Gratis Windows 10-update helpt Microsoft aan nieuwe phone- en tabletmakers

Het gratis weggeven van Windows aan smartphone- en tabletmakers helpt Microsoft aan een flinke reeks nieuwe partners. Bij de onthulling van Windows 10 zegt het bedrijf dat 50 fabrikanten nieuw zijn aangetreden.

Het besluit om geen Windows-licentiekosten meer te rekenen voor apparaten met schermen onder de 9 inch is in april dit jaar genomen. Sindsdien heeft Microsoft daarmee 50 bedrijven voor zijn platform gewonnen. Windows-topman Terry Myerson noemde dat aantal nieuwe fabrikanten van Windows-toestellen gisteravond bij de onthulling van Windows 10, schrijft Re/Code.


Microsoft verdient aan gratis Android

Google verstrekt zijn mobiele besturingssysteem Android ook gratis aan hardwaremakers. In reactie daarop geeft Microsoft zijn Windows Phone op smartphones en Windows 8.1 op kleinere tablets kostenloos aan toestelproducenten. Het heeft daarmee fabrikanten aangetrokken in opkomende markten zoals India, wist The Times of India eerder al te melden.


Overigens verdient Microsoft wel licentiekosten aan Android, doordat het met succes patentclaims legt op dat Google-platform. Fabrikanten die geld verdienen aan Android-apparaten moeten hierdoor patentroyalty’s betalen aan Microsoft. De Windows-maker heeft geleidelijk aan de diverse fabrikanten (OEM’s) en hun fabriekspartners (ODM’s) tot patentdeals weten te krijgen. Vorig jaar heeft het hier 3,4 miljard dollar aan verdiend.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000