© PXimport

Korte films maken met Kapwing

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 oktober 2021 - 09:20

Aangepast: 25 november 2022 - 11:12

Redactie

Veel computergebruikers denken bij videobewerking aan een stroperig softwarepakket. Dat is onterecht, want met de Kapwing monteer je korte filmpjes rechtstreeks in je browser. Je rijgt meerdere clips aan elkaar, voegt leuke effecten toe en bewaart het resultaat op jouw computer. Hoog tijd om deze veelbelovende videobewerker beter te leren kennen!

Voor videomontages heb je niet direct een loodzware beeldbewerker nodig. Kapwing werkt namelijk volledig vanuit de cloud. Je gebruikt deze gebruiksvriendelijke webdienst dus vanuit je favoriete browser. In tegenstelling tot zwaarbeladen bewerkingsprogramma’s ervaar je nauwelijks wachttijden. Zorg vooraf dat het ruwe videomateriaal alvast op de pc of laptop staat opgeslagen.

Kapwing-account

Kapwing werkt weliswaar ook zonder account, maar het verdient de voorkeur om er alsnog eentje aan te maken. Jouw film krijgt dan namelijk geen lelijk watermerk. Een ander voordeel is dat de Kapwing je videoproject op een onlineserver bewaart. Het maakt in dat geval niet uit welke computer je gebruikt, want je kunt op elke plek aan de montage werken.

Surf naar www.kapwing.com en klik rechtsboven op Sign in om in te loggen. Dat kan overigens alleen met een Google- of Facebook-account. Zodra je de registratie hebt afgerond, kom je in je persoonlijke werkruimte terecht. Klik op New content, waarna de videobewerker tevoorschijn komt.

© CIDimport

Gratis gebruik

Videoclips toevoegen

Kapwing ondersteunt zo’n beetje alle gangbare videoformaten, zoals mp4, mov, avi en 3gp. Klik op Click to upload en dubbelklik in de verkenner op het videobestand dat je wilt gebruiken. Na enkele ogenblikken verschijnt er beeld in het hoofdvenster. Nuttig om te weten is dat met deze handeling het beeldmateriaal automatisch ook op de server van Kapwing terechtkomt. Gebruik de optie Add Media om meer videoclips aan het montagevenster toe te voegen. Overigens kun je vanuit Windows Verkenner ook video’s naar het hoofdvenster slepen.

De bestanden vormen gezamenlijk de ruwe basis voor de uiteindelijke film. Bepaal via de tijdlijn onderaan de volgorde. Het is handig om de schaal van deze tijdlijn te verkleinen. Klik hiervoor een paar keer op het vergrootglas met het minteken. Als alternatief kun je ook op Fit to Screen klikken.

Bepaal aan de hand van de tijdlijn eerst op welke plek je een videoclip wilt toevoegen. Klik nu op deze plek. Zweef daarna met de muisaanwijzer boven de betreffende videoclip en klik op het plusteken. Je vult op deze manier naar eigen inzicht de tijdlijn. Overigens sleep je de fragmenten binnen de tijdlijn eenvoudig naar een andere plek. Heb je een foutje gemaakt en wil je een clip verwijderen? Klik erop met de rechtermuisknop en kies Delete.

© CIDimport

Inkorten en splitsen

Saaie fragmenten schrap je natuurlijk het liefst uit de eindfilm. Geen probleem, want je kunt elke videoclip inkorten. Ga met de muisaanwijzer binnen de tijdlijn op de rand van een clip staan. Houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar links of rechts om het fragment in te korten. Je laat vervolgens de muisknop weer los. Op die manier wis je het begin- of einddeel van de video.

Wil je de volgorde drastisch wijzigen of een scène uit de videoclip verwijderen? In dat geval loont het de moeite om de fragmenten te splitsen. Je knipt de video daarmee in meerdere stukjes, zodat je deze eventueel een ander plekje op de tijdlijn kunt geven. Onbruikbare delen gooi je weg. Start via de playknop de voorbeeldweergave. Precies op het moment dat je het videofragment wilt splitsen, klik je op de pauzeknop. Bevestig nu met Split.

© CIDimport

Videoclip bewerken

Zodra je een videoclip op de tijdlijn aanklikt, verschijnen er in het rechtervenster diverse gereedschappen. Onder de categorie EDIT vind je bijvoorbeeld de optie Adjust. Als je daarop klikt, verschijnt er een nieuw venster. Gebruik de schuifregelaars om de transparantie, de helderheid, het contrast en de verzadiging te wijzigen. Via de schuifregelaar onder Blur kun je de beelden eventueel vervagen. Bevestig met Done Adjusting.

Vind je het lastig om handmatig de kleuren aan te passen en gebruik je liever een kant-en-klaar filter? Er zijn meerdere fraaie filters in Kapwing verstopt. Selecteer op de tijdlijn een videoclip en ga in het rechtervenster achtereenvolgens naar Edit / Adjust / Filters. Je klikt nu een mooi sjabloon aan, waarna je bevestigt met Apply Filter.

In het rechtervenster bevinden zich nog meer interessante gereedschappen om de videoclip naar je hand te zetten. Pas via Crop bijvoorbeeld de afmetingen van het beeld aan en wijzig met Speed de afspeelsnelheid. Verder zet je het volume harder of zachter en voeg je desgewenst ronde hoeken toe. Tot slot gebruik je de opties onder ROTATE om een gekantelde video te corrigeren.

© CIDimport

Achtergrondmuziek

Het is ook eenvoudig om achtergrondmuziek aan je film toe te voegen. Klik in de zijbalk aan de linkerkant op Audio en vervolgens op Click to upload audio. Dubbelklik in de verkenner op een geluidsbestand om dat aan de tijdlijn toe te voegen. Fijn is dat Kapwing alle gangbare formaten ondersteunt, zoals mp3, aac en flac.

Het audiospoor verschijnt onder de tijdlijn met videoclips. Pas zo nodig de locatie aan en maak het liedje eventueel korter. In het rechtervenster stel je het volumeniveau in. Probeer hierbij een goede balans tussen het geluid van de video en de achtergrondmuziek te vinden. Naast audio kun je vanuit de eerdergenoemde zijbalk ook nog tekst, afbeeldingen en vormen aan de film toevoegen.

Film opslaan

Ben je tevreden over de montage? Dan bewaar je hiervan een videobestand op de computer. Klik rechtsboven op Export Video en wacht even totdat Kapwing de eindfilm heeft klaargezet. Via Download sla je een mp4-bestand van de eindfilm op.

Het is ook mogelijk om het resultaat rechtstreeks op Facebook, Twitter of Instagram te delen. Tot slot deel je eventueel een videolink met bekenden. Houd er wel rekening mee dat de film slechts twee dagen op de Kapwing-server blijft staan. Veel montageplezier!

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000