© PXimport

De actieve hoeken van Linux Mint

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 juni 2019 - 02:28

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Een beeldscherm heeft vier hoeken. En waarom zou je die niet gebruiken voor het triggeren van een of andere activiteit, bedachten de makers van Linux Mint. Een soort virtuele hoekschoppen zijn het resultaat. Trigger er acties mee die je zelf instelt.

Mocht je een meester met de muis zijn, dan zie je wellicht wat in de actieve hoeken die Linux Mint te bieden heeft. Na inschakelen hiervan (standaard staan ze uit) beweeg je je muis naar een van de aangezette hoekpunten, waarna een zelf te definiëren actie wordt uitgevoerd. Om de hoekpunten te configureren klik je in het menu Start onder Voorkeuren op Actieve hoeken. In het geopende venster kun je nu aangeven welke hoek je actief wilt maken. Een ingeschakelde actieve hoek betekent dat als je je muis erop zet, een actie wordt uitgevoerd. Die mogelijke acties zijn drie voorgedefinieerde exemplaren: Alle werkbladen tonen, Alle vensters tonen en Bureaublad weergeven. Daarnaast is er nog de optie Een opdracht uitvoeren. Die laatstgenoemde is alleen interessant als je bijvoorbeeld een of ander script of tooltje wilt laten uitvoeren. Het is daarbij wel oppassen, want die opdracht wordt steeds weer uitgevoerd als je je muis over de bijbehorende schermhoek beweegt. Dat is vooral vervelend als er per ongeluk telkens een gekoppeld programma of iets dergelijks wordt gestart als je met iets heel anders bezig bent. Om actieve hoeken praktisch te gebruiken adviseren we je om er - zeker in het begin - maar eentje aan te zetten. En daar een actie als Bureaublad weergeven aan te koppelen. Die functie komt altijd wel een keertje van pas, bij een hoop geopende programma's en dergelijke.

Aan of weer uit

Stel dat je bijvoorbeeld de rechter bovenhoek in Linux Mint zo wilt instellen dat zodra je je muis daar houdt, het bureaublad wordt getoond. Zet dan eerst de schakelaar aldaar achter Deze hoek inschakelen op AAN en kies in het selectiemenu eronder de optie Bureaublad weergeven. Het is geen slecht idee om ook meteen een vertragingstijd in te stellen. Daarmee voorkom je dat als je je muis tijdens het werk zo af en toe eens in de hoek beweegt, steeds weer het bureaublad verschijnt. Stel je achter Actievertraging (ms) bijvoorbeeld een waarde van 500 in, dan duurt het een halve seconde alvorens de actie wordt uitgevoerd. Als tegenhanger - desgewenst ook weer met vertraging - zou je in de linker bovenhoek als actie Alle vensters tonen mee kunnen geven. Het is voor de rest een kwestie van uitproberen of je deze feature van Linux Mint prettig vindt. Het is niet voor niets dat hij standaard is uitgeschakeld: de kans dat je op deze manier per ongeluk iets triggert is - zelfs met ingeschakelde vertraging - natuurlijk best groot. En dan leidt dit trucje alleen maar tot irritatie. Als dat bij jou het geval is, is de oplossing simpel: gewoon alle schakelaars weer uit zetten en klaar.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000