Lifehack van de week: sterke wachtwoorden verzinnen

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe je eenvoudig een nieuw en sterk wachtwoord kunt verzinnen.

Wachtwoorden zijn heel erg ongebruiksvriendelijk. We zijn we nu allemaal lid van zo veel diensten dat het bijna onmogelijk wordt om voor elke dienst apart een heel nieuw wachtwoord te onthouden. Bovendien is het vereist om bij de ene dienst een wachtwoord te verzinnen dat minstens deze vreemde tekens bevat en minimaal zo lang is, terwijl bij de ander weer maximaal deze lengte en geen vreemde tekens erin mogen zitten. Geen wonder dus dat bijna alle grote bedrijven wachtwoorden de wereld uit proberen te helpen, in de vorm van wachtwoordmanagers en authenticatie in twee stappen. Helaas lukt dat nog altijd niet heel goed.

De lifehack van deze week helpt je met het verzinnen van een wachtwoord en geeft je handige tips over hoe je wachtwoorden verzint en wat de beste mogelijkheden zijn om al je wachtwoorden te beheren. Een van die tips is bijvoorbeeld om de sterkte van je wachtwoord met een algoritme te berekenen, voor als je nog zelf je wachtwoorden wilt verzinnen. Op die manier kom je er zeer snel achter of je wachtwoord wel of niet sterk genoeg is en dat leidt soms tot verrassende resultaten. 

Een andere tip is om authenticatie in twee stappen te gebruiken. Dan log je dus in met meer dan alleen een wachtwoord, namelijk ook een code. Zo'n code kan via een sms of via een app op je smartphone binnenkomen. Bovendien is er hardware beschikbaar, in de vorm van een USB-stick, waardoor je helemaal geen code meer in hoeft te voeren en inloggen een stuk eenvoudiger wordt. Ook hoef je dan minder moeite te doen om een sterk wachtwoord te verzinnen.

Al deze en andere tips over hoe je een sterk wachtwoord verzint, vind je in de volledige lifehack op Lifehacking.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000