Hoe is het tegenwoordig met 4chan-oprichter Chris Poole?

© PXimport

Hoe is het tegenwoordig met 4chan-oprichter Chris Poole?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 31 december 2021 - 07:22

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Redactie PCM

De aanleiding voor dit stukje is het feit dat Chris Poole is vertrokken bij Google. Hij had daar dan ook niets te zoeken. Maar eerst terug naar hoe het begon. Christopher Poole richtte in 2003 het online forum 4chan op - weet je nog? Hij was toen 15 (!) jaar oud. Hoe verliep zijn carrière daarna?

4chan begon als plek om plaatjes uit Japanse anime-tekenfilms uit te wisselen, maar ontwikkelde zich al snel tot een collectie forums over uiteenlopende onderwerpen als games, sport, muziek, politiek en literatuur. Een van de succesfactoren van 4chan was dat je anoniem kon meedoen. 

Dat maakte de site laagdrempelig en weinig riskant voor wie minder leuke dingen van plan was, zoals het doen van racistische uitlatingen of het publiceren van kinderporno. Hiertegen ondernam Poole actie, samen met een wisselende groep moderatoren, maar vaak pas achteraf. Regels kwamen later, maar waren – en zijn nog – moeilijk te handhaven.

4chan was een bron van nieuwe vormen van satire, zoals ‘rickrolling’, waarbij mensen verleid werden te klikken op een link waarna ze het liedje ‘Never gonna give you up’ van Rick Astley te horen kregen. Ook ‘lolcats’, een bepaald soort kattenplaatjes met ultrakorte satirische teksten, ontstond op 4chan. En wat te denken van de internationale digitale activistengroep Anonymous, ook die begon vanuit 4chan.

Uit de anonimiteit

Poole zelf bleef anoniem en ging door het leven als m00t (inderdaad zonder hoofdletter en met twee nullen) tot zijn identiteit in 2008 werd onthuld door The Wall Street Journal. Kort daarop werd hij in een online enquête van Time Magazine gekozen tot meest invloedrijke persoon van het jaar 2008 na een spectaculaire hack van de verkiezing door de 4chan-gemeenschap. 

Op de kandidaten van Time werden de stemmen op een zodanige manier uitgebracht dat de beginletters van de eerste 21 kandidaten de woorden ‘Marblecake also the game’ spelden. Marblecake en The Game waren begrippen uit de meme-rijkdom van 4chan, en de M van Marblecake was in dit geval de M van m00t, het alias van Poole. Een waar kunststukje om niet alleen de winnaar, maar zelfs de eerste 21 plaatsen zo precies te bepalen.

© PXimport

In 2015, moe van alle affaires, stopte Poole met zijn activiteiten en verkocht hij de site aan de Japanse internetondernemer Hiroyuki Nishimura. Deze splitste 4chan in 4chan.org, waar alle rommel werd opgeborgen waar geen adverteerder mee gezien wilde worden, en het commercieel exploiteerbare 4channel.org. Je kunt er nog steeds anoniem posten, maar het grootste tumult is weggeëbd.

Leider tegen wil en dank

Om terug te komen op het intro, Poole trad daarna dus in dienst van Google om iets te gaan doen met Google Plus, het sociale medium waar Google destijds zwaar op inzette. Poole had daar natuurlijk wel wat ervaring mee, maar om nou te zeggen dat hij glanzende prestaties had geleverd op IT-, management- of sociaal gebied, nee. 

Hij was leider tegen wil en dank, overvallen door het succes van zijn hobbywebsite. In vijf jaar heeft Poole daar drie verschillende functies versleten en nu zijn Google en hij op elkaar uitgekeken. Hij is 33, benieuwd of we nog van hem horen.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000