Meer privacy en veiligheid: dit is er nieuw aan Firefox 70

© PXimport

Meer privacy en veiligheid: dit is er nieuw aan Firefox 70

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 november 2019 - 15:35

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Mozilla heeft opnieuw de beveiliging opgeschroefd van zijn browser en het resultaat is Firefox 70. Zo zijn er nieuwe beveiligingsindicators voor HTTP- en HTTPS-websites en kun je een veiligheidsrapport opvragen op basis van de Enhanced Tracking Protection-tool.

Mozilla stelt dat Firefox sinds juli al meer dan 450 miljard trackingverzoeken heeft geblokkeerd van derden, hetgeen beduidend meer is dan het getal dat de websitebouwer vorige maand nog gaf, toen Firefox 69 uitkwam. Sinds deze versie, worden gebruikers standaard beschermd tegen tracking.

Met versie 70 krijgen gebruikers door middel van een veiligheidsrapport meer inzicht in hoe vaak zij online worden gevolgd. Dit rapport is te vinden door op het nieuwe schildicoontje te klikken, naast het slotje in de zoekbalk van de browser. Onderaan de pagina vind je vervolgens het rapport.

Wil je als Firefox-gebruiker specifiek zien welke bedrijven je online volgen, dan kun je, na op het schildicoontje te hebben gedrukt, bij Blocked zien welke cookies van sociale media en derden momenteel worden geblokkeerd op een bepaalde website.

Firefox houdt bij hoeveel gevallen er van cross-site tracking, tracking content, cryptominers en fingerprinters in de afgelopen week zijn geweest. Mozilla hoopt hiermee meer inzicht te geven in de manier waarop websites met gebruikersgegevens omgaan, maar de browserontwikkelaar wil ook een deel van de bescherming ervan op zich te nemen. Mozilla zegt circa 175 domeinen per dag te blokkeren.

In het veiligheidsrapport valt ook af te lezen of er een data-inbreuk is geweest via de Firefox Monitor-dienst. Verder krijgen gebruikers toegang tot de ingebouwde wachtwoordmanager Firefox Lockwise, die wachtwoorden kan synchroniseren met mobiele versies van Firefox en in de losstaande Lockwise-app. Bovendien kan Lockwise ook ingewikkelde wachtwoorden kan genereren.

© PXimport

Sneller op een Mac

In de nieuwe versie van Firefox is in de adresbalk te zien of een website de locatie van de gebruiker ophaalt en is het https-slotje niet meer groen, omdat dit onterecht een te sterk gevoel van veiligheid en privacy zou geven. Het http-slotje heeft nu een rode streep erdoorheen en het https-slotje is grijs.

Verder stelt Firefox dat de laatste versie van Firefox beter werkt met macOS. De browser zou beduidend minder energie opslurpen, terwijl pagina's 22% sneller laden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000