iPod touch - de iPhone zonder belfunctie

© PXimport

iPod touch - de iPhone zonder belfunctie

Geplaatst: 27 augustus 2015 - 03:55

Aangepast: 14 december 2022 - 15:18

Thijs Kaagman

De iPod was enkele jaren het ondergeschoven kindje van de Apple-familie, maar deze zomer verschijnt dan eindelijk weer eens een nieuwe touch-generatie. Maar voor wie is dat apparaat nu eigenlijk bedoeld?

Hoewel Apple op het gebied van mobiele gadgets tegenwoordig vooral vertegenwoordigd wordt door de iPhone en iPad, ligt de basis van deze gadgets in de iPod uit 2001. Voor het grote opslagwerk konden muziekliefhebbers terecht bij de Classic, waar alle poespas als apps en camera's achterwege werd gelaten zodat er liefst 80, 120 of zelfs 160 gigabyte aan opslag beschikbaar was. Deze lijn werd echter vorig jaar door Apple stopgezet en dus waren we aangewezen op de touch met maximaal 64 GB.

Veel opslag

Deze zomer heeft Apple een nieuwe (zesde) generatie touch-apparaten gelanceerd, waarbij de opslagruimte flink opgeschroefd is. Daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten, want het 128 GB-model heeft een adviesprijs van 449 euro. Ga je liever voor 16, 32 of 64 GB dan betaal je respectievelijk 229, 279 of 339 euro.

© PXimport

De zesde iPod Touch komt in verschillende kleuren.

Geen goedkope grap dus, maar daarvoor krijg je wel veel meer dan een eenvoudige MP3-speler. En vooral ook een erg mooi apparaat, dat voorzien is van een geborstelde aluminium achterkant in zes verschillende kleurtjes. Met z'n 6,1 millimeter is het ook een zeer dunne gadget en dankzij de licht afgeronde achterkant ligt hij erg lekker in de hand.

Sterke prestaties

Aan de voorkant vinden we een 4-inch Retina-scherm. Niet het grootste display in de Apple-familie, maar met een resolutie van 1136 x 640 pixels is dat niet noodzakelijk een slecht punt. Beelden worden namelijk haarscherp weergegeven en voor de korte video's die je voornamelijk zal kijken op het apparaat is het groot zat. Voor lange HD-films kan je beter de iPad erbij pakken.

De zesde generatie iPod touch draait op een A8-chip - die bijvoorbeeld ook de iPhone 6 en 6 Plus aanstuurt - en die is zeer geschikt voor het zwaardere app-werk. Games als Hearthstone, Fallout Shelter en Asphalt 8 zijn bijvoorbeeld geen probleem voor deze kleine krachtpatser. Apple belooft zelfs dat deze zesde touch-generatie zes tot tien keer sneller is dan zijn voorganger. Het is jammer dat de touch na een korte periode gamen erg heet wordt aan de achterkant, waarschijnlijk door het platte ontwerp. De batterij gaat dan weer wel verrassend lang mee; enkele uren achtereen gamen is wat dat betreft geen probleem.

© PXimport

Gamen is geen enkel probleem voor de touch.

Meer muziek

Maar wat als je al die extra rekenkracht helemaal niet nodig hebt, omdat je simpelweg muziek wilt afspelen? Dat is natuurlijk ook kinderspel. Hang het apparaat aan de computer, zet al je digitale muziek er op en je kan los. Maar ook voor muziekliefhebbers biedt de touch meer dan de gemiddelde MP3-speler.

Zo zit het onlangs gelanceerde Apple Music ingebouwd in de Music app, waardoor schakelen tussen je eigen - op het apparaat opgeslagen - muziek en gestreamde nummers kinderspel is. Maar uiteraard is het ook geen probleem om andere streaming-apps als Spotify (of zelfs Netflix) op de touch te installeren. Het enige nadeel hierbij is het ontbreken van een 3- of 4G-verbinding, waardoor je vooraf afspeellijsten als 'Offline beschikbaar' moet markeren of afhankelijk bent van wifi.

© PXimport

De iPod biedt genoeg mogelijkheden voor muziekliefhebbers.

Ook bij het luisteren naar muziek is de batterijduur dik in orde. Als je een paar uur per dag enkel muziek afspeelt op de touch - bijvoorbeeld tijdens de reis van en naar school/werk - gaat het apparaat met gemak meerdere dagen mee. Toen ik naar een festival ging en de touch thuis liet liggen, had de standby-modus na vijf volle dagen nog geen 50 procent van de batterij verbruikt, terwijl hij op de achtergrond toch al mijn mailtjes, Facebook- en Twitterberichten had verwerkt.

Wie is de doelgroep?

Een prima apparaat dus, maar de vraag blijft wie de doelgroep nu precies is. Ben je vooral op zoek naar een gadget om je digitale muziekcollectie op af te spelen, dan zijn er goedkopere alternatieven. Vooral het grootste model is met bijna 450 euro echt heel duur, als je het puur om de muziekfunctie te doen is. Een relatief goedkope muziekspeler met veel opslagruimte - zoals de Classic dat ooit was - ontbreekt vooralsnog in het repertoire van Apple.

Maar wil je wél gebruikmaken van alle apps en foefjes die deze slimme MP3-speler te bieden heeft, waarom zou je dan niet voor de iPhone of willekeurige andere smartphone gaan? De 16 GB touch is met een adviesprijs van 229 euro inderdaad een stuk goedkoper dan een iPhone met evenveel opslag. Maar die laatste geeft niet alleen de mogelijkheid om te bellen, smsen of Whatsappen, maar beschikt ook over mobiel internet. En een touch naast je smartphone gebruiken is behoorlijk dubbelop.

Conclusie

Met de nieuwste generatie iPod touch haal je een mooie gadget in huis, die ook nog eens prima prestaties levert. Dankzij de mogelijkheid apps te installeren kan je niet alleen naar opgeslagen muziek luisteren, maar is ook streamen via Apple Music, Spotify of zelfs Netflix geen probleem. Heb je al die extra poespas helemaal niet nodig, dan is de nieuwe touch wel een prijzig apparaat, zeker als je enkel op zoek bent naar veel opslagruimte.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Mooi ontwerp

Razendsnel

Mogelijkheden

Batterijduur

Minpunten

Wordt snel heet

Erg duur

Conclusie

Apple iPod Touch v6 ------------------- **Prijs:** € 229,- (16 GB), € 279,- (32 GB), € 339,- (64 GB), € 449,- (128 GB) **Kleuren:** Zilver, goud, spacegrijs, roze, blauw, rood **Besturingssysteem:** iOS 8 **Afmetingen:** 123,4 x 58,6 x 6,1 mm (LxBxH) **Gewicht:** 88 gram **Scherm:** 4 inch (1136 x 640 pixels) **Camera:** 8 MP (achter), 1,2 MP (voor) **Opslag:** 16, 32, 64 of 128 GB **Processor:** A8 (64-bits) **Connectiviteit:** Wifi **Website:** [Apple.com](http://www.apple.com/nl/ipod-touch/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten