updaten. Bij de meeste mogelijkheden dien je de schrijfbeveiliging (door het script aangeduid met WP van ‘write-protect’) van je Chromebook uit te schakelen. Dat vereist dat je je Chromebook openschroeft en de juiste instructies hangen van het model af.

Maar op alle recente Intel-gebaseerde modellen volstaat de optie Install/Update RW_LEGACY Firmware, die niet vereist dat je je Chromebook openschroeft. Je installeert dan een ‘legacy BIOS’ in een afgescheiden stukje firmware, dat los staat van het Chrome OS-gedeelte van de firmware. Druk daarvoor op 1 en bevestig met Enter. Daarna kies je of je standaard van usb of interne opslag wilt opstarten.

Na de succesvolle installatie keer je met Enter terug naar het hoofdmenu. Druk dan op R om je Chromebook te herstarten en te controleren of de nieuwe firmware werkt.

© PXimport

Chrx installeren

Open nu weer de Chrome OS-developer-shell en typ shell in. Voer dan de volgende opdrachten in om chrx te downloaden en uit te voeren:

cd

curl -Os https://chrx.org/go sh go -r dev

Let weer op: typ een hoofdletter O in de opties in, geen cijfer nul. Met de optie -r dev geven we aan dat we de nieuwste ontwikkelversie willen downloaden. De huidige stabiele versie van GalliumOS (2.1) is namelijk gebaseerd op het verouderde Ubuntu 16.04 LTS. Hopelijk is GalliumOS 3.0, gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS, tegen de tijd dat je dit leest al uit. Dan heb je de optie -r dev niet meer nodig.

Volg nu de instructies die het script je geeft. Het detecteert eerst of je hardware ondersteund wordt en toont je dan wat het gaat installeren. Standaard is dat GalliumOS, een op Xubuntu gebaseerde Linux-distributie die allerlei optimalisaties voor Chromebooks ingebouwd heeft. Bevestig met Enter. Het script kent nog wat opties, maar dat zijn allemaal zaken die je achteraf ook nog kunt aanpassen.

Het installeren zelf duurt overigens een hele tijd, omdat het installatiescript de nieuwste pakketten van Ubuntu downloadt en een voor een installeert. Als alles goed is, krijg je op het einde de melding chrx installer is finished met wat uitleg, zoals de standaard gebruikersnaam en wachtwoord (beide chrx).

Herstart en de eerste instellingen

Druk op Enter om je Chromebook te herstarten. In het venster met de melding OS verification is OFF druk je nu op Ctrl+D om Chrome OS op te starten of Ctrl+L om GalliumOS te starten. Log dan in met de ingestelde gebruikersnaam en wachtwoord en loop daarna eerst de instellingen eens door.

Open bijvoorbeeld de toetsenbordinstellingen door op het icoontje linksonder te klikken en te zoeken op Keyboard. In het tabblad Layout stel je dan je toetsenbordindeling in. Zo dien je voor een Belgisch azerty-toetsenbord bij Keyboard model voor het Chromebook-toetsenbord Search overlay | F keys mapped to media keys te kiezen, omdat het standaard ingestelde model Alt gr gebruikt voor de F-toetsen, en Alt gr heb je bij azerty nodig voor speciale toetsen zoals @.

© PXimport

Vul daarna het wachtwoord voor je wifi-netwerk in door rechts onderin op het netwerkicoontje te klikken en dan je netwerk te kiezen. Loop daarna via het startmenu en Settings de andere instellingen door. Zo vind je onder Users and Groups je gebruiker: klik op Change… achter Password om je wachtwoord te veranderen. En stel onder Time and Date de juiste tijdzone in.

Naast de standaardprogramma’s van Xfce is er in GalliumOS niet veel software geïnstalleerd; de webbrowser Chromium (het opensourcebroertje van Chrome) is de grote uitzondering. Met Synaptic Package Manager installeer je eenvoudig extra software uit de goed gevulde repository’s van Ubuntu. En op de wiki van GalliumOS vind je uitleg voor software zoals Skype, Spotify, Steam enzovoort.

Linux van externe opslag opstarten

Als je de RW_LEGACY-firmware op je Chromebook geïnstalleerd hebt, kun je ook via externe opslag zoals een usb-stick of micro-sd-kaart een besturingssysteem opstarten. Zorg dat je opslagmedium aangesloten is en start je Chromebook op. Zodra je op Ctrl+L drukt voor de legacy bootmodus en het zwarte scherm verschijnt, druk je op Esc om het bootmenu te openen. Daar kun je dan tussen je interne ssd en de externe opslag kiezen.

Als je de Full ROM als firmware hebt geïnstalleerd, gedraagt je Chromebook zich zelfs volledig als een normale pc en kun je op deze manier zonder verdere speciale instructies Linux vanaf een extern opslagmedium op de interne ssd installeren. Zo biedt Kali Linux, een Linux-distributie met tools voor beveiligingstests, images aan voor enkele Chromebooks met ARM-processor.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000