Kritiek om tonen gelezen berichten WhatsApp

WhatsApp heeft kritiek van gebruikers gekregen vanwege de recente wijzigingen in de app. Sinds woensdag worden berichten die door ontvangers zijn gelezen, aangeduid met blauwe vinkjes. Volgens veel gebruikers is dit een schending van privacy.

Bij het verzenden van een e-mailbericht kan een verzender van het mailtje aangeven of de ontvanger het bericht heeft gelezen. De ontvanger zelf moet daar echter explicieit toestemming voor geven. Bij WhatsApp is dat niet het geval: zodra een ontvanger een berichtje heeft gelezen, ziet de verzender van het bericht dat meteen.

Het is voor een ontvanger van het bericht niet mogelijk om de 'gelezen-functie' uit te schakelen. Daarnaast is de update zonder medeweten van de gebruiker uitgerold. De update is niet als een nieuwe versie van WhatsApp uitgerold - waarbij gebruikers dus toestemming voor moeten geven - maar de functie is automatisch ingeschakeld.

WhatsApp heeft de FAQ-pagina aangepast, en legt uit wat de nieuwe vinkjes inhouden. Er wordt echter geen verdere uitleg over de nieuwe functionaliteit gegeven.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000