Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo

© PXimport

Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo

Geplaatst: 3 april 2019 - 02:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Maikel Dijkhuizen

Menig zolder of andere opslagruimte ligt vol met allerlei paperassen, dia’s, fotoafdrukken, lp’s en videobanden. De kwaliteit van dit materiaal gaat almaar achteruit en bovendien nemen de spullen nogal wat ruimte in beslag. Genoeg reden om eens goed de bezem door je zolder, garage of hobbykamer te halen en alles te digitaliseren

Tip 01: Documenten scannen

Het digitaliseren van documenten is relatief eenvoudig. All-in-one-printers hebben namelijk een scanfunctie aan boord. Fabrikanten van printers ontwikkelen eigen software om scans uit de voeren, dus zorg ervoor dat je de bijbehorende programma’s hebt geïnstalleerd. Meestal staat deze software op een meegeleverd schijfje, al kun je programmatuur ook vanaf de website downloaden. De meeste modellen hebben een aanraakscherm of display met omringende bedieningstoetsen. Leg een document op de glasplaat en geef op de printer aan dat je een scantaak wilt starten. Vaak heb je keuze om het document in de cloud, op een geheugenkaart of de pc op te slaan. Kies voor laatstgenoemde optie, waarna je als het goed is bij de scaninstellingen terechtkomt. Het beste bewaar je documenten als pdf-bestand. Het voordeel van dit formaat is dat het niet gebonden is aan een bepaald programma. Bovendien kun je niet zomaar de inhoud van een pdf wijzigen. Wel zo veilig dus. Selecteer verder de gewenste scanresolutie. Voor documenten volstaat een resolutie van 300 dpi (dots per inch). Hoger mag natuurlijk ook, maar bedenk wel dat de gedigitaliseerde documenten dan meer opslagruimte innemen. Geef ook aan of je een zwarte of gekleurde scan wilt maken. Nadat je de scantaak afrondt, verschijnt het gedigitaliseerde document als het goed is op je scherm.

Een resolutie van 300 dpi is voor tekstdocumenten ruim voldoende.

© PXimport

Automatische documentinvoer

Veel all-in-one-printers hebben bovenop een invoerlade voor de automatische documentinvoer.

© PXimport

Tip 02: Adobe Scan

Als alternatief voor een reguliere scanner creëer je net zo gemakkelijk met een smartphone of tablet pdf’jes van documenten. Je gebruikt hiervoor Adobe Scan. Deze gratis app is beschikbaar voor Android-toestellen, iPhones en iPads. Open de Play of App Store en installeer Adobe Scan op jouw toestel. Zodra je de toepassing voor het eerst opent, dien je je eerst bij de dienst aan te melden. Dat kan met een (nieuw) Adobe ID, Google-account of Facebook-profiel. Tik na de aanmelding op Beginnen en geef de app toegang tot de camera. Richt de camera vervolgens op een document en beweeg het toestel zo min mogelijk. Adobe Scan detecteert automatisch een document en creëert hiervan een foto. Fijn is dat de app volautomatisch een uitsnede van het document maakt. Tik rechtsonder op de miniatuur. Gebruik de pictogrammen onderaan om zo nodig de uitsnede aan te passen of het beeld te draaien. Met het toverstafje pas je zo nodig de kleuren nog iets aan. Bevestig nu met PDF opslaan. Het pdf-document kun je via e-mail versturen of op een ander kanaal delen.

Met een smartphone creëer je van ieder fysiek document een pdf-bestand.

© PXimport

Gebruik iedere smartphone of tablet om pdf’jes van fysieke documenten te maken

-

Tip 03: Foto’s scannen

Net als bij documenten gebruik je ook voor het digitaliseren van foto’s net zo gemakkelijk de meegeleverde software van de printerfabrikant. Afhankelijk van het programma en het formaat van de foto’s kun je vaak zelfs meerdere afdrukken tegelijk digitaliseren. Geen zin om een uitgebreid programma met een overdaad aan functies te installeren? Onder de naam Windows Scanner is er voor gebruikers van Windows 10 ook een universeel programma beschikbaar. Dat werkt zeer eenvoudig. Ga naar Start / Microsoft Store en zoek de app Windows Scanner op. Klik bij de juiste toepassing op Downloaden om de installatie in orde te maken. Voordat je de app opstart, zorg je er eerst voor dat het scanapparaat is ingeschakeld. Als het goed is, verschijnt de naam van de all-in-one-printer of scanner in beeld. Je kiest allereerst de gewenste scaninstellingen. Klik op Meer weergeven en selecteer de gewenste resolutie. Standaard staat deze waarde op 150 dpi. Afhankelijk van de aangesloten scanner kun je ook voor een hogere waarde kiezen, bijvoorbeeld 300 of 600 dpi. Stel verder het bestandsformaat (png, tiff of jpeg) en de opslagmap in. Je legt vervolgens een fotoafdruk op de glasplaat en klikt op Voorbeeld. Versleep de witte bolletjes op de vier hoeken om alle witruimte weg te werken. Bevestig als laatste met Scannen.

Windows Scanner is een laagdrempelig programma om fotoafdrukken in te scannen.

© PXimport

Tip 04: Google Fotoscan

Heb je geen all-in-one-printer of losse scanner? Geen nood, want je kunt fotoafdrukken ook op een andere manier digitaliseren. Maak gewoon een met je smartphone of tablet een digitale kopie van een foto! Google ontwikkelde hiervoor zelfs een speciale app voor Android-apparaten, iPhones en iPads. Open op jouw toestel de Play of App Store en installeer de toepassing Fotoscan van Google Foto’s. Bijzonder is dat deze app kiekjes maakt van de vier hoeken en het materiaal combineert tot een enkele foto. Het resultaat mag er wezen! Tik op SCANNEN STARTEN en geef de app toegang tot de camerafunctie van de smartphone of tablet. Richt de camera nu op de fotoafdruk en druk op middelste knop. Belangrijk is dat je de cirkel over de witte stippen beweegt zonder het toestel te veel te kantelen. Tik na afloop rechtsonder op de miniatuur voor het resultaat. Fijn is dat de app eventuele schitteringen op eigen houtje corrigeert. Verder kun je de afbeelding naderhand nog draaien en indien nodig verkeerd afgesneden hoeken aanpassen.

Dia’s en negatieven

Rollei ontwikkelt betaalbare scanners om dia’s en negatieven te digitaliseren.

© PXimport

Tip 05: Vinyl digitaliseren

Lp’s zijn uiterst kwetsbaar, waardoor het slim is om van de muziek een digitale versie op te slaan. Lang niet alles is tenslotte op Spotify en andere muziekdiensten te vinden. Stel de inhoud van jouw platen om die reden veilig, zodat je ook in de toekomst nog van de muziek kunt genieten. Bijkomend voordeel is dat je de liedjes ook met een smartphone, autoradio en computer kunt afspelen. Er zijn wel wat voorbereidingen noodzakelijk. Een vereiste is dat je de draaitafel op de computer aansluit. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Een reguliere platenspeler zonder ingebouwde voorversterker koppel je allereerst aan een (voor)versterker of receiver. Vervolgens gebruik je een analoge uitgang (tape out, rec of hoofdtelefoonuitgang) op de versterker om de geluidsapparatuur met een computer te verbinden. Beschikt de versterker niet over een analoge uitgang of zijn de afstanden tussen de apparaten te lang? Als alternatief gebruik je een phono-usb-voorversterker om je platenspeler met een computer te verbinden. Dit apparaatje verzendt een versterkt signaal naar de pc of laptop, zodat je de muziek kunt vastleggen. Phono-usb-voorversterkers zijn al vanaf een paar tientjes te koop. Tot slot bestaan er tegenwoordig ook platenspelers met een geïntegreerde usb-aansluiting. Die kun je rechtstreeks op een computer aansluiten.

Tip 05 Via de usb-uitgang stuurt een phono-usb-voorversterker muziek van je platen door naar de pc.

© PXimport

Ingebouwde voorversterker

Tip 06: Audacity

Zodra de draaitafel eenmaal correct is aangesloten op je computer, ga je een opnameprogramma installeren. De gratis software Audacity voldoet hiervoor prima. Kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal en doorloop de resterende stappen. Belangrijk is dat in de werkbalk de juiste apparatuur is geselecteerd. Achter het microfoontje kies je de geluidsbron, namelijk de verbonden (usb-voor)versterker of draaitafel. Daarachter selecteer je 2 opnamekanalen (stereo), zodat Audacity het geluid dadelijk in stereo vastlegt. Optioneel kun je natuurlijk ook voor een mono-opname kiezen. Achter het pictogram met de luidspreker selecteer je de speakers van de pc of monitor. Navigeer via de menubalk vervolgens naar Bewerken / Voorkeuren / Opnemen en zet een vinkje voor Softwarematig playthrough van invoer. Op die manier luister je tijdens het opnemen tegelijkertijd naar de muziek. Bevestig met OK.

Geef in de werkbalk aan vanaf welke geluidsbron je wilt opnemen.

© PXimport

Zet met het gratis programma Audacity al jouw platen over naar de pc

-

Tip 07: Opnemen

Hoog tijd om de opname te starten! Leg eerst een – bij voorkeur schoongemaakte – lp op de draaitafel. Klik nu in de werkbalk van Audacity op de rode knop Opnemen en leg de naald op de lp. De kans bestaat dat de muziek nogal luid klinkt. Gebruik de horizontale schuifregelaar achter het pictogram met de luidspreker om het volume aan te passen. Wil je de opname afbreken? Klik dan bovenaan op de knop Stoppen. Het is nu zaak om de opname in een digitaal bestand te gieten. Ga naar Bestand / Exporteren en geef aan in welke audioformaat je de muziek wilt opslaan, bijvoorbeeld wav of ogg. Opslaan als mp3-bestand is ook mogelijk, maar dat vereist wel de zogenoemde lame-encoder. Audacity geeft hiervoor uitgebreide download- en installatie-instructies. Bij de meeste audioformaten kies je zelf de gewenste kwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld een lagere kwaliteit instellen om opslagruimte te besparen. Via Bestand / Nieuw maak je in Audacity weer een nieuwe opname. Verder gebruik je dit programma ook om audiobestanden te splitsen. Handig voor het geval je één kant van een lp in één keer hebt opgenomen. Tot slot voeg je desgewenst metadata toe, met onder meer de artiestennaam en titel van het liedje.

Audacity laat tijdens een stereo-opname twee geluidsgolven zien.

© PXimport

Cd’s rippen

Met Windows Media Player bewaar je audio-cd’s op de pc.

© PXimport

Tip 08: Video’s overzetten

In de loop der jaren zijn er nogal wat analoge videodragers voorbijgekomen, zoals vhs-, video 8- en betamax-banden. Misschien heb je ze nog ergens liggen en wil je ze naar de computer overhevelen. Zeker bij dierbare familieopnames is dat de moeite waard. Na iedere ‘draaibeurt’ gaat de kwaliteit namelijk iets achteruit. Verder heeft de magnetische laag van videocassettes geen oneindige levensduur. Voor het overzetten van videobanden heb je in eerste instantie goedwerkende afspeelapparatuur nodig, bijvoorbeeld een vhs- of betamax-recorder. Verder heb je een hulpmiddel nodig om de videorecorder op de computer aan te sluiten, namelijk een zogeheten usb-omvormer. Tot slot leg je met een opnameprogramma de videobeelden vast in een digitaal bestand. Het pakket MAGIX Red uw video’s bestaat uit een opnameprogramma en usb-omvormer, zodat je verder niet naar benodigdheden hoeft te zoeken. Dit product kost via de eigen website www.magix.com zo’n veertig euro.

MAGIX Red uw video’s is een gebruiksvriendelijk pakket om je kwetsbare video’s veilig te stellen.

© PXimport

De magnetische laag van videobanden is beperkt houdbaar, dus digitaliseer snel al je video’s

-

Tip 09: Recorder verbinden

Voor het aansluiten van de videorecorder op de pc levert MAGIX een usb-omvormer met allerlei kabels mee. Je hebt hiervoor keuze uit drie mogelijkheden. Voor de meeste afspeelapparatuur voldoet de scart-kabel prima, al kun je eventueel ook uitwijken naar tulp-kabels (composiet) of een s-video-verbinding. Bij gebruik van scart beweeg je de schakelaar van de adapter naar OUT. Het andere uiteinde van de usb-omvormer stop je in een usb-poort van de computer. Windows 10 herkent doorgaans direct het aangesloten usb-apparaat, zodat je vlot met de software aan de slag kunt. Ervaar je in de volgende tip problemen, dan is het verstandig om het stuurprogramma van de usb-omvormer te installeren.

MAGIX levert de juiste apparatuur mee om iedere videorecorder met je pc te verbinden.

© PXimport

Tip 10: Video-opname

Installeer het programma van MAGIX Red uw video’s om de video’s digitaal op te slaan. Neem de stappen aandachtig door en voer het juiste serienummer in. Verder komt MAGIX misschien met een melding om een software-update te installeren. Start na afloop de software op en kies in het startvenster voor Nieuw videoproject aanmaken. Bedenk voor het project een geschikte naam en bevestig met OK. Je klikt vervolgens op Video’s van analoge bronnen (bv. videorecorder) importeren, waarna je de benodigde mpeg2-codec activeert. Na de activatie geef je aan op welke wijze de videorecorder is aangesloten. Klik op Verder. Stop nu een videoband in de recorder en druk op de playknop. Ervaar je beeld en geluid? Mooi zo, want je kunt nu de definitieve opname starten. Gebruik de spoelknoppen van de videorecorder om het gewenste fragment op te zoeken. Druk nu op de playknop en klik binnen het programma daarna meteen op Video naar computer overdragen. Na afloop zet je via Video-overdracht beëindigen de opname weer stop. Ga als laatste naar Film voltooien / Op computer opslaan / Video opslaan om de video definitief te bewaren.

Tijdens het opnemen volg je in het programma nauwlettend de voortgang.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten