Hele alinea's nummeren in Word doe je zo

© PXimport

Hele alinea's nummeren in Word doe je zo

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 augustus 2022 - 12:45

Aangepast: 14 december 2022 - 09:50

Dirk Schoofs

Bij sommige zakelijke teksten is het belangrijk dat je snel kunt verwijzen naar een bepaalde alinea. Microsoft Word heeft een eenvoudige functie om automatisch regels te nummeren, maar om enkel en alleen alinea’s te voorzien van een nummering moet je iets meer moeite doen. Hele alinea's nummeren in Word doe je zo.

Om regels te nummeren in Word, ga je naar het tabblad Indeling waar je de knop Regelnummers vindt. Een vervolgkeuzemenu toont verschillende opties, maar er zit geen functie bij om alleen volledige alinea’s van een nummering te voorzien. Je krijgt dat wel voor elkaar als opsomming. Selecteer eerst alle alinea’s die voorzien moeten woren van een nummer.

Daarna open je het tabblad Start en in de groep Alinea kies je voor een stijl met een genummerde lijst. Meteen zie je dat iedere alinea zijn eigen nummer krijgt. Wil je een andere getalnotatie gebruiken, klik dan op de pijl naast de knop Nummering. Je hebt nu een basisnummering.

© PXimport

Lijstinspringingen

Er zijn twee manieren om de getallen in de genummerde alinealijst op te maken. Of je gebruikt de functie Lijstinspringingen aanpassen, of je gebruikt de liniaal. Om de lijstinspriningen te gebruiken, dubbelklik je op een nummer van een alinea. Hierdoor worden alle nummers geselecteerd. Daarna gebruik je de rechtermuisknop en kies je voor de opdracht Lijstinspringingen aanpassen in het contextmenu. 

In het vak Positie van nummer verplaats je de nummering ten opzichte van linkermarge. Dit heeft geen invloed op de positie van de alineatekst, alleen het nummer zelf verplaatst zich wat meer naar links of rechts. Met Tekst inspringen op bepaal je de afstand van de alinea’s tot de marge. 

Er is ook de optie Nummer laten volgen door. Hiermee geef je aan wat er tussen het nummer en het eerste woord van de alinea moet komen. Als je bijvoorbeeld Tabteken selecteert, kun je een tabstop toevoegen.

© PXimport

Liniaal

Je kunt de nummering en de alinea’s ook handmatig verplaatsen met de liniaal bovenaan. Zie je geen liniaal, zet deze dan aan via het tabblad Beeld, waar je een vinkje zet bij Liniaal. Selecteer alle alinea’s en sleep vervolgens het bovenste driehoekje van liniaal naar links om de nummers te positioneren. Daarna gebruik je het onderste driehoekje om de positie van de alineatekst in te stellen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000