Een Chromebook is altijd up-to-date

Wanneer we een laptop kopen, dan denk je daar doorgaans goed over na. Immers, je weet uit ervaring dat het verstandig is om een laptop te kopen die toekomstbestendig is. Wat vandaag razendsnel is, is over vijf jaar niet meer vooruit te branden, dus je kunt maar beter een klein fortuin uitgeven toch? Dat wás waarheid, totdat Chromebooks hun intrede deden op de laptopmarkt.

© PXimport

Het heeft een paar jaar geduurd voordat de Chromebook mainstream werd, maar inmiddels is bij de meeste mensen wel bekend dat deze laptops met ChromeOS doorgaans een zeer vriendelijk prijskaartje hebben, terwijl er geen grote concessies hoeven worden gedaan op het gebied van prestaties. Chromebooks zijn betaalbaar en krachtig. Maar wat veel mensen niet weten is dat de prestaties van een Chromebook niet afnemen naarmate de tijd verstrijkt, sterker nog, ze worden beter!

Perfecte afstemming

Chromebooks draaien niet op Windows of MacOS, maar op het door Google ontwikkelde ChromeOS. Dit besturingssysteem is perfect afgestemd op de hardware, hetgeen niet alleen betekent dat er nagenoeg geen conflicten kunnen ontstaan tussen hardware en software, maar ook dat de laptop nooit een besturingssysteem draait dat zwaarder is dan hij aankan. Daarbij werkt een Chromebook met apps in plaats van de zware programma’s. De apps die je installeert vanuit de Google Play Store, zijn stuk voor stuk gecontroleerd door Google, waardoor je niet alleen weet dat ze veilig zijn, maar ook dat ze je systeem niet instabiel maken. Dit zorgt ervoor dat je systeem niet steeds trager wordt naarmate je er meer programma’s op installeert.

© PXimport

Beter met elke update

Wie ervaring heeft met een Windows-laptop, weet dat de laptop steeds trager wordt naarmate er nieuwere versies van Windows op geïnstalleerd worden, doorgaans ook gepaard met zwaardere software. Met een Chromebook heb je hier absoluut geen last van. We gaven al even aan dat het besturingssysteem perfect is afgestemd op je hardware, en daarnaast wordt die afstemming met elke update beter. Met elke update van ChromeOS wordt het besturingssysteem efficiënter en sneller en daarbij worden updates altijd op de achtergrond geïnstalleerd. Je zult dus niet terechtkomen in een situatie waarin je een volledig nieuwe versie van ChromeOS moet installeren of, vervelender nog, het besturingssysteem opnieuw moet installeren in verband met problemen.

Snel starten, snel verder

Een groot voordeel van werken met een Chromebook, is dat de software draait vanaf een SSD, in plaats vanaf een harde schijf. SSD is niet alleen betrouwbaarder en minder kwetsbaar dan een harde schijf, het is ook nog eens vele malen sneller. Dit zorgt ervoor dat elke Chromebook binnen een kwestie van een paar seconden is opgestart. Maar ook daarna zul je merken dat het werken met een Chromebook, of het nu gaat om het opstarten van programma’s of het overdragen van bestanden, heerlijk snel is. Die snelheid is er aan het begin, en die snelheid is er nog steeds aan het einde van je werkdag, nu, maar ook over een paar jaar. Er zijn overigens ook Chromebooks te koop met een harde schijf, maar die hebben daarnaast altijd nog een SSD ingebouwd waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. Zo blijft de snelheid van het systeem gewaarborgd.

Er zijn veel redenen om een Chromebook aan te schaffen, maar naast het prettige prijskaartje, is de stabiliteit en de snelheid van het systeem een zeer belangrijke. Het is een rustgevende gedachte dat je laptop niet direct begint met verouderen nadat je hem hebt gekocht, en dat je ook over vijf jaar nog kunt genieten van een laptop die net zo snel is als toen je hem kocht, en naar alle waarschijnlijkheid nog sneller.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000