Een goedkope, functionele 3D geprinte bionische hand

© PXimport

Een goedkope, functionele 3D geprinte bionische hand

Geplaatst: 26 september 2015 - 05:35

Aangepast: 14 december 2022 - 15:15

Chwhynny Overbeeke

Het Britse open source project Open Bionics heeft de James Dyson Award voor het Verenigd Koninkrijk in de wacht gesleept met een prototype van een 3D geprinte bionische hand die veel goedkoper is dan huidige alternatieven.

Joe Gibbard, de CEO van Open Bionics en bedenker van het project, zegt dat het mogelijk is om een 3D scan te maken van een persoon die zijn of haar hand is kwijtgeraakt, en vervolgens voor hem of haar een volledig functionele bionische hand met een op maat gemaakte pasvorm te printen. Lees ook: Hoe gaat 3D-printen in zijn werk?

Hoe werkt de 3D geprinte bionische hand?

De 3D geprinte hand van Open Bionics wordt gemaakt van thermoplastische elastomeren, een soort rubberachtig plastic. Hierdoor kunnen er flexibele gewrichten gemaakt worden en is het eindproduct minder breekbaar. Bovendien is het goedkoper omdat er minder onderdelen geprint en in elkaar gezet hoeven te worden. Lees ook: Maak je eigen Apple iWatch met een iPod nano en een 3D-printer.

De prothese maakt gebruik van myo-elektrische signalen, dat zijn spierbewegingen die gedetecteerd worden door sensoren die op de huid van de eigenaar geplaatst worden. Met behulp van deze signalen wordt de greep bepaald: Als de spier één keer samentrekt worden de vingers van de bionische hand geopend of gesloten, terwijl een dubbele samentrekking ervoor zorgt dat er een knijpgreep gevormd wordt.

De gebruiker kan niet voelen wat hij of zij aanraakt, maar er wordt wel een signaal doorgegeven wanneer er contact wordt gemaakt met een object, zodat er minder druk op uitgeoefend kan worden. Hierdoor kan iemand met een dergelijke prothese prima een ei oppakken zonder het te breken.

Voordelen

Het productieproces zou minder dan twee dagen in beslag nemen. Een gebruiker kan binnen enkele minuten worden opgemeten door middel van een tablet met een speciale sensor, het duurt zo'n 40 uur om de onderdelen te printen met een 3D printer, en het in elkaar zetten van de bionische hand duurt ongeveer twee uur. Bovendien zou de hand slechts 2.000 Engelse pond kosten, inclusief het opmeten en passen.

Ter vergelijking: Momenteel duurt het enkele weken tot maanden voordat een dergelijke prothese klaar is, en kost het apparaat tussen de 20.000 en 60.000 Engelse pond.

© PXimport

Zulke hoge kosten kunnen een drempel vormen voor mensen met een kind dat eigenlijk een prothese nodig heeft, maar nog in de groei is. Bij kinderen moet namelijk vanwege de groei de prothese twee keer per jaar vervangen worden.

Vanwege de veel lagere kosten van een 3D geprinte hand zullen meer kinderen en mensen in ontwikkelingslanden kunnen profiteren van een bionische hand. Voor mensen in arme landen kan een dergelijke prothese betekenen dat de gebruiker weer kan werken en het gezin van voedsel kan voorzien.

Bovendien is deze manier van werken extra handig omdat de 3D geprinte hand erg licht is en voor iedereen kan worden aangepast. Het is namelijk een soort "skelet" waarop een "huid" wordt aangebracht waarvan de kleur en het patroon kan worden aangepast. Mensen kunnen bijvoorbeeld een cool design uitkiezen of juist iets nemen wat bij hun huidskleur past en daardoor minder opvalt.

Nadelen

Natuurlijk zitten er nadelen aan een product dat zoveel malen goedkoper is en veel sneller geproduceerd kan worden.

In de prothese van Open Bionics zijn goedkopere motoren verwerkt om de kosten te drukken. Hierdoor is deze bionische hand - ondanks het feit dat hij dezelfde functionaliteit heeft - minder krachtig dan zijn duurdere tegenhangers.

Open Bionics is de prothese aan het testen met gebruikers en huishoudelijke voorwerpen om een gulden middenweg te vinden. Een zo goedkoop mogelijke prothese die toch voldoende kracht heeft om de meeste dingen te kunnen doen die mensen graag willen.

Een blik op de toekomst

Open Bionics heeft met een prototype van haar 3D geprinte prothese de James Dyson Award voor het Verenigd Koninkrijk in de wacht gesleept, en dingt nu mee naar de internationale titel.

Momenteel richt het ontwerp zich op handprotheses, maar het is de bedoeling om dit verder uit te breiden naar protheses tot boven de ellenboog.

Bovendien wil Joe Gibbard in de tweede helft van 2016 een bedrijf oprichten om op maat gemaakte bionische handen te gaan verkopen. Het project is tevens open source, wat betekent dat iedereen er kosteloos gebruik van kan maken zolang men verbeteringen die worden aangebracht met anderen deelt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten