Video's van YouTube en andere sites downloaden en converteren

© PXimport

Video's van YouTube en andere sites downloaden en converteren

Geplaatst: 3 oktober 2019 - 06:05

Aangepast: 14 december 2022 - 13:27

Toon van Daele

Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan moet video boekdelen spreken, althans wanneer je videobeelden aantrekkelijk zijn. In dit artikel gaan we aan de slag met een reeks tools voor waarmee je video’s maakt en bewerkt, optimaliseert, opknipt, downloadt en converteert. Leuk meegenomen: ze zijn stuk voor stuk gratis.

Tip 01: Downloadtool

Je hebt op YouTube een leuke videoclip gezien en die had je graag willen downloaden, bijvoorbeeld om die in je eigen video op te nemen (uiteraard alleen voor eigen gebruik in verband met eventuele auteursrechten). Nou zijn er diverse tools en diensten die zo’n downloadmogelijkheid aanbieden, maar vaak blijken ze niet meer te werken of zitten ze vol advertenties (of erger). Als je niet opkijkt tegen de wat Spartaanse Opdrachtprompt van Windows, dan is de tool youtube-dl.exe een prima oplossing aan (beschikbaar voor diverse platformen). Om alles te laten werken, moet je ook nog het bestand ffmpeg.exe in dezelfde map plaatsen. Via Gregzaal.com kom je op een webpagina die vertelt waar je terechtkunt om dat bestand te downloaden en hoe je het downloadt en ‘installeert’ in Windows (stap 3 ‘Add to Path’ is niet noodzakelijk).

 

© PXimport

Tip 02: Werking youtube-dl

Open vervolgens de Opdrachtprompt van Windows in de map waar je youtube-dl.exe hebt geplaatst. Voer onderstaande opdracht uit voor een overzicht van de beschikbare parameters:

youtube-dl --help

Dat overzicht ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. We illustreren de mogelijkheden aan de hand van een paar voorbeelden.

Om te weten welke video- en audioformaten en -kwaliteiten zoal beschikbaar zijn voor de beoogde YouTube-video voer je het commando gebruik je de parameter -F <video-url>, bijvoorbeeld:

youtube-dl -F https://www.youtube.com/watch?v=5w0ag6A2Kn8

Let wel: de parameter -F is hoofdlettergevoelig. Noteer het nummer van de format-kolom met het geschikte formaat en kwaliteit. Met deze opdracht haal je de video op:

youtube-dl -f <format-code> <video-url>

Wil je de best beschikbare video- en audiokwaliteit, gebruik dan:

youtube-dl -f bestvideo+bestaudio <video-url>

Of je zorgt zelf voor een optimale combinatie met:

youtube-dl -f <format-code-video>+<format-code-audio> <video-url>

Youtube-dl en FFmeg zijn wel zo slim om zo nodig naar een andere uitvoercontainer, zoals mkv, over te schakelen wanneer de gekozen audio- en videocodecs dat vereisen.

Om na te gaan welke codecs het resulterende videobestand daadwerkelijk bevat, kun je de gratis tool Mediainfo gebruiken. Deze tool integreert mooi in het contextmenu van Windows Verkenner. Na een eenmalige uitvoering, waarbij je een vinkje plaatst bij Shell-extensie […], volstaat het met de rechtermuisknop op het videobestand te klikken en MediaInfo te selecteren om de informatie op te tonen.

&nbsp;

© PXimport

Vanaf de Opdrachtprompt download je YouTube-filmpjes en converteer je die meteen

-

Video opnemen

&nbsp;

© PXimport

Tip 03: Conversie

Het kan altijd gebeuren dat je mediaspeler of -apparaat een videobestand weigert af te spelen ook al is de firmware of software helemaal up-to-date. In dat geval kun je nog conversie overwegen. Houd er rekening mee dat je video en audio dan mogelijk iets aan kwaliteit zullen inboeten. Er zijn diverse conversietools, maar Any Video Converter is een van de meest flexibele, gratis programma’s. Je downloadt het hier. Klik tijdens de installatie op Customize Install, stel de Installation Language in op Nederlands en geef desgevraagd aan dat je geen software van derde partijen wilt installeren. Start de tool vervolgens op, klik op Add Video(s) en voeg alle videobestanden toe die je wilt converteren. Selecteer de video(‘s) en klik rechtsboven op het pijltje om een geschikt uitvoerformaat te kiezen. Er zijn er tientallen, netjes opgedeeld in rubrieken als Android, Apple, Microsoft, TV, Audio enzovoort.

Als je dat wilt, selecteer je een verschillend uitvoerformaat voor andere toegevoegde video’s. Het is tevens mogelijk andere audio of een ondertitelingsbestand aan je video’s te koppelen. In het venster rechtsonder kun je onder meer nog de start- en stoptijd instellen, de videogrootte selecteren en de kwaliteit vastleggen. Via Video Options en Audio Options onderaan rechts wijzig je desgewenst nog zaken als de videobitrate en de codec. Met de knop Convert Now! zet je de gevraagde conversie(s) in gang.

&nbsp;

© PXimport

Tip 04: Snelle effecten

Zo’n videoconversie met Any Video Converter is dus behoorlijk rechttoe rechtaan. Dat neemt niet weg dat je aan het geconverteerde resultaat nog allerlei effecten kunt toevoegen. Daartoe klik je in Any Video Converter op het knopje Effects, rechtsboven een toegevoegde video. Er duikt een nieuwe dialoogvenster op met drie verschillende effecttypes: Video Cropping, Video Effect en Video WaterMark. Met het eerste type kun je het beeldgebied aanpassen, door het invullen van de marges of simpelweg door de rode kaderlijnen met de muis te verslepen. Het is tevens mogelijk het beeld te roteren of om te draaien. Video WaterMark mag duidelijk zijn: je voegt hier tekst (iets als © <naam> bijvoorbeeld) of een logo toe. Geef tevens het percentage van de transparantie op. Met de optie Video Effect gebruik je een drietal schuifknoppen om respectievelijk de helderheid, het contrast en de kleurverzadiging bij te stellen. In het uitklapmenu bij Other Effects tref je zeventien speciale effecten aan, zoals Sharpen, Invert en Distort. In veel gevallen dien je wel eerst even op de Play-knop te drukken om het effect in het voorbeeldvenster in werking te zien. Verlaat het venster met OK (of met Cancel).

&nbsp;

© PXimport

Conversie voor gevorderden

&nbsp;

© PXimport

Tip 05: Knippen en plakken

Je hebt een leuke video gedownload of zelf gemaakt, maar sommige fragmenten zou je uiteindelijk liever willen verwijderen. Dat wordt knippen … en dat doet de portable tool LossLessCut als geen ander én zonder kwaliteitsverlies.

Pak het gedownloade zip-bestand uit en dubbelklik op LosslessCut.exe. Om een fragment weg te knippen, positioneer je de afspeelknop mooi aan het begin van het gewraakte fragment of je tikt zelf de begintijd in. Klik op het linkse pijltje (Set cut start to current position). Doe hetzelfde voor het einde van dat fragment (Set cut end to current position). Het fragment wordt nu gemarkeerd in de tijdsbalk. Om nog een ander fragment aan te duiden, klik je eerst op de knop met de aanduiding c+ (Add cut segment) en stel je ook hier het begin- en eindpunt in. Herhaal dit voor eventuele andere fragmenten. Wil je de fragmenten wissen, selecteer dan het gemarkeerde deel van zo’n fragment en klik op dx (Delete selected segment x).

Is het je bedoeling de aangeduide fragmenten tot één nieuw videobestand aan elkaar te rijgen, klik dan op het schaaricoon, maar zorg wel dat de knop am te zien is – zo nodig klik je hier eerst op de knop nm. Immers, zie je de knop nm staan, dan worden de geselecteerde fragmenten niet automatisch tot één bestand aan elkaar gekoppeld. Met de knop cd leg je de uitvoermap vast.

Ook handig: klik op het camera-icoon om het getoonde videoframe in een jpeg- of een png-bestand op te slaan.

&nbsp;

© PXimport

Tip 06: Videoshow

Tijd nu om creatief helemaal los te gaan. Je hebt bijvoorbeeld een hele reeks foto’s en een paar videoclips klaarliggen. Wellicht wil je hier één wervelende videoshow van maken, inclusief fraaie overgangseffecten en misschien wat achtergrondmuziek. Voor een gratis en gebruiksvriendelijke oplossing is er bijvoorbeeld ffDiaporama, dat net als LossLessCut onderliggend ook weer dankbaar gebruikmaakt van de ffmpeg-bibliotheek (zie kader ‘Conversie voor gevorderden’).

Download de tool hier (beschikbaar voor Windows en Linux, evenals in een portable versie). Tijdens de installatie krijg je nog de gelegenheid om extra texturen en clip-art mee te downloaden. Start de tool en klik op Nieuw project. Kies een geschikte beeldverhouding en voorzie een titel. Bevestig met Create project, open het tabblad Project en kies Bestanden toevoegen of versleep de mediabestanden gewoon naar het programmavenster. Die komen in volgorde terecht in de tijdlijn bovenaan, maar je kunt ze altijd nog naar een andere positie verslepen.

Je merkt dat ffDiaporama standaard in een transitie-effect voorziet. Zowel het effect als de duur pas je aan bij Bestand / Instellingen / Opties voor project / Standaardbeeldovergang. Om een beeldovergang te wijzigen, klik je in het betreffende beeld met rechts op de tijdlijn en kies je Beeldovergang bewerken. Selecteer een passend type uit het ruime aanbod, stel de tijdsduur en afspeelsnelheid in, en bevestig met OK.

&nbsp;

© PXimport

Tip 07: Effecten ffDiaporama

In hetzelfde snelmenu van ffDiaporama vind je nog een aantal interessante opties terug, waaronder Achtergrond bewerken. Kies hier Nieuwe achtergrond selecteren en bepaal je keuze: Vaste kleur, Kleurverloop (met twee of drie kleuren) of een afbeelding. Via Afbeelding uit de bibliotheek krijg je toegang tot de geïnstalleerde texturen. Zo’n achtergrond kan bijvoorbeeld nuttig zijn als het plaatje of de video niet de volledige beeldgrootte in beslag neemt.

Via Dia bewerken komen diverse opties beschikbaar om de beeldweergave aan te passen. Zo is het mogelijk de beeldgrootte te wijzigen of het beeld te roteren of om te keren. Leuk is ook de optie Vorm bij Block shape. Met één muisklik giet je het beeld hiermee in een of andere vorm, zoals een hart, ster, puzzelstuk enzovoort.

Met de optie Muziek bewerken koppel je achtergrondmuziek aan je dia’s en het volumeniveau is makkelijk aanpasbaar.

Zodra je project is afgewerkt, open je het tabblad Video-export. Selecteer een geschikte optie, zoals Smartphone, Voor het internet of Zonder verlies. De juiste invulling van deze opties kun je overigens altijd nog aanpassen vanuit het tabblad Project, waar je Instellingen / Opties voor video-export selecteert. Of je kiest Geavanceerd en bepaalt alle instellingen zelf. Zodra je bevestigt met OK begint ffDiaporama je videoshow te exporteren.

&nbsp;

© PXimport

Videopad bevat talrijke video-overgangen en effecten

-

Tip 08: Videobewerking

Met ffDiaporama zijn we al aardig richting videobewerking opgeschoven en met VideoPad Video Editor gaan we nog meer die richting op. Om de gratis versie te downloaden moet je niet op de rode knop Download klikken, maar even een goed lezen tot je in kleine letters ziet staan: Get it free […] download the free version here. Toegegeven, dit programma is geen Adobe Premiere Pro CC, Pinnacle Studio of zelfs DaVince Resolve of Lightworks, maar het is wel gratis en het heeft niet zo’n steile leercurve. Met een paar muisklikken heb je de (Nederlandstalige versie) van het programma geïnstalleerd en kun je met Nieuw project aan de slag.

Zoals gebruikelijk bij veel video-editors vind je linksboven een venster waar je mediabestanden terechtkomen, op de tabbladen Videobestanden, Geluidsbestanden en Afbeeldingen. Dat kan met de knop Bestanden toevoegen of simpel door je bestanden ernaartoe te slepen. Vervolgens sleep je de gewenste bestanden naar de tijdlijn onderaan. Naderhand kun je die nog altijd verplaatsen met de muis. Met het scrollwieltje zoom je snel in en uit op de tijdlijn.

&nbsp;

© PXimport

Tip 09: Effecten VideoPad

Je zult merken dat elke nieuwe clip of afbeelding in de tijdlijn van VideoPad linksonder een knopje FX bevat. Dat geldt trouwens ook voor audiobestanden. Wanneer je deze knop indrukt, verschijnt een dialoogvenster van waaruit je meerdere effecten kunt toevoegen. Je hoeft slechts op de groene plusknop te drukken en een van de tientallen effecten te selecteren. Afhankelijk van het gekozen effect duiken dan extra opties op waarmee je een en ander kunt finetunen. Vaak hoef je hiervoor alleen maar met wat schuifknoppen te spelen. Net boven het FX-knopje tref je ook een X-knopje aan. Die is bedoeld voor de video- of foto-overgang en ook hier is het aanbod behoorlijk royaal.

Het is ook perfect mogelijk tekst en titels toe te voegen: de bijbehorende knoppen vind je bovenaan in de knoppenbalk. Een voorbeeld: klik op Tekst toevoegen / Scrollen van onder naar boven. Tik je tekst in het venster in en kies een geschikt lettertype, kleur en effecten. Sluit het venster: de tekst verschijnt op een apart videospoor, net boven het hoofdspoor.

Ben je klaar, druk dan op de knop Video exporteren en selecteer een geschikt formaat of videodienst. Druk op Ik zal later kopen en stel alle instellingen naar wens in. Bevestig met Maken en wacht geduldig af.

&nbsp;

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten