Na verloop van tijd kan het gebeuren dat je browser wel erg veel geheugen gebruikt en traag begint te werken. Het kan dan helpen om je browser schoon te maken, zodat deze weer piekfijn werkt. PCM helpt je hierbij.

Te veel overbodige extensies, een profiel dat veel te groot is, kwaadaardige programma’s en werkbalken. Het zijn allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet fijn meer kunt surfen over het internet.

Het eerste wat kan helpen om je browser weer in goede vorm te krijgen, is om overbodige add-ons uit te schakelen. Hiervoor ga je in Google Chrome naar het hamburgermenu en kies je voor Meer hulpprogramma’s en Extensies. Voor Firefox klik je ook op het hamburgermenu en ga je naar Add-ons en dan naar Extensies. Neem de lijst door, haal er zo veel mogelijk items uit en klik op het prullenbakje in Chrome of Verwijderen in Firefox. Haal ook thema’s weg, omdat die ook voor traagheid kunnen zorgen. Hiervoor ga je in Firefox naar het tabblad Vormgeving. In Chrome kun je het standaardthema herstellen door in het hamburgermenu naar Instellingen te gaan en te klikken op Terugzetten naar standaardthema.

Hetzelfde geldt voor plug-ins, zoals Flash of Java. Met click-to-play zorg je ervoor dat je eerst moet klikken om een plug-in te activeren, wat zorgt voor een betere browserervaring. In Chrome kun je deze functie inschakelen door in het hamburgermenu te kiezen voor Instellingen. Onderaan klik je op Geavanceerde instellingen weergeven en daarna op Instellingen voor inhoud. Scroll naar Plug-ins en kies de laatste optie: Laat me kiezen wanneer de inhoud van de plug-in moet worden uitgevoerd. Voor Firefox ga je vanuit het add-onscherm waar je je net bevond naar Plug-ins links in het menu. Zorg dat bij elke plug-in de optie geselecteerd is Vragen om te activeren, indien beschikbaar.

© PXimport

Zorg ervoor dat zo veel mogelijk plug-ins niet automatisch geactiveerd kunnen worden.

Als dat nog niet heeft gewerkt, dan kun je proberen de browsercache eens te legen, waarmee sessies, bezochte websites, cookies en meer worden opgeruimd. Hiervoor klik je in Firefox op het hamburgermenu, klik je op Geschiedenis en kies je voor Recente geschiedenis wissen. Klik op Details om te zien wat er allemaal verwijderd wordt en vink eventueel ook Offlinewebsitegegevens aan. Kies bij de tijdsperiode voor Alles en klik op Nu wissen. In Chrome zijn de stappen nagenoeg hetzelfde, alleen klik je dan op Browsegegevens wissen.

Heeft ook dat niet geholpen, dan blijven er niet veel opties over. Google Chrome heeft nog een handigheidje, namelijk de Chrome Clean-up Tool voor Windows, die kwaadaardige software en software die Chrome stoort, verwijdert. Je downloadt de tool vanaf Googles website. Klik op Nu downloaden en voer het gedownloade bestand uit. De tool gaat direct opzoek naar rotzooi en zal je daarvan op de hoogte stellen of het iets heeft gevonden en het zo nodig verwijderen. Achteraf krijg je de optie om je profiel te herstellen, klik daarvoor op Terugzetten.

Voor Firefox kun je de browser herstellen naar de standaardinstellingen. Hiervoor ga je naar deze pagina in Firefox en klik je op de knop Firefox vernieuwen, daarna nogmaals om te bevestigen. Er wordt een nieuw profiel in Firefox aangemaakt en alleen de essentiële informatie wordt overgenomen, zoals bladwijzers en wachtwoorden. Nadat de browser opnieuw is opgestart, is die zo goed als nieuw.

© PXimport

Na het uitvoeren van de Chrome Clean-up Tool worden de standaardinstellingen van Chrome hersteld.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000