Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties

© PXimport

Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 mei 2020 - 06:28

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Mark Gamble

Of het nu bij de aanschaf van een nieuwe computer was voorgeïnstalleerd of dat je het los hebt gekocht; linksom of rechtsom heb je betaald voor je Windows 10-licentie. Je zou kunnen denken dat je ermee mag doen wat je wilt. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.

Wanneer je Windows 10 hebt gekocht of ‘gekregen’ bij een nieuwe computer, geïnstalleerd hebt en geactiveerd, is deze onlosmakelijk verbonden met de computer waarop dit besturingssysteem draait. Zomaar die licentie(code) op een andere computer gebruiken om daar vervolgens ook Windows 10 op te installeren, dat kan niet: je moet voor die andere computer ook betalen voor een Windows-licentie.

Hardware upgraden

Maar hoe zit het precies als je de hardware van je computer upgradet? In het verleden kwam het nog weleens voor dat (wanneer je bijvoorbeeld je moederbord en processor verving) de licentie van Windows (bijvoorbeeld met Windows 7) ineens niet meer geldig was, en je met een gedeactiveerd exemplaar kwam te zitten. Windows 10 lijkt in dat opzicht wat soepeler te zijn. Alhoewel Microsoft niet precies uit de doeken doet hoeveel van je hardware je mag veranderen voordat je het besturingssysteem opnieuw moet activeren, is het wel een stuk makkelijker geworden. Je mag sowieso onbeperkt je geheugen vervangen of upgraden, van harde schijf wisselen en het aansluiten van extra randapparatuur heeft nooit effect op je Windows 10-licentie. Verander je een deel van alle hardware (bijvoorbeeld moederbord, processor en geheugen) in één keer, dan bestaat de kans dat Windows 10 wél gaat ‘zeuren’. Ook met Windows 10 checkt Microsoft natuurlijk of de licentie die je gebruikt niet ook op een andere computer wordt gebruikt. Twee Windows 10-systemen draaien met dezelfde licentie is dus sowieso niet mogelijk.

Licentie koppelen aan Microsoft-account

De beste manier om je Windows 10-licentie ‘veilig te stellen’ is door deze te koppelen aan je Microsoft-account. Als je je Windows 10-licentie koppelt aan je Microsoft-account, dan is de kans een stuk kleiner dat je problemen krijgt met de licentie bij een upgrade van je hardware. Dat komt omdat de licentie dan eigenlijk aan jou als persoon wordt gekoppeld en niet alleen aan je computer. Via de online omgeving van je Microsoft-account kun je precies zien welke computers er allemaal op jouw naam staan. Dat zijn alle computers waarop jij ooit bent ingelogd met een @hotmail.com- of live.nl-account. Deze worden automatisch weergegeven in je Microsoft-omgeving.

Je kunt Windows 10 tijdens de installatie eenmalig instellen met een Microsoft-account, daarna het besturingssysteem activeren en vervolgens binnen Windows 10 een lokaal account aanmaken. Je hoeft dus niet telkens met een Microsoft-account in te loggen om je Windows 10-systeem te activeren en geactiveerd te houden.

© PXimport

Licentie opvragen

Wanneer je beschikt over een oem-licentie van Windows 10 (dat is het geval als je je computer hebt gekocht met Windows 10 voorgeïnstalleerd), dan kun je die licentie niet overzetten naar een andere computer. Anders is het wanneer je Windows 10 los hebt gekocht, bijvoorbeeld via een webshop (waarbij je een digitale productcode ontvangt) of in de winkel. Deze zogeheten retailversie mag je in principe ook op een andere (nieuwe) computer installeren, mits je de oude computer eerst deactiveert. Een retail-licentie op meerdere computers draaien kan niet. Via een aantal commando’s kun je achterhalen wat voor soort licentie jouw Windows 10-pc heeft. Open de Opdrachtprompt via het startmenu en start deze met administrator-rechten. Typ de volgende regel in:

slmgr /dli

Er verschijnt een scherm waarin je kunt zien welk type licentie jouw computer heeft. Heb je Windows 10 los gekocht, dan zie je rechts in het venster RETAIL channel staan. Bij een voorgeïnstalleerde Windows 10-versie (een oem-versie) staat dan OEM_DM channel.

Heb je ooit een gratis upgrade uitgevoerd, bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8 naar Windows 10? Ook dan zie je of die licentie een oem- of retail-licentie is.

© PXimport

Licentie deactiveren

Als je van plan bent om Windows 10 op een nieuwe computer te installeren, moet je Windows 10 op de oude computer deactiveren, omdat je niet twee versies met dezelfde licentiesleutel mag gebruiken. Windows 10 checkt regelmatig op de achtergrond of jouw licentie wel geldig is, dus er komt dan een moment dat een van de twee computers vanzelf gedeactiveerd wordt. Via het eerdergenoemde commando, maar dan met een andere parameter, is het mogelijk om een Windows 10-computer te deactiveren. Op die manier kun je Windows 10 dan zonder problemen op een andere (nieuwere) computer installeren. Open weer een Opdrachtprompt met administrator-rechten en gebruik dit commando om Windows 10 te deactiveren:

slmgr /upk

De licentiesleutel wordt vervolgens direct vrijgegeven en de installatie van Windows 10 waarop je dit commando hebt uitgevoerd, gedeactiveerd.

Op de nieuwe computer installeer je Windows 10 op de normale manier en voer je je productcode in tijdens de installatie, of achteraf bij het onderdeel Activering in het instellingenvenster.

© PXimport

Gratis upgraden naar Windows 10 kan nog

Wacht je nog steeds met upgraden naar Windows 10 omdat je bang bent dat je moet betalen? Geen nood, upgraden aar Windows 10 is nog steeds gratis. Het enige wat je hoeft te doen (vanuit Windows 7 of Windows 8) is het downloaden van de upgrade-tool. Die vind je hier. Bovenaan de pagina vind je de knop Update nu. Als je daarop klikt, wordt er eerst een tool gedownload (Windows10Upgradexxxx.exe, waarbij de vier x’en staan voor de versie van het bestand, die kan verschillen).

Na het downloaden start je de tool en na een tijdje verschijnt de updateprocedure in beeld. Kies voor de optie Deze pc nu bijwerken. De tool downloadt vervolgens op de achtergrond de bestanden die nodig zijn om Windows 7 of Windows 8 te upgraden naar Windows 10. Dat downloaden kan even duren, het gaat immers om zo’n 4 GB aan bestanden.

Soms kan deze tool een melding geven dat een bepaald programma niet compatibel is met Windows 10. Als je die melding ziet, moet je het betreffende programma verwijderen via het Configuratiescherm, maar meestal kun je wel gewoon doorgaan met de upgrade naar Windows 10. Je kunt zelfs nog al je oude Windows 7-accounts en deel van de instellingen meenemen naar Windows 10.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000