Europa klaagt Google aan om machtspositie: Wat betekent dat?

© CIDimport

Europa klaagt Google aan om machtspositie: Wat betekent dat?

Geplaatst: 20 april 2016 - 11:50

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:06

Redactie ID.nl

De Europese Commissie klaagt Google aan vanwege mogelijk machtsmisbruik. Google gebruikt zijn dominante positie op de smartphonemarkt om gebruikers te dwingen Google-diensten te gebruiken. Maar wat betekent die uitspraak nou eigenlijk, en wat ga je ervan merken?

1. Wat is de aanklacht?

De aanklacht komt van de Europese Commissie, of meer specifiek van de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager. Het gaat nog niet om een echte aanklacht, maar om een 'formele verklaring waarin een voorlopige mening wordt geuit', die gaat uitmonden in een uiteindelijke aanklacht. Eerst heeft Google nog 12 weken de tijd om een verweer te schrijven.

De verklaring stelt dat Google een te grote positie heeft waar het gaat om smartphones, en dat het die positie misbruikt. Googles besturingssysteem Android staat namelijk op meer dan 80% van alle smartphones, en dat betekent dat Googles wil wet is.
 

Als een fabrikant Google wil gebruiken moet hij verplicht Google-apps voorinstalleren

Specifiek gaat het om de manier waarop Google een licentie verleent voor Android. Fabrikanten zoals Samsung, LG of Huawei mogen Android gratis op hun telefoon zetten, maar met een paar voorwaarden: De Google Play Store moet worden geïnstalleerd, net als een aantal andere standaard-apps zoals Google Maps, Gmail en Chrome. Ook wordt er een zoekbalk van Google bovenaan in beeld gezet zodat gebruikers meteen iets kunnen zoeken.

Volgens de EC zou Google met die strategie "bewust hebben gewerkt naar een dominante positie op mobiele apparaten."

2. Is dat zo erg dan?

Voor gebruikers is het niet zo erg dat al die Google-apps worden geïnstalleerd, al kun je je afvragen of iedereen op die 'bloatware' zit te wachten zoals Play Books en Play Games. Erger is wel dat Google door zijn machtspositie heeft gezorgd dat er amper meer concurrentie mogelijk is op smartphonegebied: Je kunt eigenlijk alleen kiezen tussen Android of iOS, of het marginale Windows Phone.
 

Google maakt het door zijn positie te moeilijk voor nieuwe software om aan populariteit te winnen

Googles machtige positie is erger voor de software-industrie. Google maakt het namelijk erg onaantrekkelijk om een andere zoekmachine te gebruiken; waarom zou je, als de Google-zoekbalk zo hoog bovenaan staat? Ook andere software, zoals emailprogramma's en browsers, worden zo minder aantrekkelijk om te gebruiken.

Daardoor ontstaat er een kip-en-ei-verhaal, waarin Google inmiddels zo dominant is geworden dat er voor veel software of telefoons inmiddels geen alternatief meer te vinden is.

De situatie doet daarbij een beetje denken aan die van Microsoft. Dat bood jarenlang alleen Internet Explorer als standaardbrowser aan in Windows, tot het bedrijf werd gesommeerd om het bekende browserkeuzescherm te laten zien. Inmiddels heb je veel meer keuzes voor browsers, maar die was er een paar jaar vrijwel niet.

3. Wat ga ik daarvan merken?

De komende jaren ga je nog niets van de uitspraak merken

Voorlopig nog niet veel. Een gecompliceerde rechtszaak als deze kan jaren doorslepen voor er een definitief oordeel wordt geveld, dus tot die tijd zullen we weinig veranderingen zien. Wel ontstaat er nu al een discussie over de macht van grote bedrijven (zoals Google en Apple), en hoe die met privé-gegevens omgaan - want uiteindelijk is dat natuurlijk Googles doel.

Als er een uitspraak wordt gedaan die negatief voor Google uitpakt, kan dat Google een flinke boete opleveren. Dat is maximaal 10% van de omzet, maar dat zou in Googles geval nog steeds uitkomen op zo'n 7 miljard euro, en dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Mogelijk moet Google straks ook geld gaan betalen aan fabrikanten om Android op een telefoon te zetten. De fabrikant kan dat dan weer doorberekenen naar de koper.

Tot slot kan een positieve uitspraak leiden tot meer concurrentie, bijvoorbeeld met meer besturingssystemen of alternatieve zoekmachines. Maar dat is een proces dat nog jaren gaat duren, en wie weet hoe de tech-wereld er tegen die tijd voorstaat...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten