Lifehack van de week: wat weet Google precies van je?

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe te achterhalen wat Google precies van je weet.

Google zou je misschien wel kunnen beschouwen als de poortwachter van het internet. Dat is natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid, omdat deze zoekgigant dus bepaalt welke informatie je wel en niet zult zien. Google maakt gebruik van personalisatie van je zoekresultaten. Op basis van kenmerken word je een profiel aangemeten en doet Google je aanbevelingen, op die manier weet de zoekmachine precies wat je bedoelt. Daarmee ontstaat een filterbubbel en word je dus weinig tot nooit blootgesteld aan andere ideeën of afwijkende informatie.

Interesses

Gelukkig is er een manier om uit die filterbubbel te breken, namelijk door de informatie die Google over je heeft in te zien en door anoniem te zoeken. In de lifehack van deze week wordt uitgelegd hoe je dat doet. Op basis van je zoekgeschiedenis kun je namelijk zien welke interesses aan jou zijn gekoppeld. Onze collega van lifehacking is gecategoriseerd als ‘east Asian music’ en ‘bicycles and accessories’, maar herkent zichzelf daar helemaal niet in. Dat komt vaker voor. Je kunt bij het interesseoverzicht overigens direct advertenties op basis van interesses uitschakelen.

Locaties

Op een andere pagina van Google is het mogelijk om de opgeslagen locatiegegevens in te zien, een andere informatiebron die gebruikt wordt om je zoekopdrachten te personaliseren. Je kunt daar zien welke veelvoorkomende locaties zijn opgeslagen en gecategoriseerd. Als je dat liever niet hebt, kun je dat daar direct verwijderen of de locatiegeschiedenis zelfs helemaal uitschakelen.

Dashboard, zoekgeschiedenis en meer

Een andere handige tool is het Google Dashboard, de mogelijkheid om data van Google te downloaden en de optie om je YouTube-zoekgeschiedenis in te zien. Hoe je dat precies doet en hoe je precies je advertentie-interesses en locatiegegevens in kunt zien, lees je in de volledige lifehack die je vindt op Lifehacking.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000