© PXimport

Dit is er nieuw in Android 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 maart 2019 - 11:54

Aangepast: 24 november 2022 - 13:35

Rens Blom

De nieuwste Android-versie heet Android 10 en verschijnt rond augustus. De eerste bèta, die jij ook kan installeren, introduceert tal van vernieuwingen en verbeteringen in het Android-besturingssysteem. We zetten alle nieuwe Android 10 functies op een rij.

De eerste Android Q-bèta is medio maart uitgebracht en in de maanden erna volgen nog vijf bèta's. De definitieve Android Q-update verschijnt in het derde kwartaal, vermoedelijk in augustus. In de eerste bèta zitten al heel wat wijzigingen ten opzichte van Android 9.0 (Pie), maar er komt nog meer aan. Op Google I/O, een ontwikkellaarsconferentie die in mei plaatsvindt, presenteert Google nog een aantal Android Q functies. Welke vernieuwingen zijn er nu al geïntroduceerd?

Ondersteuning voor opvouwbare smartphones

Dit jaar komen de eerste opvouwbare smartphones uit, waaronder de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X. De toestellen hebben een primair scherm dat uitgeklapt groter is. Interessant, maar een uitdaging voor het Android-besturingssysteem en apps. Die moeten geschikt worden gemaakt voor het opvouwbare display. Google zet de eerste stap door Android Q te optimaliseren, inclusief de Google-apps. De software introduceert ook allerlei technische verbeteringen en vernieuwingen waardoor Android sneller en beter moet draaien (letterlijk en figuurlijk) op vouwbare toestellen. App-ontwikkelaars krijgen daarnaast handvatten om hun applicaties te optimaliseren. Smartphonemakers profiteren ook van deze verbeteringen in Android Q.

© CIDimport

Sneller media delen met contactpersonen

Wil je een foto, video of andere mediavorm delen met iemand buiten de app waar je nu in zit? Dan gebruik je het pop-up-scherm dat verschijnt na het indrukken van de deel-knop. Handig, maar de snelheid van het pop-up-scherm laat al jaren te wensen over. Google lijkt hier met Android Q eindelijk iets aan te doen. De nieuwe Android-versie introduceert zogeheten Sharing Shortcuts, waarmee je sneller media kan delen met contactpersonen in andere apps. Hartstikke mooi, maar er zit een addertje onder het gras. Ontwikkelaars moeten de Sharing Shortcuts namelijk zelf integreren in hun apps - wat overigens niet lastig lijkt. De vraag is vooralsnog hoeveel ontwikkelaars hiermee aan de slag gaan.

© CIDimport

Android Q ondersteunt nieuwe wifistandaard

Je toestel moet dankzij Android Q ook zuiniger en slimmer omgaan met een wifi-verbinding. Google belooft daarnaast dat je privacy beter gewaarborgd wordt. Voor het tonen van voorgestelde wifi-netwerken is bijvoorbeeld geen toegang meer nodig tot je locatie. Zoals verwacht introduceert Android Q ook ondersteuning voor de nieuwe en veilige WPA3-standaard.

Meer controle over je privacy

Privacy is een groot goed, maar techbedrijven, app-ontwikkelaars en andere commerciële bedrijven hechten er lang niet allemaal waarde aan. Google geeft je als Android-gebruiker gelukkig wel steeds meer controle over je privacy. Android 10 borduurt hier op voort n de vorm van verbeterde app-machtigingen.

Nu is het zo dat je een app eenmalig toestemming geeft voor bijvoorbeeld je locatie. Vervolgens heeft de app altijd en overal toegang tot je locatie, ook op de achtergrond, zonder jouw medeweten. In Android 10 geef je aan of een app onbeperkt toegang mag hebben tot je locatie, alleen als je hem gebruikt of helemaal niet. Bij die laatste optie werkt de app vermoedelijk niet goed - dat is nu ook al het geval.

© CIDimport

Een andere privacymaatregel in de software gaat over de toegang tot de bestanden die op je toestel zijn opgeslagen. Apps die toegang nodig hebben tot je foto's, video's of map met downloads, moeten daar specifieker om vragen. In het geval van de downloadmap bepaal je zelf tot welke bestanden de betreffende app (geen) toegang krijgt.

Daarnaast wordt het voor app-ontwikkelaars lastiger om inzicht te krijgen in de persoonsgegevens van je Android-toestel. Voorbeelden zijn je imei-nummer en het serienummer. Een goede zet, want maar weinig apps hebben toegang nodig tot deze informatie.

Dag wifi-tracking

Android Q genereert bovendien willekeurige MAC-adressen als je toestel met verschillende wifi-netwerken verbindt. Deze beslissing komt je privacy ten goede omdat commerciële partijen je (normaliter unieke) MAC-adres misbruiken voor doeleinden als wifi-tracking. Het volgen van smartphones (en dus gebruikers) wordt veel lastiger als de toestellen steeds andere MAC-adressen hebben.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000