De nieuwste technieken voor een duurzaam huis (deel 2)

Om de ambitieuze klimaat-doelstellingen te halen, is het in de komende jaren belangrijk om zoveel mogelijk woningen duurzamer te maken. Fabrikanten bedenken dan ook allerlei slimme oplossingen voor een duurzaam huis. We zetten er enkele voor je op een rij.

Lees ook: De nieuwste technieken voor een duurzaam huis (deel 1)

ZEP F10U

Media has no description

© PXimport

Vind je de gebruikelijke zonnepanelen maar niets? Het kan een stuk discreter door een bescheiden zonnepaneel in een originele dakpan te gieten. Het Nederlandse ZEP gebruikt keramische dakpannen van de Duitse fabrikant Nelskamp om zonneceldakpannen te fabriceren. Bij de eerste productlancering in 2016 bracht ZEP alleen zwartgekleurde producten uit, maar tegenwoordig kunnen huiseigenaren ook voor natuurrood kiezen. De zonnecellen zelf zijn zwart of zilver.

De efficiëntie van de cel ligt, afhankelijk van het type, tussen de zestien en twintig procent. De dakpannen zijn per dertig stuks met elkaar geschakeld en verbonden met een omvormer. Hoewel het een relatief nieuw product is, levert ZEP tien jaar productgarantie. Verder hebben kopers dertig jaar garantie op waterdichtheid, vorstbestendigheid en weerstand tegen breuk.

Houd wel rekening met een fors prijskaartje. De zonneceldakpannen kosten namelijk in de natuurrode uitvoering ruim driehonderd euro per vierkante meter exclusief montage. De goedkoopste zwarte uitvoering kent een prijskaartje van zo’n 212 euro per vierkante meter. Volgens de fabrikant kost een dak met zonneceldakpannen ongeveer evenveel geld als een nieuw pannendak met reguliere zonnepanelen.

Tesla Powerwall 2

Media has no description

© PXimport

In plaats van het terug leveren van zelf opgewekte stroom aan het centrale elektriciteitsnet, kun je de energie ook opslaan voor eigen gebruik. Je hoeft de opgewekte energie dan niet te verrekenen (salderen) met het jaarlijkse verbruik bij de energieleverancier. Je doet tenslotte rechtstreeks een beroep op een decentrale energievoorziening.

Tesla bracht in 2015 onder de naam Powerwall een thuisaccu op de markt en nu is het innovatieve bedrijf aanbeland bij versie 2. Het principe van dit apparaat is eenvoudig. Overdag wekken de zonnepanelen mogelijk meer energie op dan je in de woning verbruikt. Voor later gebruik slaat de Powerwall 2 de resterende energie op in een forse accu. Deze stroom spreek je vervolgens na zonsondergang aan.

Voor doorsnee huizen met zonnepanelen is het gebruik van een enkele Powerwall 2 voldoende. Bezitters van grotere woningen kunnen zo nodig meerdere accu’s combineren tot een maximum van tien stuks. De behuizing bevat een geïntegreerde omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. De capaciteit van een enkel exemplaar bedraagt 13.5 kWh. Je gebruik de Tesla-app om nauwkeurig inzicht in het verbruik van deze decentrale stroomvoorziening te krijgen.

Tado Starterskit V3+

Media has no description

© PXimport

Met de juiste slimme thermostaat beperk je het energieverbruik in huis. De Tado V3+ is daar in combinatie met de optioneel verkrijgbare radiatorknoppen (79,99 euro per stuk) een goed voorbeeld van. Hiermee reguleer je namelijk op afstand de temperatuur van iedere kamer. Volgens Tado houdt deze thermostaat ook rekening met de weersverwachting. Komt er een zonovergoten dag, dan stelt het apparaat bij voorbaat een lagere temperatuur in. Verder is de geofencing-functie ideaal. Zo schakelt de verwarmingsketel automatisch naar een lagere temperatuur zodra je de woning verlaat.

Ben je na een drukke werkdag bijna thuis, dan kom je desgewenst binnen in een voorverwarmd huis. Overigens kun je ook een weekrooster instellen of specifieke regels configureren met de dienst IFTTT. Het aansluiten van de V3+ gebeurt met traditionele thermostaatdraden. Is dat niet mogelijk, dan kun je voor een draadloze verbinding een optioneel verkrijgbare ketelmodule aanschaffen. Deze extensiekit kost 99,99 euro.

Verder verbind je de thermostaat aan de hand van een internetbridge met de router, zodat je het verwarmingssysteem via een mobiele app kunt monitoren. De thermostaat zelf heeft tot slot een bescheiden matrix-display aan boord waarop je rechtstreeks de temperatuur kunt instellen.

Lees ook: Nest Thermostat E versus Tado Smart Thermostat V3+

SpeedComfort Basic

Media has no description

© PXimport

Het principe achter de SpeedComfort radiatorventilator is simpel. Zet wat fans op of onder de radiator en de warmte wordt vlotter over de ruimte verdeeld. Hierdoor hoef je volgens het Nederlandse merk minder te stoken om een aangename temperatuur te bereiken. Vanwege een lager ingestelde watertemperatuur en een kortere brandtijd van de cv-ketel bespaar je volgens SpeedComfort tot dertig procent op het gasverbruik.

De fabrikant heeft drie verschillende producten in zijn gamma. Voor de meeste radiatoren voldoet de Basic. Een voorwaarde is wel dat er minimaal zeven centimeter ruimte tussen de voor- en achterplaat van de radiator zit. Is er minder ruimte tot een afstand van minimaal 3,8 centimeter, dan kun je de SpeedComfort Narrow overwegen. Hierbij zitten speciale beugels bijgesloten. Daarnaast is er nog een model dat je eventueel voor convectoren kunt gebruiken.

De montage van de Basic gebeurt met magneetjes. Heb je een lange radiator, dan sluit je meerdere ventilatoren in serie op een enkele adapter aan. Handig is de externe thermostaatschakelaar die je met een magneetje aan de radiator bevestigt. Boven de 33 graden springt het apparaat automatisch aan, terwijl de fans bij 25 graden stoppen met draaien. Bedenk wel dat de ventilatoren wat geluid produceren, al komt het volume volgens SpeedComfort niet boven de twintig decibel uit.

Nefit SolarLine

Media has no description

© PXimport

Nefit claimt dat zijn SolarLine het meest verkochte zonneboilersysteem van Nederland is. Eén of meerdere collectoren verwarmen het water tot maximaal negentig graden en bewaren het vervolgens in een geïsoleerde boiler. Hiermee kunnen woningbezitters op zonnige dagen douchen, in bad gaan en warm kraanwater gebruiken. Is er weinig zonlicht, dan dient een aangesloten verwarmingsketel als back-up om het tapwater zo nodig bij te verwarmen.

Volgens Nefit verbruik je op deze manier tot zestig procent minder aardgas voor de bereiding van warm water. Er bestaan drie verschillende modellen. De SolarLine 1-120 beschikt over een enkele collector met een boiler van 120 liter. De SolarLine 2-120 heeft daarnaast nog een extra collector aan boord. Wens je drie collectoren en een boiler van 300 liter, dan kom je uit bij de SolarLine 3-300.

Houd er rekening mee dat je de boiler binnenshuis in de buurt van de cv-ketel dient te monteren. Bij het model van 120 liter bedraagt de lengte bijna een meter met een diameter van 55 centimeter. Nefit levert ieder SolarLine-pakket compleet af. Zo zijn een regelunit, solarstation, mengventiel, montageframe en expansievat bijgesloten.

Nu of nog even wachten?

Wil je graag aan de slag om je huis te verduurzamen, dan zijn er momenteel allerlei interessante producten op de markt. Wel kleeft er aan veel oplossingen een stevig kostenplaatje. Niet voor niets voert de politiek verhitte discussies over wie de plannen uit het concept-klimaatakkoord uiteindelijk gaat betalen. Om die reden hebben veel huiseigenaren een afwachtende houding, want wie weet kan het verduurzamen van de woning op termijn wel veel goedkoper.

Bovendien leidt meer vraag in de regel tot lagere tarieven. Hoe dan ook, de bedoeling is dat uiterlijk in 2050 alle vier miljoen woningen in Nederland van het aardgasnet zijn afgekoppeld. Gemeentes zijn verplicht om acht jaar van tevoren aan te kondigen wanneer een woonwijk geen aardgas meer ontvangt en welke warmtemethode ervoor in de plaats komt.

De overheid hoopt netbeheerders en huiseigenaren zo voldoende tijd te geven om waar nodig in verduurzaming te investeren. Van haast is dus vooralsnog geen sprake, al staat het je natuurlijk vrij om alvast met de besproken of vergelijkbare oplossingen uit dit artikel aan het werk te gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten