Je media overal bereikbaar

Je harde schijf zit tjokvol mediabestanden: tientallen video’s, duizenden foto’s en muziekbestanden. Leuk als je thuis bent, frustrerend onderweg. Tenzij je een media-streamingserver installeert.

Een media-streamingserver kan al je media netjes via internet serveren, tot op je smartphone. In tien stappen zetten we zo’n constructie met Orb Caster op.

Stap 1: Orb verkennen

Bezoek je voor de eerste keer de Orb-site, dan dreig je te verdwalen. In het aanbod zitten namelijk ook een paar apparaten, waaronder Orb Music Player en Orb TV. Die zijn echter alleen in de VS en in een drietal Europese landen beschikbaar – Nederland of België staan vooralsnog niet op de lijst. Niet zo erg, want voor ons doeleinde, mediabestanden op een willekeurige pc of smartphone toegankelijk maken, hebben we voldoende aan gratis software.

Wat je hier precies van mag verwachten, lees je op www.orb.com/en/updated-orb-caster/testfeatures.html. Voor een download van de tool ga je naar www.orb.com/en/download.html. De versie voor Windows is een behoorlijke download van 74 MB.

Stap 2: Installatie starten

Met een dubbelklik op het gedownloade exe-bestand zet je de installatie in gang, met onder meer een aantal runtime libraries en een driver. De Orb Caster setup-wizard start vervolgens automatisch op. De wizard vraagt naar een gebruikersnaam en analyseert ook de prestaties van je pc. Als je van plan bent ook films te streamen, dan dien je immers over een krachtige pc te beschikken. Orb zelf raadt minstens een 2,4 GHz Intel Core 2 Duo-processortype aan. Na de analyse krijg je de gelegenheid je mediabibliotheken (libraries) op te zetten.

Stap 3: Bibliotheken opzetten

Nu kun je die bibliotheken ook later nog wel inrichten of aanpassen, maar waarom niet nu al een begin maken? Je krijgt standaard al een aantal mappen te zien die Orb zelf op basis van de naam heeft geselecteerd. Die mappen kun je behouden, maar ook verwijderen via Remove Selected Folder. Eigen mappen toevoegen kan met Add Folder. Plaats je een vinkje bij Advanced, dan kun je per map aangeven of muzieknummers dan wel videoclips of foto’s moeten geïndexeerd worden.

Stap 4: Basisconfiguratie

Op de vraag of je over een Orb device beschikt (een apparaat zoals in Stap 1 omschreven), luidt je antwoord waarschijnlijk nee. Een venster verder moet je dan aangeven hoe je Orb precies wil gebruiken: hetzij met behulp van zo’n Orb device (vreemd dat deze optie beschikbaar is als je zonet nee hebt geantwoord), hetzij onderweg via een smartphone, tablet of ander apparaat met een internetconnectie. Wij kiezen dus voor deze laatste optie. De configuratie is niet afgelopen voordat je een Orb-account creëert. Dat vergt niet meer dan je e-mailadres (2x) en een stevig wachtwoord (2x). Je e-mailadres zal trouwens ook als inlognaam fungeren. Eventueel gebruik je hiervoor een ‘wegwerpadres’ – dat blijkt tijdens onze tests ook te werken.

Stap 5: Mobiel apparaat voorbereiden

We gaan nu naar de andere kant van de mediastroom: de ontvanger oftewel de client. De wizard vraagt je via welke type mobiel apparaat je de media van de server wilt ontvangen. Gooi niet meteen de handdoek in de ring als je niet over een smartphone beschikt. Het is namelijk ook mogelijk de media te ontvangen op een willekeurige computer met internet: je kiest dan de derde optie (Other smart phone or computer). De overige twee opties zijn bedoeld voor wie een iPhone, iPad of iPod touch heeft of over een Android-toestel beschikt.

Verderop in deze workshop lees je hoe je in beide gevallen te werk gaat: via een ‘klassieke’ pc (stap 8) of via een smartphone  (stappen 9 en 10). De installatie van de Orb Caster rond je af met Finish.

Stap 6: Orb Caster aanpassen (1)

Orb Caster staat nu op je pc. Dat zie je als je het systeemvak van de Windows taakbalk opent. Hier staat nu namelijk het groene Orb-icoon. Eventueel moet je nog even de server opstarten via Alle programma’s, Orb Networks, Start Orb Caster. Rechtsklik en kies Orb Control Panel. Op het tabblad General kun je onder meer aangeven dat de server automatisch samen met Windows moet opstarten en eventueel ook actief moet zijn als je niet zelf bij Windows bent aangemeld: handige opties wanneer je zelf onderweg bent.

Stap 7: Orb Caster aanpassen (2)

Heb je in huis een dlna-compatibel apparaat, zoals een mediastreamer of een gameconsole, dat je ook met de Orb Caster wilt laten verbinden, plaats dan zeker een vinkje bij Allow media folders to be shared with DLNA-compliant devices […]. Op het tabblad Users kun je je wachtwoord en ook je bibliotheken aanpassen. En niet te vergeten: heb je een tv-tuner of webcam, dan stuur je Orb Caster via de gelijknamige tabbladen naar die apparaten – handig, want ook die beelden laten zich dan op afstand (live) bekijken.

Stap 8: Vanaf je internet-pc

We gaan weer naar de clientzijde. Laten we er eerst van uitgaan dat je je server vanaf een pc wilt benaderen. Je hoeft dan maar te surfen naar http://mycast.orb.com en je daar met je Orb-ID aan te melden. Als het goed is, krijg je even later de media(bibliotheken) van je server te zien, opgedeeld in rubrieken als Afbeeldingen, Audio, Video en eventueel ook TV/webcams. Terugkeren naar dit overzicht kan altijd via de knop Begin.

De interface laat zich in elk geval makkelijk bedienen en behoeft nauwelijks verdere uitleg. In het linkerpaneel kun je door de mappen van de geselecteerde rubriek bladeren. De eigenlijke inhoud verschijnt dan rechts. Je kunt je favoriete media in een of meer afspeellijsten stoppen en als je dat wilt, ook delen via e-mail, rss, blog, enzovoort.

Stap 9: App installeren

Ook vanaf een smartphone kun je de media van je Orb Caster benaderen. Daar heb je dan wel een app voor nodig: Orb Live. We lichten toe hoe het bij Android gaat, omdat we zelf een HTC Desire gebruiken. In de Android market tref je twee versies aan van Orb Live:een gratis en een commerciële (€ 7,26). De gratis versie heeft wel een vervelende beperking: je krijgt voor elke mediarubriek telkens maar toegang tot een paar willekeurige bestanden. Een mogelijk alternatief is het gratis Androrb: deze app heeft geen beperking op het aantal bestanden, maar toont alle media - weliswaar per rubriek - in één lange, onoverzichtelijke lijst. Hoe dan ook, de installatie van beide apps stelt nauwelijks iets voor en na installatie hoef je je alleen nog met je Orb-ID aan te melden.

Stap 10: Orb Live

Net als de browserversie laat ook de mobiele app zich moeiteloos bedienen. Klik je de ronde Orb-knop aan, dan krijg je het hoofdmenu te zien met de mediarubrieken Audio, Video en Photo. Afhankelijk van je selectie komen dan meer specifieke opties beschikbaar. Open je bijvoorbeeld Audio, dan krijg je My Audio Library, Playlists, Music Services en Recorded Radio in beeld. Bij Music Services treffen we Internet Radio en YouTube aan, maar ook hier is weer die vervelende beperking van de gratis versie. Maar als Orb Live Free je goed bevalt, dan zal die € 7,26 vast geen onoverkomelijke drempel vormen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten