Wat staat er op Amazon Prime Video? De beste tips

© PXimport

Wat staat er op Amazon Prime Video? De beste tips

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 oktober 2019 - 13:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Laura Jenny

Het is erg makkelijk om online goede tips voor Amazon Prime Video te zoeken, maar vaak kom je bij Amerikaanse websites uit die een heel ander aanbod kennen dan de Nederlandse variant. Er is echter genoeg goeds om te kijken op de Nederlandse Amazon Prime Video.

Amazon Prime Video staat bol van de geweldige films en series, of die nu van Amazon zelf komen in de vorm van Amazon Originals, of van andere partijen. We hebben je in dit artikel een selectie geboden van kwalitatief goede of bijzondere films en series, maar er staat nog veel meer van dat moois op het videostreamingplatform.

Pulp Fiction

Quentin Tarantino schijnt ooit te hebben gezegd slechts tien films te willen maken, en hij is nog maar één film verwijderd van die tien. Dat is echter niet de belangrijkste reden om zijn Pulp Fiction aan te raden. Het is simpelweg een heel goede, iconische film. Eentje waar vaak naar gerefereerd wordt binnen de popcultuur. Dat komt door het bizarre misdaadverhaal over twee handlangers van een misdadiger die een avond op de vrouw van hun baas moeten letten. Iets dat mede door drugsgebruik niet al te soepel verloopt. Een bizar verhaal dat niet alleen door Tarantino geweldig tot leven komt, maar ook door de acteurs: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson en Bruce Willis.

Fantastic Mr Fox

Een evenzo indrukwekkende cast is te vinden in Fantastic Mr Fox, al zie je ze hier niet. In de met visueel spectaculaire film van Wes Anderson wordt vossenjacht op de hak genomen aan de hand van het verhaal van een nogal bijdehante vos. Zijn stem en vele scherpe opmerkingen wordt ingesproken door George Clooney, maar tot de cast behoren ook Meryl Streep en Bill Murray. Deze boekverfilming van Roald Dahl is grappig, uniek en kijkt dankzij de stopmotion-techniek weg als een kinderboek met een ruw randje.

Mr Robot

We zouden geen Computer!Totaal mogen heten als we Mr Robot niet in dit artikel zouden noemen. De serie over hackers weet te verrassen met twists, maar vooral met Rami Malek die de sterren van de hemel steelt als de geniale ‘computernerd’ Elliott Anderson. Je krijgt hierbij een inkijkje in het brein van iemand die geniaal is, maar ook zijn eigen demonen te bevechten heeft. Dit resulteert in een serie die zowel bloedstollend spannend is als enorm paranoïde.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Er staan een heleboel echte filmklassiekers op Amazon Prime Video, maar er zijn er niet veel zo entertaining als Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. In deze film gemaakt door cinemagrootheden George Lucas en Steven Spielberg gaat de held Indiana Jones (gespeeld door Harrison Ford) het avontuur aan door het op te nemen tegen een andere archeoloog die zijn vondsten verkoopt aan de Duitsers. Daarvoor moet hij zo spoedig mogelijk de Bijbelse ‘Ark’ vinden. De special effects in deze film waren voor die tijd kwalitatief zeer goed: je gelooft Ford bijna terwijl hij weer het ene na het andere obstakel de baas blijft in de mooiste oorden. Spanning, sensatie en natuurlijk de nodige humor, want het blijft Indiana Jones.

Undone

Undone is een zeer unieke productie waarin een vrouw in een sci-fi-setting leert omgaan met de dood van haar vader. Deze bijzondere dame (vertolkt door Rosa Salazar) blijkt bovendien te kunnen tijdreizen met haar brein. De serie is gemaakt met gebruik van een rotoscoop, wat een animatietechniek is die je niet vaak op televisie tegenkomt. Hierbij worden de bewegingen van een acteur gefilmd, frame per frame geprojecteerd op een tekentafel, waarbij de tekenaar de projectie overtekent. Het resultaat is een droomachtige, trip-achtige serie die ver weg van de realiteit is, maar tegelijkertijd zeer hedendaagse onderwerpen ter tafel brengt.

De Bourne-films

Op Amazon Prime zijn meerdere Bourne-films te vinden, waarvan vooral het eerste deel erg sterk is. Dat komt omdat het concept erg fascinerend is: wat als je ergens op een boot wakker wordt, niet wetende wie je bent of wie je ooit bent geweest? In het geval van Jason Bourne volgt daarop een ware klopjacht, terwijl hij ondertussen keihard zijn best doet om te ontdekken wat zijn ware identiteit is. Een actiethriller met allerlei verrassingen en twists, waarin Matt Damon in de hoofdrol de show steelt.

Parks and Recreation

Voor de liefhebbers van comedyseries is er genoeg aanbod op Amazon Prime Video. Zo vind je er onder andere Parks and Recreation en The Office. Waar The Office een Amerikaanse variant is van de Britse Office, komt Parks and Recreation met een heel vers verhaal over een groep ambtenaren die zorgdragen voor de parken en vrijetijdsbesteding in het kleine plaatsje Pawnee. Het is een serie die de ‘big break’ betekende voor veel grote sterren: Chris Pratt, Aubrey Plaza, Aziz Ansari en Nick Offerman bijvoorbeeld. De grootste ster is echter Amy Poehler, die alles geeft in de rol van Leslie Knope probeert zij zich steeds verder door te ontwikkelen binnen de politiek, waar ze nogal vreemde tactieken voor gebruikt. Parks and Recreation is zo aantrekkelijk omdat het enerzijds heel vreemd is, en anderzijds vol herkenbare, gewone situaties rechtstreeks uit het dagelijks leven zit.

Seinfeld

Over situaties rechtstreeks uit het leven gesproken: Seinfeld is ook present op Amazon Prime Video. De eigenzinnige comedyreeks van comedian Jerry Seinfeld heeft alles wat een sitcom nodig heeft: herkenbare types, interessante gespreksonderwerpen en vele lagen humor. Het is met negen seizoenen een heerlijke serie om lekker te bingen deze herfst, zonder dat je per se constant je ogen op het scherm gericht hoeft te houden. Seinfeld kijkt heerlijk weg en het is bijna knap hoe tijdloos de reeks is gebleven.

The Marvelous Ms Maisel

Deze serie wordt vaak geprezen, terwijl hij hier en daar wel wat tekortkomingen heeft. Echter zet Rachel Brosnahan een heel eigen Midge Maisel neer, een vrouw die in de jaren ‘50 haar leven als huisvrouw aan de wilgen hangt voor een carrière als stand-up comedian. Dat werkt heel aanstekelijk, waardoor Prime-kijkers al meerdere seizoen van de geweldige Ms Maisel kunnen genieten. In deze serie komen het leven, kleinkunst, een vleugje emotie en comedy perfect samen.

Avatar: The Last Airbender

Er zijn meerdere animatieseries op Amazon Prime Video te vinden, waarvan Avatar: The Last Airbender iets traditioneler is dan bijvoorbeeld het eerder genoemde Undone. Sowieso is Avatar echt op kinderen gericht. Dat wil niet zeggen dat deze serie voor volwassenen niet interessant is. De verhalen zijn goed geschreven en het ziet er soms uit alsof Studio Ghibli-grootheid Hayao Miyazaki bij de productie betrokken was. Het jongetje Avatar kan de vier elementen beïnvloeden, maar heeft daarbij altijd te maken met persoonlijke uitdagingen of politieke spelletjes waardoor het interessant blijft.

Justified

Timothy Olyphant is de grote ster in Justified, een serie die aanvoelt als een western vol hedendaagse humor en situaties. Justified wordt geroemd om het acteerwerk en de chemie tussen de acteurs, maar ook om de vlotte pen van de scenarioschrijvers. Er is voor iedereen wel een soulmate te vinden in Justified, hoewel tegelijkertijd iedereen op zijn eigen manier een flinke gebruiksaanwijzing heeft.

Downton Abbey

Je hoeft geen fan te zijn van kostuumdrama’s om het uber-Britse Downton Abbey te waarderen. Deze serie staat bekend om zijn fantastische art direction, sfeer, stiff upperlip en meeslepende muziek. Alleen al om het snibbige, maar hilarische personage The Dowager (Maggie Smith) zou je Downton Abbey kunnen kijken, maar gelukkig is er nog meer om van te genieten. In zes seizoenen leer je het reilen en zeilen van een Brits posh landhuis en zijn familie kennen, en dat gaat gepaard met interessante geschiedenislessen én veel drama en intrige.

Fleabag

Serie-maker Phoebe Waller-Bridge heeft goud in handen met Fleabag. Deze Amazon Original heeft Phoebe Waller-Bridge niet alleen op de kaart gezet als seriemaker, want ze speelt ook nog eens de hoofdrol. Is het weer het volgende verhaal over een door liefde en seks geobsedeerde vrouw die door een emotionele crisis heen gaat? Enerzijds wel, maar anderzijds totaal niet. Deze serie is veel rauwer en dieper dan dat. Phoebe Waller-Bridge zal je doen huilen van verdriet en van het lachen.

Fight Club

Er is tegenwoordig een flinke stroming aan mensen die willen minimaliseren. Als dat ook is waar jij naartoe wil, dan zal je Fight Club extra kunnen waarderen. Uit deze legendarische, gestoorde film met Brad Pitt en Edward Norton is echter door iedereen wat te halen en hij staat niet voor niets hooggenoteerd in menig lijstje ‘beste films allertijden’. Tenminste, als je geen problemen hebt met grof geweld, want de eerste regel mag dan zijn dat er over Fight Club niet gesproken mag worden: een waarschuwing is hier zeker op zijn plaats.

Transparent

We eindigen onze tips met een Amazon Original, namelijk Transparent. Het is een taboedoorbrekende serie over een man die al bijna de zeventig aantikt, maar toch besluit om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dat klinkt als een ware worsteling en dat is het op sommige gebieden zeker, maar deze serie is overgoten met zwarte humor en scherpte. Het is enorm herkenbaar en tegelijkertijd ben je blij dat jij niet in de positie van de personages uit Transparent zit.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000