FlipFlip: Wervelende videocollages maken

© PXimport

FlipFlip: Wervelende videocollages maken

Geplaatst: 10 december 2021 - 09:14

Aangepast: 14 december 2022 - 12:44

Toon van Daele

Een manier om je foto’s aan een publiek te tonen is een brave href="https://techacademy.id.nl/course?courseid=basiscursus-powerpoint&utm_medium=website&utm_source=computer_totaal&utm_campaign=tech_academy_web_content" rel="noopener noreferrer" target="_blank">PowerPoint</a>-presentatie. Die heeft wel een paar effecten in huis, maar alles bij elkaar blijft het vrij statisch. Zo niet met FlipFlip, een gratis tool waarmee je allerlei foto en videomateriaal, inclusief audiotracks en tekstoverlays, tot een wervelende show combineert. Wil je videocollages maken, dan ben je hiermee aan het juiste adres.

De naam FlipFlip mag dan wat raar klinken, het verwijst wel mooi naar een ‘flipbook’: een interactieve onlinepublicatie (doorgaans in HTML5) met de look and feel van een boek waarin wordt gebladerd. Kortom, een publicatie met de nodige gimmicks. We kunnen het je nu al vertellen: de tool is even wennen, maar als je die eenmaal in je vingers hebt, kom je snel tot sprankelende resultaten.

Nieuwe scène

Je vindt het gratis en portable FlipFlip op www.github.com/ififfy/flipflip. Rechts, bij Releases, klik je vervolgens op Latest om de recentste versie op te halen; in ons geval is dat versie 3.2.0. Onderaan de pagina kun je terecht voor de gewenste download, zowel voor Linux, macOS als Windows. Wij haalden het bestand FlipFlip-Windows.zip op voor Windows 64 bit. Werk je met Windows 32 bit dan heb je logischerwijze FlipFlip-Windows-32bit.zip nodig.

Pak het zip-bestand uit naar een lege map en dubbelklik op FlipFlip.exe om de app op te starten. Bij de eerste opstart stelt FlipFlip voor om maar meteen een paar videotutorials te volgen en die raden we zeker niet af. Ben je er klaar voor? Klik dan op het pijlknopje linksboven. Om een eerste scéne (dia) of videoshow te creëren druk je vervolgens rechtsonder op de blauwe plusknop, gevolgd door de knop Add Scene. Klik bovenaan op de naam New scene en wijzig die in een eigen naam.

 

© PXimport

Bronnen

Het is natuurlijk de bedoeling dat je de scène met mediamateriaal opvult. Dat doe je alweer met de blauwe plusknop, rechtsonder. Er zijn verschillende mogelijkheden: From Library, Local Video/Playlist, Local Directory en URL. Deze opties spreken eigenlijk voor zich. Bij URL moet je dan wel een webadres invullen dat verwijst naar bijvoorbeeld een fotoalbum van diensten als Imgur, Reddit, Twitter of Instagram. Je kunt gerust meerdere bronnen voor dezelfde scène selecteren en die met de muis naar boven of onderen verslepen.

Je kunt ook op elk moment het resultaat bekijken via de ingebouwde speler. Het volstaat op de rode pijlknop rechtsboven te klikken om de beelden van je scène te bekijken. FlipFlip biedt dus geen bewaar- of exportopties aan, naar bijvoorbeeld een videobestand. De ingebouwde speler leest alleen je script in en speelt vervolgens de originele bronnen af. 

Je kunt de vertoning op elk moment pauzeren, naar het vorige of volgende beeld springen of de beelden fullscreen bekijken. Verder zijn er heel wat controleopties voor de speler of de scènes beschikbaar: houd hiervoor je muisaanwijzer even tegen de linkerkant van de speler. Druk op het pijlknopje linksboven om naar de bronnen van je scène terug te keren.

 

© PXimport

Tijd en weergave

Je eerste presentatie is misschien wat tegengevallen: afwisselend krijg je elke afbeelding of videoscène gedurende een seconde te zien en dat is het zowat. Behoorlijk saai dus, maar daar weet FlipFlip wel raad mee. Klik in het linkervenster op het moersleutel-pictogram. Maak het programmavenster voldoende groot zodat je de twee vensters naast elkaar ziet. Je merkt meteen dat hier flink wat in te stellen valt. Zoveel zelfs dat we hier niet alle mogelijkheden (gedetailleerd) kunnen bespreken maar laat dat je niet weerhouden om met alle opties te experimenteren: het tussentijdse resultaat bekijken is maar een muisklik van je vandaan.

Zo merk je dat de Timing standaard ingesteld staat op Constant, waarbij elk plaatje gedurende eenzelfde aantal seconden te zien is. Er zijn weliswaar nog andere mogelijkheden, zoals Random (een toevallig interval tussen het ingestelde minimum en maximum) en BPM (volgens de beats van het eerste audiobestand - zie verder bij paragraaf ‘Audio’; via de multiplier kun je het tempo aanpassen).

Bij Image Sizing vind je diverse opties om de beeldverhouding en -grootte van je afbeeldingen aan te passen, zoals Fit Best (No Clipping), Stretch, Center en Fit Width. Je kunt ook een Background voorzien. Die kan wazig (Blurred) zijn of uit een of meer en al dan niet toevallig gekozen solide kleuren bestaan.

 

© PXimport

Extra scènes en overlays

Heb je meerdere scènes gecreëerd, dan kun je die ook automatisch na elkaar laten afspelen. Hoe dat precies moet gebeuren, bepaal je bij Next Scene. In het uitklapmenu verwijs je naar de gewenste scène - of je laat het via Random aan het toeval over - en je geeft aan na hoeveel seconden vanaf de start van de show dat moet gebeuren. Of je kiest voor Play After All Images, als je liever wacht tot de eerste scène is voltooid. Verder kun je ook aangeven of de eventuele audio en tekstoverlays gewoon moeten doorlopen naar de volgende scène.

Je kunt andere scènes trouwens ook half transparant over een andere scène tonen. Schakel hiervoor de optie Overlays in, druk op de plusknop en verwijs naar de beoogde scène. Met de schuifknop Overlay Opacity leg je de transparantiegraad vast.

 

© PXimport

Beeldopties en volgorde

In het tweede venster bij Options draait het vooral om de manier waarop de beelden zelf worden getoond. Bij Image Filter kun je bijvoorbeeld instellen dat je alleen video’s of afbeeldingen wilt zien en welke oriëntatie je voor afbeeldingen en video’s wilt. Je kunt tevens instellen hoelang je geanimeerde gif’s en video’s wilt afspelen. Dat kan bijvoorbeeld iets worden als Play Part (Random) between 2000 ms and 6000 ms of Play At Least 4000 ms.

Bij video’s is het ook mogelijk om de afspeelsnelheid in te stellen; eventueel kies je hier Random Speed. Standaard starten video’s met het eerste frame, maar via Start at Random Time kan dat ook een willekeurig gekozen frame zijn. Onderaan, bij Image Ordering, bepaal je de volgorde van de getoonde afbeelding en, ingeval je scène uit meerdere bronnen bestaat, van de bronnen (bij Source Ordering).

 

© PXimport

Effecten

FlipFlip biedt via de rubriek Effects ook zes effecten: Zoom, Cross-Fade, Slide, Strobe, Fade In/Out en Panning. De opties worden pas zichtbaar als je een effect inschakelt. De meeste effecten en opties spreken voor zich, behalve Strobe en Panning.

Strobe geeft het lichteffect van een stroboscopische lamp op je beelden. Je bepaalt zelf de lichtkleur; dat kan trouwens ook een kleurenset of een toevallig gekozen kleur zijn. Je legt verder vast wanneer dat effect moet optreden en hoelang het mag duren. Bij Panning lijkt het alsof de cameralens over een stilstaande foto gaat, waardoor beweging wordt gesuggereerd. Je geeft aan in welke richting(en) die beweging hoort te gebeuren en tevens hoelang die moet duren.

 

© PXimport

Audio

In de rubriek Audio/text kun je zowel audiotracks als tekstoverlays aan je scènes toevoegen. Beginnen we met audio. Voor je een track kunt gebruiken, voeg je die eerst aan je audiobibliotheek toe. Ga hiervoor naar het startscherm van FlipFlip en open Audio Library. Vervolgens klik je rechtsonder op de plusknop om audiotracks toe te voegen, lokaal of via een url.

Selecteer vervolgens een scène en open de rubriek Audio/text. Activeer de optie Audio Track, druk op de plusknop Add Tracks, plaats een vinkje bij de track(s) en klik rechtsonder op de blauwe pijlknop Import. Klik eventueel op het moersleutelicoon bij de toegevoegde track om via de knop Detect BMP het ritme te laten bepalen of om de track met een bepaald interval te laten herhalen (bij Tick). Leg je wijzigingen vast met Save. Je kunt nu nog andere audiotracks toevoegen als je dat wenst.

 

© PXimport

Tekstoverlays

Het toevoegen van titels en andere tekst aan scènes verloopt op eenzelfde manier (maar is helaas wel iets complexer). In het startscherm open je hiervoor eerst de rubriek Script Library en via de plusknop voeg je scripts toe - scripts dus en niet zomaar wat tekst. De makkelijkste manier om zo’n script te maken is via de Caption Scripter, links in het startscherm. De eerste keer duikt hier een korte maar wel nuttige tutorial op. Je merkt meteen dat je je tekst van allerlei blitse effecten kunt voorzien. Het script sla je - ter verdere studie - op als txt-bestand via het diskette-icoon.

Eens zo’n script aan je bibliotheek is toegevoegd, kun je het vanuit een scène ophalen vanuit de rubriek Audio/text, waar je Text Overlay inschakelt. Klik hier op het plusknopje Add Tracks, plaats een vinkje bij het beoogde script en druk alweer op de pijlknop. Via het moersleutelicoon kun je nog de diverse fonttypes en -kleuren van je scripttekst aanpassen. Bevestig met Save.

 

© PXimport

Rasters

We hebben al gezien hoe je meerdere scènes na elkaar kunt afspelen, maar dat kan ook naast elkaar. Je zorgt er wel eerst voor dat je een paar scènes klaar hebt staan. Vervolgens klik je links in het startscherm van FlipFlip op het rasterpictogram. Druk op de knop New Grid en geef rechtsboven aan hoeveel rijen (Height) en kolommen (Width) je in het raster wilt. Klik op de titel New Grid en geef die een zinvolle omschrijving mee.

Ben je hiermee klaar? Druk dan linksboven op het pijltje om terug te keren het rasteroverzicht. Klik op het gewenste raster en klik - desnoods een paar keer, want het kan nogal eens nukkig doen - in elk vakje om vervolgens in een uitklapmenu de gewenste scène te selecteren. Het resultaat bekijken doe je net als anders, met de afspeelknop rechtsboven. Veel kijkplezier!

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten