© PXimport

Inhoudsopgave maken in Word

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 24 oktober 2013 - 08:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie

Bij grote verslagen is het handig een inhoudsopgave toe te voegen aan het Word-document. Dit maakt duidelijk wat er in het document te lezen is en waar het te vinden is. Handmatig een inhoudsopgave maken is echter een tijdrovend klusje. Gelukkig kan dit ook automatisch in Word.

Tekst opmaken

Het maken van een inhoudsopgave begint al bij de opmaak van je tekst. Bij de opmaak gaat het er namelijk om dat je het document van kopjes voorziet. Word heeft hiervoor ingebouwde opties die je rechts bovenin naast het lettertype-vak vindt.

De kopjes moet je zien als een soort hiërarchie. De naam van je hoofdstukken deel je in onder Kop 1, je subkoppen onder Kop 2 en de eventueel tussenkopjes onder Kop 3. De opmaak van je titel zal dan veranderen in de opmaak van je gekozen kopstijl. Op deze manier kan Word lezen hoe het document is ingedeeld.

© PXimport

Kies je gewenste stijl.

Inhoudsopgave toevoegen in Word

Nu de opmaakprofielen zijn toegekend, kan er een inhoudsopgave worden gemaakt. Volg de volgende stappen om met behulp van je kopjes een inhoudsopgave te maken:

1. Ga naar de pagina waar je de inhoudsopgave wilt plaatsen.

2. Klik op boven op Verwijzingen en vervolgens op Inhoudsopgave links bovenin het scherm.

© PXimport

3. Als de gewenste stijl er al bij zit, kun je hier op klikken en deze direct invoegen. Als je echter nog wat aanpassingen wilt doen, ga je naar Inhoudsopgave invoegen. Hier kun je het aantal niveau's aangeven dat je wilt invoegen, paginanummers en andere opties.

4. Klik vervolgens op Ok om je inhoudsopgave te plaatsen.

Tip: Een inhoudsopgave is niet alleen overzichtelijk. Wanneer je op het paginanummer klikt, springt het document hier automatisch naartoe. Door je document bladeren gaat dus ook nog eens sneller.

Inhoudsopgave bijwerken

Het kan gebeuren dat je achteraf toch nog wat wilt toepassen of verwijderen in je document. Gelukkig hoef je dan niet de inhoudsopgave opnieuw te maken. Klik op een willekeurige plek in je inhoudsopgave. Hierdoor verschijnt bovenaan de optie Tabel bijwerken. Kies vervolgens of je alleen de paginanummers bij wilt werken of de gehele inhoudsopgave. De inhoudsopgave voegt dan automatisch je wijzigingen toe.

Kopstijlen aanpassen

Maak je liever een inhoudsopgave met eigen kopstijlen dan de vooraf ingestelde opties van Word? Dat kan ook! Zet de tekst in de opmaak zoals jij het wilt hebben door middel van lettertype, grootte en zelfs kleur. Klap vervolgens het kopstijlenpaneel uit en druk op Selectie als nieuwe stijl opslaan en kies een naam. Nu is de stijl toegevoegd aan het kopstijlpaneel.

© PXimport

Pas de stijl aan, precies zoals jij het wilt

Volg de volgende stappen om een inhoudsopgave te maken van aangepaste kopstijlen:

1. Ga naar de pagina waar je de inhoudsopgave wilt toevoegen.

2. Klik op het tabblad Verwijzingen > Inhoudsopgave > Inhoudsopgave toevoegen.

3. Ga vervolgens naar Opties en zoek onder beschikbare stijlen de kopstijl die je hebt toegepast.

4. Geef onder Niveau aan welk niveau de stijlnaam krijgt in je inhoudsopgaven. Herhaal deze stap voor elke kopstijl je je wilt gebruiken.

5. Klik op Ok en kies onder Opmaak de gewenste inhoudsopgave stijl.

6. Tenslotte klik je nogmaals op Ok om de inhoudsopgave in te voegen.

Tekst toevoegen aan inhoudsopgave

Je kunt ook afzonderlijke tekst toevoegen aan de inhoudsopgave zonder dat deze van een kopstijl voorzien is. Volg daarvoor de volgende stappen:

1. Selecteer de tekst en ga vervolgens naar Verwijzingen > Tekst toevoegen (rechts naast het inhoudsopgavemenu)

2. Klik op het niveau waarop je de selectie wilt rangschikken.

3. Herhaal deze stap totdat alle tekst is ingevoerd. Bij het maken van de inhoudsopgave wordt deze tekst automatisch meegenomen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000