Jouw smartphone als onderzoeker naar Covid-19 vaccin

Jouw smartphone als onderzoeker naar Covid-19 vaccin

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 juni 2020 - 01:50

Aangepast: 25 november 2022 - 10:26

Stefanie Katzenbauer

Met de huidige Coronacrisis die blijft aanhouden, schieten corona-gerelateerde appshref="https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/dit-zijn-de-plannen-voor-een-traceer-app-tegen-corona/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"> </a>als paddenstoelen uit de grond. Zo wil de overheid graag bijhouden waar je bent en met wie, zodat je geïnformeerd kan worden als je contact hebt gehad met iemand die besmet is geraakt. Er zijn ook apps ontwikkeld die je zelf symptomen laten invoeren om te checken of je wellicht besmet bent. In deze rij met Corona-apps is de Dreamlab app de nieuwste toevoeging. Deze app zorgt ervoor dat jij je steentje bij kunt dragen in het onderzoek naar een Covid-19 vaccin.

De Dreamlab-app is door de Vodafone Foundation ontwikkeld om bij te dragen aan het medisch onderzoek van Imperial College London. Zij doen onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden en medicijnen tegen Covid-19. Voor dit onderzoek moeten er veel analyses en berekeningen worden gedaan en dat is waar de DreamLab-app om de hoek komt kijken.

Deze app voert namelijk een deel van de berekeningen en analyses uit die nodig zijn voor het onderzoek. Het concept is dat 33 smartphones die gelijktijdig deze berekeningen uitvoeren, hetzelfde werk kunnen verzetten als een supercomputer. Door de inzet van deze app wordt er dus gehoopt op een sneller resultaat door meer smartphone kracht.

Bij het downloaden van de app, die beschikbaar is voor Android en iOS, krijg je meteen te zien hoeveel mensen tot dan toe de app hebben gedownload. Op het moment van schrijven zijn dat 639.871 personen. Dat zou betekenen dat deze app inmiddels ruim 19 supercomputers vervangt.

Hoe werkt het?

De app geeft aan dat hij zijn onderzoek het liefst ’s nachts doet. Vandaar natuurlijk ook de naam DreamLab. Zodra je je telefoon aan de oplader hangt, wordt de app op de achtergrond actief. Terwijl je slaapt, downloadt de app op de achtergrond stukjes informatie uit een onderzoeksproject in de cloud. Je telefoon voert dan de berekeningen uit die nodig zijn en stuurt vervolgens de resultaten terug. De app stopt vanzelf nadat je je telefoon van de oplader haalt.

Daarnaast maakt de app gebruik van het internet. Je kunt zelf instellen dat je wil dat de app alleen werkt als je verbonden bent met een wifi-signaal. Zo voorkom je dat de app mobiele data van je provider gaat gebruiken en je plotseling door je bundel heen bent.

Privacy

De apps die speciaal voor de coronacrisis werden ontwikkeld, waren niet altijd even privacygevoelig. De DreamLab app verzamelt persoonsgegevens wanneer je de app downloadt en als je ervoor kiest om je Apple- of Googleaccount te koppelen aan de app. Daarnaast geeft de app aan wel toegang nodig te hebben tot je foto’s, media en documenten maar stelt deze toegang alleen te gebruiken om toegang te krijgen tot de documenten die gedownload worden uit het onderzoeksproject. De app geeft dus aan geen toegang nodig te hebben tot je persoonlijke informatie of foto’s.

Als je hebt ingesteld dat de app alleen werkt wanneer je verbonden bent met een wifi-signaal, gebruikt de app wel data van je wifi-abonnement.

Verschillende projecten

Naast het onderzoek naar Covid-19, kun je met de DreamLab ook bijdragen aan andere onderzoeksprojecten. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken naar kanker en de daarbij horende medicatie. De app werkt voor deze onderzoeken op dezelfde manier: op de achtergrond terwijl je je telefoon oplaadt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000