Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

© PXimport

Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 10 februari 2017 - 12:01

Aangepast: 16 november 2022 - 10:33

Robbin Ooijevaar

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Filmpje mee?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In een tijd waar alles wat met video en geluid te maken heeft ‘per se’ gestreamd moet worden, zijn er nog steeds mensen die graag een filmpje meenemen voor onderweg. Hierbij kun je tegen twee problemen aanlopen. Het filmbestand is te groot of jouw apparaat kan niet overweg met het videobestand. Convertilla heeft de oplossing! Het programma zet een videobestand om naar een ander formaat waarmee jouw smartphone, tablet of ander apparaat wel mee overweg kan. In tegenstelling tot vergelijkbare programma’s is Convertilla geheel vrij van adware. Lees ook: De beste freeware-tips van 2017.

Start Convertilla en wijs het bestand aan dat je wilt omzetten, bijvoorbeeld filmpje.mkv. Standaard kiest Convertilla het mp4-formaat, een indeling waar bijna alle apparaten aankunnen. Klik op Gadget en geef aan voor welk type apparaat je filmbestand bedoeld is, bijvoorbeeld een iPad of Android-smartphone. Bepaal bij File de opslaglocatie. Convertilla zal je originele bestand niet overschrijven, maar kies voor de zekerheid een andere map. Zet Convertilla aan het werk met de knop Convert.

© PXimport

Tip 02: Second-opinion

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zelfs de beste beveiligingsprogramma’s laten weleens een steekje vallen. Hierdoor kan het gebeuren dat malware of andere ellende toch op je computer belandt. Met Zemana AntiMalware voer je snel een second opinion uit. Het programma voert een uitgebreide controle uit waarna je de aangetroffen problemen kunt oplossen.

Hierbij is Zemana AntiMalware zeer streng, dus schrik niet van het resultaat. Op ons systeem werd een programma om automatisch aan te melden bij Windows al herkend als een potentieel gevaar. Zemana AntiMalware is geen must voor iedereen, maar noemen we speciaal voor alle mensen die weleens een onderbuikgevoel hebben over adware of andere ‘gluur-software’.

De gratis versie van het beveiligingsprogramma heet Zemana AntiMalware Free. Deze is lastiger te vinden op de website van de makers dan de betaalde premium-versie. De gratis versie biedt de mogelijkheid om malware op te sporen en te vernietigen, maar heeft geen ‘realtime’-bescherming. Zemana AntiMalware Free werkt dus niet op de achtergrond, maar wordt alleen actief als jij opdracht geeft om een controle uit te voeren.

© PXimport

Tip 03: Verwijderen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn meestal meerdere manieren om een programma van je systeem te verwijderen. In Windows 10 is dit extra verwarrend omdat je het de-installeren ook nog eens op meerdere plekken terugvindt. Geek Uninstaller Free biedt uitkomst en vereenvoudigt dit proces, voornamelijk door een keurig overzicht. Start Geek Uninstaller en je krijgt direct een lijst met allen aanwezige programma’s. Sorteer de lijst op datum door op de kolom Installatiedatum te klikken. Als je weinig schijfruimte hebt, klik dan op Grootte om programma’s die veel ruimte in beslag nemen bovenaan te zetten. Er is ook een zoekfunctie aanwezig. Dubbelklik op een programma om het te verwijderen. De standaard de-installatieprocedure wordt gestart. Zodra deze is afgerond, kijkt Geek Uninstaller of er bestandsresten of registerrommel is achtergebleven.

Naast de gratis versie is er een betaalde pro-versie met meer mogelijkheden. Hier is onder andere een optie aanwezig die nieuwe installaties in de gaten houdt om het programma in de toekomst nog beter te verwijderen.

© PXimport

Tip 04: Temperatuur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc toont Windows Taakbeheer. In Windows 10 zie je in het tabblad Prestaties de belasting van je processor. Hier ontbreekt de temperatuur en dat is precies wat Core Temp wel weet. Core Temp geeft de temperatuur van je ‘processorkernen’. Deze informatie is handig om bijvoorbeeld te controleren of de temperatuur niet te hoog oploopt van een zelfgebouwde computer. Oververhitting kan leiden tot schade aan je hardware, maar ook een verklaring zijn voor vage computer crashes.

Voor Core Temp zijn enkele uitbreidingen beschikbaar, bijvoorbeeld om de temperatuur op afstand uit te lezen. Deze en andere uitbreidingen vind je op de website van de makers onder Add ons. Wees alert tijdens de installatie van Core Temp om ongewenste extra’s te voorkomen.

© PXimport

Tip 05: Verandering

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna niemand houdt van verandering. Als je het nieuwe uiterlijk van Firefox niet kunt waarderen biedt Classic Theme Restorer uitkomst. Classic Theme Restorer is geen los programma, maar een uitbreiding voor de Firefox-browser. Je vindt Classic Theme Restorer dan ook terug via de bekende drie streepjes in de browser. Klik op Add-ons / Extensies voor een overzicht van je uitbreidingen. Klik op bij Classic Theme Restorer op Options en kijk bij Classic Theme Restorer. Bepaal welke visuele aanpassingen je wilt doorvoeren door vinkjes te plaatsen. Naast de ‘oude look’ kun je met Classic Theme Restorer het volledige uiterlijk wijzingen van Firefox. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en hierdoor minder overzichtelijk voor beginners.

Je verwijdert alle Classic Theme Restorer-aanpassingen door deze handmatig ongedaan te maken. De uitbreiding deactiveren of verwijderen geeft hetzelfde resultaat.

© PXimport

Tip 06: Telegram

Geschikt voor: Android, iOS, web, Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

De bekendste chatdiensten zijn Facebook Messenger, WhatsApp en iMessage. Ook sms is nog steeds populair en veel mensen chatten met Skype. Het grootste ‘probleem’ met deze diensten is de beperkte hardware-ondersteuning. Dit is een van de onderdelen die Telegram beter heeft geregeld. Telegram werkt bijna hetzelfde als chatdiensten die je nu al gebruikt, maar dan op alle apparaten. Je kunt Telegram installeren op je computer, smartphone of tablet. Zonder installatie zijn al je berichten via de webapp beschikbaar. De uitgebreide crossplatform-ondersteuning maakt Telegram ook interessant voor kleine bedrijven omdat je snel onderling kunt communiceren, ongeacht het apparaat waarmee je op dat moment werkt.

© PXimport

Tip 07: Gebruikersgegevens

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna alles wat je op je computer doet, belandt in je Windows-gebruikersprofiel. Door dit profiel over te zetten naar een nieuwe computer, verhuis je dus automatisch alle instellingen, bestanden en andere gegevens mee. Met deze insteek biedt Transwiz een handig hulpprogramma om een volledig gebruikersprofiel over te zetten. Zoals de programmanaam al doet vermoeden, werkt Transwiz met een wizard die je stap voor stap begeleid. Om een gebruikersprofiel inclusief alle gegevens over te zetten, kies je eerst voor ‘exporteren’. Op de andere computer kies je voor ‘importeren’ waarna alle gegevens worden overgezet.

Transwiz werkt alleen als je bent aangemeld als een andere gebruiker. Als je dus bijvoorbeeld de Windows-gebruiker ‘Henk’ wilt exporteren met Transwiz, moet je je aanmelden als een andere gebruiker. Deze gebruiker dient over beheerdersrechten (administrator) te beschikken.

Naast de gratis versie van Transwiz is er een betaalde pro-versie met meer mogelijkheden. De basisversie voldoet voor de meeste doeleinden.

© PXimport

Tip 08: Pc-reparatie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Word jij door familie en vrienden ook altijd gebeld als er iets mis is met een pc of laptop? Misschien heb je wel een pc-reparatie bedrijfje of ambities op dit gebied? Test je vaardigheden met Computer Repair Simulator. Computer Repair Simulator is een spel waarbij je storingen oplost. Hierbij hoort ook het vervangen van hardware, een besturingssysteem installeren en andere dingen die voor jou (als het goed is) gesneden koek zijn. Als speler dien je ook computerproblemen op te lossen en een systeem weer werkend te krijgen. Er zijn meerdere spelmogelijkheden. Je begint bijvoorbeeld in een garage met een werkbank. De telefoon gaat, je neemt op en hoort van een (boze) klant wat er mis is met zijn pc. Als je de opdracht accepteert, ligt het moederbord op je werkbank en kan de speurtocht beginnen.

Hoewel het idee achter Computer Repair Simulator leuk is en de graphics mooi zijn, werkt het spel nog niet vlekkeloos. Computer Repair Simulator verkeerde ten tijde van schrijven nog in het ‘Alpha stadium’. We hopen dat de makers inmiddels de speelbaarheid van de game hebben verbeterd of dit op korte termijn regelen.

© PXimport

Tip 09: Van ftp tot Dropbox

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Om toegang te krijgen tot het bestandsbeheer van een (cloud)server, heb je een ‘client’ nodig. Cyberduck is zo’n client en maakt het eenvoudig om bestanden op afstand te beheren. Uiteraard ondersteunt Cyberduck het ftp-protocol, maar ook veel andere standaarden en diensten als WebDAV, Google Docs en zelfs Amazon S3. Leuk detail is dat je ook je Dropbox kunt benaderen via Cyberduck. We hebben dit getest met een betaald Dropbox-account. Cyberduck biedt een uniforme verkenner-achtige omgeving om je bestanden en mappen op de server te benaderen. Ook kun je verbindingen opslaan waardoor je de volgende keer sneller toegang hebt tot je bestanden.

© PXimport

Tip 10: Zwart/wit-effect

Geschikt voor: Android, Windows 7, 8(.1), 10

Door kleuren uit een afbeelding te verwijderen en om te zetten naar grijstinten, zorg je ervoor dat het onderwerp van je foto extra aandacht krijgt. Dit is met elk fotobewerkingsprogramma voor elkaar te krijgen, maar nooit zo eenvoudig als met Photo Black & Color! Open een afbeelding en klik op de kleuren die je wilt behouden. Als je bijvoorbeeld een foto van een bloem hebt, klik je op meerdere plekken van de plant. De kleuren verschijnen links in beeld in een overzichtje. Druk op de entertoets om het foto-effect toe te voegen. Photo Black & Color maakt de afbeelding zwart/wit op de door jouw gekozen onderwerpen na.

© PXimport

Tip 11: Foto vergroten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een foto met een lage resolutie vergroot, krijg je te maken met kwaliteitsverlies. De pixels worden beter zichtbaar of de afbeelding wordt ‘gruiziger’. Bijna elk fotobewerkingsprogramma kan de vergroting voor je regelen, maar A Sharper Scaling doet dit meestal net iets beter! Open de afbeelding in A Sharper Scaling die je wilt vergroten. Kies de vergroting, bijvoorbeeld 200%. A Sharper Scaling toont een ingezoomde voorbeeldweergave zodat je op de details kunt letten. Er zijn meerdere methoden om een afbeelding te vergroten. Bekende standaarden zijn ‘bicubic’ en ‘bilinear’. De voorbeeldweergave wordt automatisch aangepast als je een andere methode kiest. Op dit onderdeel schieten veel fotobewerkingsprogramma’s tekort: je moet dan eerst de aanpassing doen voordat je het eindresultaat ziet. Met A Sharper Scaling werkt dit andersom: je kijkt eerst welke manier van vergroten het beste resultaat geeft en bewaart dan pas het eindresultaat. Hoewel A Sharper Scaling handig een goede oplossing biedt om te kleine afbeeldingen groter te maken, hoef je geen wonderen te verwachten. Bij het opkrikken van de resolutie doe je altijd concessies.

© PXimport

Tip 12: Bestandsrechten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je niet meer bij je eigen bestanden kunt, is dit een groot probleem. Dit komt bijvoorbeeld voor als je bestanden van een gecrashte Windows-installatie via een externe schijf op een andere computer wilt zetten. Je krijgt in de Windows Verkenner een foutmelding dat je over onvoldoende rechten beschikt. Met NTFS Access stel je alle rechten opnieuw in zodat de bestanden weer ‘van jou’ worden. Hiermee wordt bedoeld: de huidige Windows-gebruiker krijgt alle rechten die nodig zijn om toegang te krijgen tot de bestanden. Start NTFS Access en blader naar de map waarvan je de toegang wilt claimen. Plaats een vinkje bij Set folder owner om eigenaar te worden van de map. Plaats ook een vinkje bij Set folder full access rights om volledige toegang te ontsluiten. Bevestig met de knop Grant om de rechten opnieuw in te stellen.

© PXimport

Tip 13: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows Updates zijn pleisters voor je besturingssysteem. Als het goed is komen je updates automatisch binnen en worden vervolgens toegepast. We krijgen veel vragen over dit essentiële Windows-onderdeel. Soms blokkeert één defecte update de werking van Windows Update, blijft dezelfde update zichzelf steeds opnieuw installeren, of treden er andere problemen op. Ervaar je problemen met Windows Update? Reset Windows Update Agent kan het onderdeel Windows Update voor je herstellen.

Reset Windows Update Agent is geen ‘echt’ programma, maar een script. Om deze reden krijgt deze tip ook een hoge moeilijkheidsgraad. Download het zip-bestand en pak het uit. Klik met de rechtermuisknop op het bestand ResetWUEng.cmd en voer het uit als administrator. Windows Update wordt opnieuw ingesteld waarna het onderdeel (als het goed is) weer correct werkt.

© PXimport

Tip 14: Afsluiten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Laat je je computer ook weleens een nachtje aanstaan om een download binnen te halen of een video te renderen? Begrijpelijk, maar zonde van de energie! Veel mensen schakelen alles wat met energiebesparing te maken heeft uit om te voorkomen dat een taak onderbroken wordt. Hierdoor blijft je systeem altijd actief, zelfs als dat echt niet nodig is. Ninja Shutdown heeft hier iets op gevonden. Het programma maakt het eenvoudig om een tijd in te stellen dat je computer uit moet schakelen. Dit maakt Ninja Shutdown ook handig in huishoudens waar ‘de computer van de kinderen’ vaak vergeten wordt en altijd aan blijft.

Voor wie zijn systeem niet uit wil schakelen kan Ninja Shutdown de huidige Windows-gebruiker ook automatisch uitloggen. Dit is handig voor zakelijk gebruik om te voorkomen dat je kantoor-pc aangemeld blijft.

Tip 15: Bijzonder ongewenst

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heb je last van vreemde reclames tijdens het internetten en van een aangepaste zoekmachine in je browser die je maar niet ongedaan kunt maken? Dan heb je last van ‘junkware’. Onder deze verzamelnaam valt alles waar niemand op zit te wachten, maar wat je per ongeluk op kunt lopen tijdens het surfen of een foute software-installatie. Junkware Removal Tool (kort: JRT) spoort de ongenode gasten op en verwijdert ze voor je. Ook extra ‘zoekmachinepiraten’ en reclame-pop-ups verdwijnen als sneeuw voor de zon. Download het programma en start het via je rechtermuisknop als administrator. Let op: JRT is expertgereedschap. Zorg altijd voor een goede back-up voordat je met dergelijke hulpmiddelen aan de slag gaat. JRT draait niet op de achtergrond en biedt dus geen permanente beveiliging. Wel kun je JRT gebruiken om je systeem te ontdoen van foute software, spyware en adware.

© PXimport

Tip 16: Standaard-apps

Geschikt voor: Windows 10

Windows 10 heeft op veel computers een naar trekje. Na een grote update kan het gebeuren dat Windows 10 de standaard-apps die je hebt ingesteld ‘vergeet’. Hieronder valt bijvoorbeeld je favoriete browser, of een programma dat je wilt gebruiken om foto’s mee te openen of films af te spelen. Via Windows-toets+I / Systeem / Standaard-apps kun je bepalen welke apps dit moeten zijn. Stop Resetting My Apps biedt een extra beveiliging om ongewenste aanpassingen aan je standaard-apps te voorkomen. Het programma toont een overzicht van standaard app-keuzes. Je ziet welke app de voorkeur heeft van Microsoft. Door op een app te klikken, blokkeer je deze voorkeur en voorkom je dat de wijzigingen in de toekomst stilletjes opnieuw worden toegepast.

© PXimport

Tip 17: Olifantengeheugen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als fanatieke computergebruiker kopieer en plak je waarschijnlijk regelmatig teksten, webadressen en afbeeldingen. Zodra je iets kopieert (bijvoorbeeld met Ctrl+C), belandt het op je klembord. Zodra je nog iets kopieert, ben je het vorige kwijt. Remembr geeft je klembord extra geheugen. Het programma onthoudt alles wat je kopieert of knipt, en kan dus de redder in nood zijn als je (voor de zoveelste keer) per ongeluk je klembord ‘overschrijft’. Remembr toont een icoontje van een gloeilamp in je systeemvak. Door hierop te klikken, open je het ‘olifantengeheugen’ en toont Remembr een lijst. Hierin staan niet alleen teksten, maar ook afbeeldingen. Klik op een item uit de lijst om de inhoud te bekijken. Dubbelklik op een item om het klaar te zetten op je klembord (of gebruik de knop Copy). Remembr heb je nodig op onverwachte momenten. Zorg er dus voor dat het programma altijd actief is zodat je niet misgrijpt als je erom verlegen zit. Dit gaat via Help / Settings / Start with Windows.

© PXimport

Weg met die rommel!

© PXimport

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000