Dé 4 manieren om een eigen website of applicatie te hosten

© CIDimport

Dé 4 manieren om een eigen website of applicatie te hosten

Geplaatst: 9 april 2018 - 10:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:59

Redactie ID.nl

Wil je een eigen website, cloudopslag, of online applicatie hosten? Dit zijn de 4 keuzes die je hebt, inclusief alle voor- en nadelen.

Dé 4 manieren om een eigen website of applicatie te hosten-15747845

© CIDimport

 

Overweeg je één of meerdere websites te hosten? Wil je ervoor zorgen dat je bestanden altijd en overal beschikbaar zijn, bijvoorbeeld met Nextcloud? Of heb je een applicatie zoals een database of crm dat je wilt gebruiken met meerdere personen? Voor het hosten van de website of applicatie heb je wel infrastructuur of een server nodig. Dit zijn de 4 alternatieven waar je uit kunt kiezen.

1. Virtual Private Server (VPS)

VPS Hosting – oftewel Virtual Private Server Hosting – zit enorm in de lift. Hierbij krijg je op een enorm zware professionele server in een datacenter een stukje opslagruimte, een deel van de processorkracht en een bepaalde hoeveelheid geheugen, afhankelijk van je behoeften. Bij aanbieders als Argeweb VPS hosting bieden ze een ruime keuze verschillende besturingssystemen, zoals CentOS, Ubuntu, Debian, maar bijvoorbeeld ook Windows VPS. Je kunt heel laag instappen en als je meer nodig hebt, kan dit – zonder dat je server uit de lucht gaat - direct worden toegevoegd. Op die manier betaal je alleen voor wat je nodig hebt en kunnen de kosten laag blijven.

2. Thuisserver

Met een oude pc voorzien van Linux of een instap-NAS kun je thuis een simpele server inrichten waarop je je eigen toepassingen en sites kunt draaien. Het grote voordeel van deze aanpak is dat je weinig geld hoeft te investeren en je ook helemaal eigen baas bent.

Dan moet je de hoeveelheid tijd die je erin steekt misschien maar even niet meetellen. En ten opzichte van een professionele datacenter waar alles gewoon blijft werken als de internetverbinding of stroom uitvalt, laat de betrouwbaarheid veel te wensen over. Daarmee blijft deze oplossing beperkt tot meer hobbyachtige toepassingen.

3. Shared hosting

Er zijn tal van hostingaanbieders waar je al voor een paar euro per maand een stukje ruimte op een server kunt huren. Daarop kun je relatief eenvoudig een eigen site draaien of een online applicatie hosten. De server staat in een datacenter en is 24/7 bereikbaar waardoor je site ook bereikbaar is als de internetverbinding thuis eruit ligt. Shared hosting is daarmee prima geschikt voor lichte websites of zeer eenvoudige apps.

Groot nadeel van deze vorm van hosting is de hoeveelheid opslagruimte en de ‘resources’ die je tot je beschikking hebt. Bij zwaardere websites lopen de prestaties vaak al snel terug. Voor het hosten van bijvoorbeeld veel bestanden in ownCloud is ook niet genoeg ruimte en wordt de snelheid niet zelden ‘afgeknepen’.

4. Dedicated Private Server (DPS)

In het verleden kozen veel partijen voor een eigen fysieke server, hetgeen ook wel Dedicated Private Server Hosting wordt genoemd. Het grote voordeel is de totale controle die je als gebruiker over zo’n apparaat hebt. Daar staan echter hoge kosten en flink wat onderhoud tegenover. Bovendien wordt bij DPS de aanwezige capaciteit van een server vaak maar voor een klein deel benut terwijl je wel voor de hele server moet betalen. Steeds meer partijen migreren dan ook de software van hun DPS naar een VPS.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten