Hardnekkig tracking-systeem ontdekt: Canvas Fingerprinting

Onderzoekers van de Princeton University en de KU Leuven universiteit hebben een tracking-systeem ontdekt, dat terug te vinden is op populaire websites als die van het Witte Huis en YouPorn. Door middel van Canvas Fingerprinting word je in de gaten gehouden tijdens het browsen.

Canvas Fingerprinting blijkt actief op vijf procent van de 10.000 populairste websites. Technologiebedrijf AddThis blijkt er voornamelijk verantwoordelijk voor en zodoende is het tracking-systeem veelal actief op websites die je content laten delen op social media.

Cookies-alternatief

AddThis-directeur Rich Harris legt in een reactie uit hoe het bedrijf op zoek is naar een alternatief voor cookies. Via Canvas Fingerprinting wordt een afbeelding aangemaakt die voor iedere computer uniek is. Daardoor kan AddThis een profiel opstellen van de persoon die de computer gebruikt om gerichter advertenties aan te bieden.

De techniek is niet te omzeilen via de standaard privacysettings van browsers en wordt ook niet gestopt door Adblockers. Uit het onderzoek blijkt dat enkel het Tor-netwerk de techniek weet te spotten en zodoende kan tegenhouden. Ook het uitschakelen van Javascript kan helpen.

Niet op de hoogte

Een woordvoerder van YouPorn laat weten niet op de hoogte te zijn geweest van het systeem en heeft bijgevolg AddThis-technologie van de website gehaald. AddThis meldt zelf dat het om een proef ging, waar slechts een klein deel van de 13 miljoen websites die AddThis gebruiken aan meededen. 

Het bedrijf stelt ook dat ondertussen is gebleken dat Canvas Fingerprinting niet speficiek genoeg online profielen kan aanmaken. AddThis is zodoende van plan te stoppen met het tracking-systeem.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000