De grootste virussen die de wereld kent en gekend heeft

© PXimport

De grootste virussen die de wereld kent en gekend heeft

Geplaatst: 21 december 2020 - 09:45

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Laura Jenny

Het aantal cyberaanvallen blijft maar stijgen. De aanvallen zijn hoog in kwantiteit, maar lijken de laatste tijd niet het grote effect te hebben gehad dat hackers waarschijnlijk zoeken. Zeker niet in vergelijking met enkele van de grootste virussen uit het verleden. Ken je deze nog?

Mydoom

In 2004 werd de wereld opgeschrikt door het grootste computervirus aller tijden. Mydoom wist maar liefst 38 miljard dollar aan schade te berokkenen. De worm Novarg stond aan de wieg van het leed. Het was de worm die via massa-e-mails werd verstuurd. Het werd zelfs zo erg, dat 25 procent van al het e-mailverkeer het Mydoom-virus bevatte.

Het bleef maar kopieën van zichzelf verspreiden en creëerde een botnet dat DDoS-aanvallen deed. Hoewel 2004 ver van ons bed klinkt, zijn we anno 2020 nog steeds niet van Mydoom af: 1 procent van alle phishing-e-mail is Mydoom. En dat is niet het enige. De persoon of personen die achter dit virus zitten, zijn tot op de dag van vandaag niet gepakt.

Sobig

De naam van dit virus uit 2003 zegt het al, dit virus was enorm groot. Er is 30 miljard dollar verloren door Sobig. Sobig doet zich voor als echte software die aan een e-mail is toegevoegd. Wederom is de maker van dit virus nooit gevonden, terwijl Sobig voor enorme problemen heeft gezorgd bij onder andere Air Canada. Die airline kon geen tickets meer genereren voor zijn vluchten.

Er zijn nog steeds Sobig’s in omloop, want er is onder andere Sobig A, Sobig B, Sobig C, Sobig D, Sobig E en Sobig F.

Klez

7,2 procent van alle computers in 2001 is erdoor geïnfecteerd geraakt: Klez. Klez wist in totaal 20 miljard dollar aan schade te veroorzaken, door nep-e-mails te sturen door zich onder andere voor te doen als bekende afzenders. Het was er een ster in om zichzelf te kopiëren en verder te verspreiden. Inmiddels is Klez eigenlijk geheel uitgeroeid, maar het heeft een aantal ‘goede’ jaren gekend.

Iloveyou

Aanzienlijk minder schade, maar alsnog 15 miljard dollar, werd de wereld toegedaan door Iloveyou. Een virus dat waarschijnlijk nog vers in het geheugen ligt dankzij de opvallende naam. Iloveyou werkte ook echt als een liefdesbrief. het was een e-mail waaraan een liefdesbrief was toegevoegd. Het lijkt een gewoon tekstbestand, maar het ging al snel kopieën van zichzelf versturen naar iedereen op de contactenlijst van de ontvanger.

 

© PXimport

Meer dan 10 miljoen pc’s stonden er vol mee. Van dit virus is de dader wel gepakt. Een student uit de Filipijnen die even geen geld had. Met Iloveyou kon hij de wachtwoorden stelen van online diensten waar hij normaal voor had moeten betalen. Naar eigen zeggen had hij geen idee wat hij eigenlijk had gemaakt.

WannaCry

Een ander virus met een vrij opvallende en daardoor herkenbare naam is WannaCry. Dat is echter niet het enige. WannaCry is ook een vrij recente. In 2017 verscheen deze ransomware die in allerlei bedrijven de boel enorm op stelten wist te zetten. Als een bedrijf niet betaalde, kreeg het nooit meer toegang tot eigen systemen, waardoor het weer een heel nieuwe IT-infrastructuur moest opbouwen.

Het is inmiddels gelukkig gestopt dankzij een jonge securitymedewerker die had uitgevonden hoe je WannaCry kunt uitschakelen. Meer dan 200.000 systemen zijn uiteindelijk ten prooi gevallen aan deze ransomware.

Bescherm jezelf

We hebben in dit artikel de term virus en worm door elkaar gebruikt. Allebei vallen onder hacking, maar het verschil tussen de twee is dat een virus een soort gastheer (een ander softwareprogramma) nodig heeft om te werken. Een worm heeft dat niet nodig en is daardoor wat gevaarlijker. Het werkt geheel op zichzelf.

De enige manier om virussen te bestrijden is om je systemen up-to-date te houden en te zorgen voor goede antivirussoftware en overige beveiliging. En zoals uit dit artikel wel blijkt, wees altijd voorzichtig met e-mailbijlagen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten