Online-couponaanbieder GroupOn gaat zijn tablet toch maar geen 'Gnome' noemen. Dat besluit volgt na gesprekken met de Gnome-community, nadat er ophef ontstond over de 'gestolen' naam.

GroupOn bevestigt dat het in conflict was met de Gnome Foundation, die gaat over de Linux-GUI en -bijbehorend applicatieplatform Gnome. De Amerikaanse online-aanbieder van kortingscoupons heeft een kassatablet onder de naam Gnome en vroeg daar handelsmerken op aan. De open source-stichting die Gnome ontwikkelt en daar al sinds 2006 een handelsmerk op heeft geregistreerd, voelt zich bedreigd.

Open source-voorstander

In reactie op vragen van PCM laat GroupOn weten dat het “een sterke voorstander” is van de open source-gemeenschap. “Onze ontwikkelaars hebben zelf ook actief bijgedragen aan diverse open source-projecten”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. De Gnome Foundation weet en erkent dit ook, maar voelt zich juist daarom geschoffeerd door claims op een merknaam voor GroupOn’s eigen, gesloten (proprietary) product.

De coupon-aanbieder die dus ook een kassatablet voor winkeliers uitbrengt, verklaart dat het openstaat voor dialoog. “We hebben de afgelopen maanden contact gehad met de Stichting om tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen, met inbegrip van alternatieve branding opties, en we willen deze gesprekken graag voortzetten.” Update: Inmiddels hebben de partijen overeenstemming bereikt.

Andere naam kiezen

Daarbij reikt GroupOn ook een olijftak aan: “Onze relatie met de open source gemeenschap is voor ons belangrijker dan de naam van een product. Als we niet met een voor beide partijen aanvaardbare oplossing kunnen komen, zullen we op zoek gaan naar een andere naam." De Gnome Foundation maakt zich nu met een inzamelingsactie op voor het juridisch aanvechten van de handelsmerkaanvragen die GroupOn heeft lopen. Volgens de open source-stichting heeft GroupOn eerder geweigerd om een andere naam te kiezen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000