Kan Dropbox op tegen SkyDrive en Google Drive?

De online opslagdienst Dropbox bestaat al sinds 2008 en krijgt steeds meer concurrentie van de technologiegiganten: Apple, Microsoft en Google. Zo heeft Apple iCloud, is er SkyDrive van Microsoft en introduceert Google vandaag Google Drive.

Dropbox zorgde in 2008 voor een kleine revolutie op je computer. Een map op je pc die synchroniseerde met de cloud en ook toegankelijk was op je andere computers of smartphones. Het was genialiteit in zijn eenvoud. Synchronisatie en online back-up waren toen niet nieuw, maar het gebruiksgemak van Dropbox zorgde er voor dat het bedrijf tegen oktober 2011 vijftig miljoen gebruikers had. Nu storten de grote bedrijven zich in de strijd en is het de vraag of Dropbox het geweld van de giganten zal overleven.

SkyDrive
Microsoft interoduceerde de online opslagruimte SkyDrive al een paar jaar geleden en heef dit deze week opgewaardeerd en uitgebreid met nieuwe toegangs-apps waarmee bijvoorbeeld de opslagruimte op Windows pc’s direct als virtuele schijf is te benaderen.  Een mogelijkheid die Dropbox al veel langer aanbiedt. SkyDrive biedt nieuwe gebruikers 7 GB opslagruimte, terwijl bestaande gebruikers 25 GB kunnen krijgen. Dropbox is in de gratis variant beperkt tot 2 GB. Microsoft heeft als voordeel de integratie met Windows 8, Windows Phone, Windows Live en Office.

Google Drive
Vandaag heeft Google zijn bestaande clouddienst van Google Docs uitgebreid met een universele toegang, waardoor je niet alleen documenten maar nu ook andere bestanden makkelijk kunt opslaan in de 5 GB gratis opslagruimte. Voor webmail Gmail biedt Google zijn gebruikers al maximaal 10 GB opslagruimte en Google+ gebruikers kunnen tot nu toe onbeperkt foto’s uploaden. Google Drive is geïntegreerd met Android met een Google Drive-app een mogelijkheid die SkyDrive nog moet missen.

Apple iCoud
Een buitenbeentje onder de grote namen is iCloud van Apple. Hier heb je ook vijf gigabyte, maar in tegenstelling tot de drie andere synchronisatiediensten kan je op iCloud niet vrij je bestanden ordenen of uploaden. Handig voor muziek, je agenda en foto’s, maar het is geen Dropbox en dus ook geen volwaardige concurrent.

Andere
Er zijn meer nieuwkomers in de clouddiensten. Zo biedt Asus zijn klanten gratis cloudopslag en bestandssynchronisatie en heeft de Box onlangs een wervingsactie  gehad met 50 GB gratis ruimte voor Android gebruikers. Ook internet-providers zijn al actief op dit gebied ook telecom-providers zullen waarschijnlijk online opslag en synchronisatie gaan aanbieden.

Toch is Dropbox niet kansloos tegen de giganten. Zo geeft HTC zijn klanten met Sense 4-toestellen twee jaar lang gratis 25 GB bij Dropbox. Als Dropbox blijft innoveren en toegevoegde waarde blijft bieden voor meerdere platformen, kan het de grote kemphanen wellicht weerstaan?

Update: 25-04-2012 14:45
Cloudopslag is hot, ook Sony introduceert vandaag een eigen online opsllagdienst met gratis 5 GB opslagruimte, onder de naam PlayMemories Online. Is de naam Play hierbij een pesterijtje gericht tegen de Google Play site?

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000