Is het mogelijk om het beveiligen van een pc op afstand te regelen?

Om de twee weken behandelen we een vraag met betrekking tot veiligheid, privacy en virussen op al je mobiele en vaste technische apparaten. Heb je zelf een vraag? Stuur deze naar info@computeridee.nl. Wij leggen deze voor aan Eddy Willems, onze expert.

 

Vraag: Is het mogelijk om het beveiligen van een pc op afstand te regelen?

Ik vraag dit voor mijn moeder (73) die niets snapt van antivirus enzo. Ik wil het best voor haar erop zetten, maar ik kan er niet elke week heen om updates te regelen en scans te laten draaien.

Eddy: Er zijn bepaalde beveiligingspakketten op de markt die bedoeld zijn voor gehele huishoudens, waar één administrator de controle over de beveiliging van alle computers in het netwerk heeft. Maar die oplossingen zijn, voor zover ik heb kunnen nagaan, alleen te gebruiken binnen een netwerk, het werkt niet via het internet. Dus tenzij je moeder bij jou in huis woont, zal dit geen optie voor je zijn.

Wat je wilt bestaat wel, bij nagenoeg alle aanbieders van beveiligingssoftware, maar het betreft dan de oplossingen voor zakelijke gebruikers en meestal geldt er een minimumafname van 5 licenties. Deze licenties zijn niet goedkoop, dus je zult dan al snel tegen honderden euro’s per jaar aankijken. Ik kan mij zo voorstellen dat ook dat niet echt een goede optie voor je is.

Ik zou je een andere route aanbevelen waarbij je twee verschillende programma’s moet installeren. Ten eerste een goede, Nederlandstalige beveiligingssoftware. Kies voor een pakket dat door testers en gebruikers op internet wordt beoordeeld als intuïtief in de bediening en waarbij je zoveel mogelijk processen kunt automatiseren. Bij de meeste pakketten kun je bijvoorbeeld instellen hoe vaak de software op zoek moet naar updates. Ook is het mogelijk om in te stellen wanneer een scan moet worden uitgevoerd. Niet geheel toevallig ken ik de pakketten van G DATA erg goed. Daardoor weet ik dat die beschikken over een zogenaamde afwezigheidsscan. Die gaat automatisch de pc scannen wanneer de pc wel aanstaat, maar even niet wordt gebruikt (bijvoorbeeld wanneer de gebruiker even koffie gaat zetten). Wanneer de gebruiker terugkeert en de muis of het toetsenbord aanraakt, stopt de scan. Bij de volgende pauze van de gebruiker, gaat de scanner verder waar hij gebleven was. Na een paar eerste, langere scans wordt de scanduur steeds korter, tot dit uiteindelijke slechts enkele minuten in beslag neemt. Het grote voordeel hiervan, is dat er dan minimaal 1x per week een volledige scan wordt gedaan, waar –in dit geval- je moeder niets voor hoeft te doen en niets van merkt. Wanneer je een scan inplant (bijvoorbeeld: elke vrijdag om 20.00u.), dan werkt dat alleen als op dat moment de pc ook aan staat. En als de pc op dat moment aanstaat, is dat vermoedelijk omdat je moeder dan haar pc aan het gebruiken is. En dan de scan wel storend werken.

Het tweede programma dat je installeert is een programma waarmee je haar pc op afstand kunt overnemen (uiteraard nadat zij daarvoor toestemming heeft gegeven). Een goed, gratis voorbeeld hiervan is TeamViewer (zie website TeamViewer). In het geval van problemen, kan je moeder je opbellen, en kun je met TeamViewer nagaan wat er aan de hand is. Je kunt dan alles bekijken en doen, precies alsof je bij haar thuis achter haar pc zit. Het programma werkt heel eenvoudig en kan, denk ik, ook goed aan een 73-jarige worden uitgelegd.

Een andere optie die jij en je moeder eventueel zouden kunnen overwegen, is een speciale senioren-pc, zoals bijvoorbeeld wordt aangeboden door PC Basic (zie website PC Basic). PC Basic maakt speciale desktops voor ouderen met slechts enkele, grote iconen, waarmee de gebruiker alleen die handelingen kan verrichten die hij wil kunnen verrichten. Met een abonnement op hun service, hoef je eigenlijk helemaal niet meer naar de pc van je moeder om te kijken. Maar: er hangt uiteraard een pittig prijskaartje aan. Daarbij komt dat er veel mensen zijn die niet graag toegeven dat zij aan een dergelijk pc toe zijn. Dat voelt toch een beetje als toegeven dat je niet meer mee kunt komen, dus dat kan erg gevoelig liggen.


Wie is Eddy Willems?

Wij leggen jullie vragen voor aan onze expert Eddy Willems. Hij is bestuurslid van brancheorganisaties AMTSO en EICAR en Security Evangelist bij G Data Software. Gespecialiseerd in IT-beveiliging. Presenteert, geeft workshops en seminars over dit onderwerp, wordt regelmatig geïnterviewd en is al in meer dan 5000 artikelen in de media (print, online, radio en televisie) wereldwijd verschenen. In oktober van 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Cybergevaar.

Leeftijd: 53 jaar

Functie: Malware-expert

Opleiding: Informatica aan IHB en VUB

Dit artikel is op initiatief van G Data tot stand gekomen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000