Op 29 juli is de kans groot dat Microsoft een einde maakt aan de gratis upgrade naar Windows 10. Vanaf die dag zal je dan iets ongeveer 120 euro neer moeten leggen om je pc nog te upgraden. Er is echter een omweg, waardoor je toch nog daarna gratis kunt upgraden naar Windows 10.

Het is goed te begrijpen als je tot nog toe niet hebt geüpgraded naar Windows 10. Zo kan er bepaalde software zijn die nog niet compatible is met de nieuwste Windows-versie, ook zijn er nog steeds veel problemen met Windows 10, of je vindt het wat betreft de functies nog niet waard en wilt liever wachten totdat Microsoft met een grote update komt.

Helaas stopt Microsoft op 29 juli met de aanbieding om gratis computers naar Windows 10 te upgraden. Het ziet ernaar uit dat Microsoft zich hier ook daadwerkelijk aan gaat houden. Door middel van een omweg kun je echter ook nog na 29 juli gratis naar Windows 10 upgraden. Wat je hiervoor moet doen, simpelweg, is nu je huidig apparaat upgraden en vervolgens weer te downgraden. Volgens de licentieovereenkomst kun je daarna altijd nog opnieuw upgraden naar Windows 10, wanneer jij wilt, en je oude Windows-licentie blijft ook nog gewoon geldig en geactiveerd.

Back-up

Voordat je begint, is het belangrijk om als eerste een back-up te maken van je computer, voor het geval er iets fout gaat. Dat kan met de ingebouwde back-uptool in Windows 7 en Windows 8.1. Hiervoor open je het configuratiescherm en zoek je naar Back-up maken en terugzetten. Klik links op Een systeemkopie maken en volg de instructies van de opzetwizard. Maak de back-up bij voorkeur naar een externe harde schijf. Maak ook een systeemherstelschijf, door onder de optie voor systeemkopie te klikken op Een systeemherstelschijf maken.

Als je deze tekst ziet bij het onderdeel Activering, dan heeft jouw apparaat recht op de Windows 10-upgrade, ook na 29 juli.

Upgrade

Daarna is het tijd om de Windows 10-upgrade te starten. Dat kun je doen door onderin op de Windows-vlag te klikken en akkoord te gaan met de upgrade of je downloadt het hulpprogramma van Microsoft om direct de upgrade te starten. Ga daarvoor naar deze pagina en klik op Nu upgraden. Volg de installatiewizard. De pc herstart een aantal keer nadat de upgrade voltooid is.

Zodra de upgrade klaar is, kun je controleren of je apparaat succesvol is geactiveerd en nu recht heeft op Windows 10. Ga hiervoor naar Instellingen door voor die optie te kiezen in het menu Start en klik op Bijwerken en beveiliging. Ga naar Activering en controleer of bij Productcode de tekst Windows 10 is op dit apparaat geactiveerd met een digitaal recht staat. Als dat het geval is, is je apparaat nu geregistreerd bij de servers van Microsoft. Als je dan ooit Windows 10 opnieuw installeert, wordt het besturingssysteem automatisch geactiveerd.

Downgrade

Nu is het zaak om te downgraden naar je vorige Windows-versie. Als je dat doet, blijf je daarna recht hebben op Windows 10, evenals op je oude Windows-licentie, ook na 29 juli. Hiervoor ga je in Instellingen opnieuw naar Bijwerken en beveiliging, maar nu naar Systeemherstel. Daar bevindt zich de optie om terug te gaan naar de vorige Windows-versie, dus klik op Aan de slag daaronder. De downgrade zou vrij snel moeten verlopen. Indien die optie ontbreekt, zet je je Windows-versie terug door middel van de back-up die je eerder hebt gemaakt.   

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000