Foto’s zonder metadata met Photo Anonymizer

© PXimport

Foto’s zonder metadata met Photo Anonymizer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 27 juli 2021 - 05:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:03

Redactie

Wanneer je een foto wilt doorsturen of op internet post, dan kleven daar vaak nog allerlei metadata aan, van het cameramodel tot de exacte fotolocatie. Deze metadata krijg je weg met Photo Anonymizer.

Stap 1

Om te weten of er metadata aan een foto zijn gekoppeld, kun je in eerste instantie de Eigenschappen opvragen in de verkenner en op het tabblad Details kijken. Nog meer metadata krijg je te zien met een gratis tool als XnViewMP, in het Info-paneel.

© CIDimport

Stap 2

Je downloadt het gratis Photo Anonymizer hier. Bij de eerste opstart kun je je gratis registreren voor een volledige licentie. Je klikt daarna op Configure program settings, om te vermijden dat je originele foto’s worden overschreven.

Stap 3

Er zijn drie knoppen in het hoofdvenster waarmee je telkens andersoortige metadata verwijdert: Remove metadata (zoals tijdsstempels en camera-informatie), GPS information (geolocatie) en Alternate Data Streams (extra informatie, zoals ‘gedownload van internet’). Kies je een van de laatste, dan hoef je alleen maar de foto’s te selecteren en op Anonymize files te drukken.

© CIDimport

Stap 4

Kies je Remove metadata dan moet je na de fotoselectie nog aangeven welke informatie je precies wilt verwijderen. De keuze is ingedeeld volgens metadata-type: exif, dicom, iptc en/of xmp. Onder meer via www.tiny.cc/photometa zie je meer over de metadata-types. Voor dicom kun je terecht op www.wikiwand.com/nl/dicom.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000