E-mail, drivers en browserinstellingen exporteren

Nieuwe pc gekocht? Met alleen een besturingssysteem installeren ben je er vaak nog niet. Je wilt graag je programma's, instellingen en mailtjes ook overzetten. Volg daarvoor deze stappen.

Lees ook: Data overzetten naar nieuwe pc met PCmover en EaseUS
Lees ook: Systeem klonen met CloneApp en CloneZilla

Microsoft-account overzetten

Ook zonder speciale migratie-tools als PCTrans, PCmover of CloneApp kun je heel wat data en allerlei Windows- en browserinstellingen (zoals wachtwoorden en kleurenthema’s) automatisch laten synchroniseren tussen je pc’s. Daar zorgt Windows 10 wel voor – althans wanneer je je op alle apparaten die je gesynchroniseerd wilt houden met hetzelfde Microsoft-account aanmeldt. 

Dit werkt dus niet bij een gewoon, lokaal Windows-account. Om zelf te bepalen wat je wilt laten synchroniseren, open je het Windows-startmenu en kies je Instellingen / Accounts / Uw instellingen synchroniseren. Is het je bedoeling zo veel mogelijk te synchroniseren, plaats dan alle gewenste schuifknoppen, en zeker de bovenste bij Instellingen synchroniseren, op Aan.

© PXimport

Browsergeschiedenis en bladwijzers naar nieuwe pc

Ook bij heel wat browsers kun je allerlei gegevens laten synchroniseren, bijvoorbeeld de instellingen, plug-ins, wachtwoorden, bladwijzers en geschiedenis. In Chrome hoef je hiervoor alleen maar in de browser in te loggen met hetzelfde Google-account. Dat doe je via Instellingen / Inloggen op Chrome. In Firefox vind je hiervoor de menu-optie Aanmelden bij Sync. In Edge zorg je dat in het instellingenvenster de schuifknop ingeschakeld is bij Uw favorieten en leeslijst synchroniseren. De synchronisatie tussen Internet Explorer regel je via je Microsoft-account in Windows 10 zoals we in de vorige paragraaf deden.

Mocht je over verschillende browsers heen je favorieten willen delen, dan kun je de webapp Xmarks inzetten. Deze dienst kan overweg met Chrome, Internet Explorer, Firefox en Safari (macOS). Installeer de extensie op beide systemen en creëer een account. Vervolgens klik je het Xmarks-pictogram aan en kies je Synchronize now om je favorieten en/of tabbladen richting server te sturen. Op je nieuwe pc start je je favoriete browser – met de extensie geïnstalleerd – op en meld je je met hetzelfde Xmarks-account aan. Zodra je de Sync-knop indrukt, haalt die de favorieten op naar je browser. Update: Xmarks bestaat inmiddels helaas niet meer.

© PXimport

E-mail exporteren met Outlook

We gaan er bij wijze van voorbeeld even vanuit dat je op beide pc’s Outlook hebt geïnstalleerd, maar in dit geval twee verschillende versies. Bij andere software kun je vaak een vergelijkbaar pad volgen. 

Stel dat je op je oude pc Outlook 2010 hebt draaien en je wilt alle e-mailberichten overzetten. Start dan Outlook op, open het menu Bestand en kies Opties / Geavanceerd. Klik op Exporteren en op Naar een bestand exporteren. Kies Outlook-gegevensbestand (.pst) als type, selecteer de mailmap inclusief submappen die je wil exporteren, druk op Volgende, kies een opslaglocatie op een externe schijf en rond af met Voltooien

Over nu naar Outlook (bijvoorbeeld 2016) op je nieuwe pc. Ga hier naar Bestand en kies Openen / Importeren/Exporteren / Gegevens uit een ander programma of bestand importeren / Outlook-gegevensbestand (.pst), waarna je naar het bronbestand op het externe medium navigeert en aangeeft wat je precies waar wilt importeren. Je kunt het geëxporteerde pst-bestand overigens ook importeren in het alternatieve mailprogramma Mozilla Thunderbird.

© PXimport

E-mails archiveren met Mailstore Home

Gaat het om andere e-mailprogramma’s en kom je er niet met de reguliere import- en exportfuncties, dan kun je nog het gratis Mailstore Home overwegen. Hoewel deze tool vooral is bedoeld voor e-mailarchivering, laat het zich ook prima als migratietool inzetten. Dat kan als volgt. 

Installeer bij voorkeur de portable versie van het programma op een extern medium. Start MailStore Home op en kies E-Mails archiveren. Selecteer de gewenste e-mailclient en geef aan welke mappen je mee in het archief wilt nemen. Configureer naar wens en bevestig met Beëindigen. Start de archivering met Opdrachten / Uitvoeren. Het e-mailarchief komt standaard terecht op je verwisselbare schijf in de map \MailStore Home\Data. 

Over naar je nieuwe pc. Ook hier start je MailStore Home op. Kies E-mail exporteren (je exporteert ze uit MailStore naar je nieuwe mailprogramma namelijk) en verwijs naar het e-mailprogramma waarin je de berichten wilt ophalen. Duid de gewenste bronmappen evenals het profiel of de identiteit binnen de e-mailclient aan. Dubbelklik op het gecreëerde profiel om de import te starten. Wat later vind je dan je vertrouwde berichten terug in de mailmap MailStore Export.

© PXimport

Drivers overzetten met Double Driver

Schakel je over op een ander Windows-systeem, dan wil je wellicht ook bepaalde hardware (zoals een scanner of scherm) naar dat nieuwe systeem overzetten. Gaat het om (ongeveer) dezelfde Windows-versie, dan kun je de overwegen om de hardware-drivers van je oude systeem mee te nemen naar je nieuwe, met name wanneer Windows die niet automatisch installeert. 

Hiervoor bestaan handige gratis tools, waarvan Double Driver er een is. Het programma is al wat ouder, maar werkt ook prima onder Windows 10. De werking is eenvoudig.

Start de tool als administrator op, klik op Backup en op Scan Current System. Selecteer de gewenste drivers en klik op Backup Now. Je beslist zelf of de drivers terechtkomen in een zip-bestand, een zelfuitpakkend exe-bestand of een hiërarchische mappenstructuur. De gewenste drivers op je nieuwe systeem installeren doe je dan via Restore en Locate

Tekst: Toon van Daele

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000