Online-kortingsaanbieder GroupOn dreigt aan de haal te gaan met de naam van de grafische Linux-interface Gnome. Deze open source-GUI vraagt nu donaties om zijn merknaam te verdedigen.

De ontwikkelaars van de Linux-desktopomgeving Gnome zijn verbijsterd over de kassatablet die GroupOn op de markt brengt. De verbijstering is niet vanwege het e-commerce apparaat zelf maar vanwege de daarvoor gekozen naam: Gnome. Het apparaat, wat door GroupOn wordt omschreven als een platform en een besturingssysteem, heeft voor die naam een reeks handelsmerkaanvragen ingediend. Alleen rust er sinds 2006 een handelsmerk, die in 2002 al is aangevraagd, op het open source Gnome.

Ideologische strijd

De Gnome Foundation heeft dan ook direct contact opgenomen met GroupOn nadat die in mei zijn kassatablet aankondigde. Daarbij is het verzoek gedaan om een andere, niet-inbreukmakende naam te kiezen. GroupOn is daar echter niet op ingegaan en heeft volgens de open source-stichting zelfs extra aanvragen ingediend voor variaties op de omstreden naam. In totaal heeft de coupon-aanbieder 28 aanvragen lopen. PCM heeft vragen over dit naamsconflict uitgezet bij zowel de Nederlandse als de Britse tak van GroupOn, maar tot op heden nog geen reactie ontvangen.

Vandaag begint de Gnome Foundation juridisch verzet tegen de reeks aanvragen, om zijn eigen handelsmerk te verdedigen. Deze strijd is niet alleen een naamskwestie maar ook een ideologische zaak; van open source versus de bedrijfswereld met miljardenbedrijven als GroupOn. De stichting stelt dat het schandalig is dat de Gnome-naam wordt gebruikt voor een gesloten (proprietary) softwareproduct, dat precies tegenovergesteld is aan alles waar de Gnome-gemeenschap, de vrije software-gemeenschap en het GNU Project voor staan.

Geld inzamelen voor verzet

Probleem is wel dat het juridische verzet veel geld kan kosten. Volgens de huidige schatting is hiervoor minstens 80.000 dollar nodig. De Gnome Foundation start nu dan ook een inzamelingsactie. Hierbij is er sprake van een deadline: formeel bezwaar tegen de eerste 10 van GroupOn’s 28 handelsmerkaanvragen moet uiterlijk 3 december worden ingediend. Indien er meer wordt ingezameld dan nodig is voor de bestrijding van de concurrerende handelsmerken dan wordt het resterende geld gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de Gnome-software. Die Linux-GUI en bijbehorend applicatiepakket doet default dienst op distributies als Debian, Red Hat Enterprise Linux en SUSE Linux Enterprise Server.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000