Nieuwe Windows 10-browser Edge dumpt ActiveX

Windows 10 krijgt niet alleen een nieuwe browser, het verliest ook oude browsertechnologie. Microsoft schrapt ActiveX en meer.

Windows 10 krijgt twee browsers aan boord: het bekende Internet Explorer (versie 11) en het volledig nieuwe Edge. Laatstgenoemde was voorheen bekend onder de codenaam Project Spartan en is gebouwd op een kersverse, snelle rendering engine voor het weergeven van webpagina’s en webapps. In het streven naar snelheid maar ook naar betere compatibiliteit met officiële webstandaarden schrapt Microsoft eigen browsertechnologie voor Edge.
 

20 jaar aan baggage

Het team achter Edge verklaart dat het bewust breekt met het verleden. Daarbij gaat het om twintig jaar aan baggage die Internet Explorer (IE) heeft. Daaronder bevindt zich ook IE-gebonden technologie die Microsoft ooit heeft ingevoerd om webontwikkelaars meer te binden aan IE en daarmee weer aan het veelgebruikte Windows.

Inmiddels is IE uit de gratie geraakt, eerst door de Firefox-browser van de open source stichting Mozilla en toen door Chrome van internetreus Google. Voor Windows 10 veegt Microsoft de lei schoon en maakt het een geheel nieuwe browser. Edge zal in de aankomende Windows-versie de standaardbrowser zijn. IE is voortaan meer bedoeld voor bedrijven die intern nog oudere webapplicaties hebben, zoals intranetsites.
 

Veel Windows-gebonden tech

Edge is naar de toekomst toe de Windows-browser en dat geldt voor zowel pc’s als smartphones, tablets en andere apparaten. Microsoft zet met Windows 10 ook in op het Internet of Things, waarvoor het bijvoorbeeld de microcomputer Raspberry Pi 2 omarmt. Voor moderne apparaten is oudere browsertechnologie niet langer nodig, stelt Microsoft in een blogpost over hoe Edge breekt met het verleden.

Uit Edge zijn 220.000 regels aan code geschrapt, 300 API’s (application programming interfaces) verwijderd, en 4200 fixes doorgevoerd voor betere interoperabiliteit met webstandaarden. Daarmee vervallen enkele Windows-eigen technologieën die Microsoft in de loop der jaren heeft doorgevoerd. Dit omvat het bekende maar ook beruchte ActiveX, dat nogal eens voor ernstige beveiligingsproblemen heeft gezorgd. Onderaan dit artikel geeft PCM een overzicht van de geschrapte IE-technologie.
 

HTML5 heeft de toekomst

Volgens het Edge-team zorgt moderne technologie zoals HTML5, JavaScript en CSS3 ervoor dat de nu afgeserveerde IE-technologie grotendeels overbodig is geworden. Daarnaast zijn plug-ins op basis van ActiveX en Browser Helper Objects (BHO’s) niet meer nodig omdat Edge van zichzelf PDF-documenten en Flash-content kan weergeven, net zoals Google’s Chrome dat al kan.
De browserbouwers van Microsoft werken nog aan een nieuw uitbreidingsmodel voor Edge waardoor het alsnog plug-ins kan krijgen maar dan op basis van het standaard HTML5 en JavaScript. Het is nog niet bekend wanneer dat nieuwe model gereed is. Het volgt in ieder geval pas ná de eerste release van Edge deze zomer, blogt het ontwikkelteam. Windows 10 staat gepland om ergens na de zomer uit te komen.
 

 

Hoofdpunten van de geschrapte IE-technologie voor Edge:

Wat is het?Wat doet het?  Active XUitbreidingsmodel stammend uit 1996 waarmee webpagina’s interactieve elementen kunnen aanbieden, die exclusief in Internet Explorer draaien.Browser Helper ObjectsAnder uitbreidingsmodel dat in 1997 debuteerde voor IE waarmee derden browsertoevoegingen kunnen maken, zoals toolbars.Document modesIE biedt sinds versie 8 de zogeheten document modes aan waarmee webpagina’s dankzij een aparte header zichzelf kunnen laten weergeven zoals in IE7 of IE6. Die oudere versies hadden HTML-weergaves die nogal afweken van officiële webstandaarden, maar die veel webdevelopers vanwege Windows’ marktdominantie wel gebruikten.Vector Markup Language (VML)Opmaaktaal (stammend uit 1998) op basis van de XML-standaard (Extensible Markup Language) om 2D-graphics weer te geven.VBScriptScripttaal naar voorbeeld van Microsofts programmeertaal Visual Basic, die in 1996 is geïntroduceerd om webdevelopers een alternatief voor JavaScript te bieden.Conditional CommentsEen manier voor het inbedden van websitecode die is gemaakt voor specifieke versies van Internet Explorer, elk met eigen mogelijkheden en afwijkingen van webstandaarden.attachEvent / removeEventOude IE-versies tot en met IE8 gebruikten een Microsoft-eigen techniek voor het afhandelen van events voor scripttalen zoals JavaScript of VBScript.IE8 layout quirksOndersteuning voor specifiek gedrag van IE8 voor de layout van webcontent. Dit eigen gedrag is in IE9 en hoger telkens geëmuleerd om compatibel te zijn met webpagina’s die zijn gemaakt voor IE8.DirectX Filters and TransitionsDe filter- en overgangsmogelijkheden van Windows’ eigen grafische technologie DirectX zijn door IE te gebruiken waardoor websites visuele effecten kunnen tonen.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000