© PXimport

LightBulb: nachtmodus op je pc

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 mei 2019 - 10:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Richard Veenstra

Zit je vaak te lang achter je computer? Dan is het handig om een applicatie te installeren die in de avonduren je beeldscherm een zachtere tint geeft. LightBulb is een gratis programma dat je hierbij kan helpen.

Om LightBulb te installeren, ga je naar www.tyrrrz.me en klik je op Download. Je wordt nu naar een GitHub-pagina geleid, waar je het programma kunt installeren door op LightBulb-Installer.exe te klikken.

Kleurtemperatuur

Na de installatie vind je het programma in de taakbalk onderin. Klik erop en je ziet een aantal schuiven. De bovenste is de kleurtemperatuur van je beeldscherm tijdens de dag, de tweede schuif is de kleurtemperatuur voor de nachtelijke uren. Kleurtemperatuur wordt in kelvin uitgedrukt, een kleur boven de 5000 K wordt als blauw en koel ervaren. Des te lager het aantal kelvin, des te warmer. Het blauwe licht dat een beeldscherm uitstraalt, zorgt ervoor dat je brein minder melatonine afgeeft. Minder melatonine betekent dat je je natuurlijke slaapritme uitstelt. Om beter te kunnen slapen, is het dus handiger dat je pc je hierop voorbereidt door je beeldscherm warmer te laten lijken naarmate het later wordt.

© PXimport

Transitie

Je kunt zelf de kleurtemperatuur voor de nachtelijke uren instellen en met de schuif onder Transition duration bepaal je hoelang het duurt voordat je van de bovenste naar de onderste waarde gaat. De software richt zich hierbij op de zonsopkomst en zonsondergang van de locatie waar je je bevindt. Je hoeft dus alleen maar je locatie in te stellen bij het wereldbolletje bovenin en de applicatie zal automatisch je beeldschermkleur aanpassen als het donker wordt. Onderin beeld kun je altijd zien welke kleurtemperatuur je beeldscherm heeft. Als je wilt zien hoe je beeldscherm er gedurende de dag uitziet, klik je even op Preview 24-hour cycle.

Conclusie

Het is slim om een applicatie als LightBulb te installeren als je vaak merkt dat je slecht in slaap komt wanneer je tot laat achter je pc zit. LightBulb is eenvoudig te installeren, neemt bijna geen ruimte in en heeft toch een groot effect op je gezondheid.

© PXimport

9,0

ONS OORDEEL

LightBulb 1.6.4.1

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Simpele bediening

Zelf in te stellen kleurtemperaturen

Minpunten

Geen

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10 **Website** [www.tyrrrz.me/projects/lightbulb](https://www.tyrrrz.me/projects/lightbulb)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000