Helpdesk: Contactpersonen onterecht offline in Messenger

Vraag van een lezer: In Windows Live Messenger 2011 wordt één specifiek contactpersoon voortdurend weergeven als offline. Ik weet dat dat niet klopt, omdat ik die persoon ken en ik weet dat ze online is. We kunnen niet tegen elkaar praten en zelf word ik in haar Messenger-venster ook onjuist als offline weergegeven. We hebben allebei de nieuwste versie, we hebben elkaar niet geblokkeerd. Ik heb geen idee hoe ik dit moet verhelpen en wordt er wel een beetje wanhopig van. Kunt u ons helpen?

Ons antwoord: We hebben van meerdere mensen gehoord over dergelijke problemen met Windows Live Messenger 2011. En er zijn diverse mogelijke oplossingen. We noemen ze hier één voor één. Het handigste is als u samen met uw contactpersoon zorgt dat u tegelijkertijd online bent, en desnoods even telefonisch contact opneemt zodat u beiden gelijk het resultaat merkt van de hieronder genoemde handelingen. De andere persoon voert dus voortdurend dezelfde handelingen uit.

1. Blokkeren en de-blokkeren

Ook al weet u zeker dat u en de contactpersoon elkaar niet per ongeluk geblokkeerd hebben, is het probleem soms toch te verhelpen door elkaar even te blokkeren en daarna te de-blokkeren.

2. Contactpersoon verwijderen en opnieuw toevoegen

Verwijder de contactpersoon waarbij de verbindingsproblemen optreden door in Windows Live Messenger met rechts op de persoon te klikken en te kiezen voor Contactpersoon verwijderen. Vervolgens doet u er verstandig aan om eerst in uw Windows Live-account uw privacy-instellingen te controleren. Soms staan die namelijk zo scherp afgesteld dat de uitnodigingen dat iemand u als contactpersoon wilt toevoegen er niet doorkomen. Ga naar http://profile.live.com/Privacy/Advanced en log hier in. Scrol op deze pagina helemaal naar onderen naar het kopje Wie kan contact met mij opnemen. Zorg dat de schuifregelaar erachter op Iedereen (openbaar) staat. Als u bewust had gekozen voor de strakke instelling dat alleen bepaalde groepen of personen u uitnodigingen mag sturen, stel dit dan achteraf opnieuw in nadat alle huidige problemen zijn verholpen.

Klik nu in het Messenger-venster op het pictogrammetje met een groen plus-teken (Een vriend toevoegen) en tik het e-mailadres in waaraan die persoon zijn/haar Windows Live ID gekoppeld heeft.

3. Messenger repareren of herinstalleren

Het kan nodig zijn om Windows Live Messenger opnieuw te installeren. Ga naar Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. Scrol naar onderen, selecteer het programma Windows Live Essentials 2011 en klik daarna bovenaan in de knoppenbalk op Verwijderen/wijzigen. In het venster dat nu verschijnt, kiest u voor Alle Windows Live-programma’s repareren.

4. De map Live Contacts verwijderen

Zorg eerst dat alle verborgen bestanden en mappen getoond worden in Windows Verkenner. Hoe u dat doet, leest u in het kader onderaan.

Sluit voordat u verder gaat Windows Live Messenger helemaal af. Klik met rechts op het Messenger-pictogram in het systeemvak en kies voor Afsluiten. Controleer eventueel via het tabblad Processen in Windows Taakbeheer (Ctrl+Alt+Del / Taakbeheer starten) dat het proces msnmsgr.exe niet meer in de lijst voorkomt. Is dat toch het geval, selecteer dit proces en klik Proces beëindigen. Klik op Ja en sluit het taakbeheer.

Start nu Windows Verkenner (Start / Computer) en blader naar de map

C:\Gebruikers\{gebruikersnaam}\AppData\Local\Microsoft\Windows Live. Selecteer hier de submap Contacts en verwijder deze map. Herstart desnoods de computer en meld u opnieuw aan bij Windows Live Messenger. Windows Live Messenger zal iets langer nodig hebben om te starten, omdat het van de Microsoft-servers opnieuw uw contactpersonen binnenhaalt.

Verborgen bestanden en mappen tonen

[list type="bullets"]Klik op Start / Computer

Klik in de menubalk van Windows Verkenner op Organiseren / Map- en zoekopties

In het tabblad Weergave zet u een vinkje bij de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven

Sluit af met OK[/list]

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000