De 15 beste add-ons voor Google Documenten

© PXimport

De 15 beste add-ons voor Google Documenten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 31 mei 2019 - 02:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Dirk Schoofs

Google Documenten heeft alle basisfuncties van een uit de kluiten gewassen webgebaseerde tekstverwerker. En hoewel Documenten sterk is in de mogelijkheden om online samen te werken, mist deze tool toch enkele geavanceerde functies van een programma als Microsoft Word. Met de juiste add-ons voor Google Documenten geef je het Google-product meer power. We zoeken de nuttigste gratis add-ons.

Tip 01: Text Cleaner

Moet je regelmatig tekst kopiëren en plakken? Dan moet je vast ook heel vaak ongewenste opmaak verwijderen. En dan hebben we het niet alleen over lettertype, lettergrootte, stijl, maar ook over hyperlinks, paragraaftekens, dubbele spaties, tabs, lijnafbrekingen enzovoort. Text Cleaner is een schoonmaker die deze opmaak in een vingerknip opruimt, maar je kunt deze tool ook slim inzetten via de optie Configure. In dat paneel vink je de opmaakkenmerken aan die deze tool moet wissen. In veel gevallen levert de selectieve aanpak een beter resultaat op dan dat je opgemaakte tekst met de grove borstel aanpakt.

© PXimport

Add-ons installeren

© PXimport

Tip 02: Table Formatter

Om tabellen te verfraaien gebruik je Table Formatter. Hiermee beschik je over een set van zestig ingebouwde ontwerpen en hulpmiddelen om aanpasbare tabellen te maken. Eerst plaats je een tabel op de gewone manier via het menu Invoegen. Daarna plaats je de cursor in de tabel, je opent Table Formatter en je kiest een van de zestig ontwerpen. Heb je niet genoeg aan de standaardsjablonen, dan is er het tabblad Custom Templates waar je een bestaande stijl kunt aanpassen naar je eigen smaak. We moeten wel zeggen dat deze invoegtoepassing nogal sloom reageert: het duurt even voordat hij in de zijbalk paraat staat.

© PXimport

Tip 03: Translate+

Om misverstanden te vermijden, we hebben het hier niet over de invoegtoepassing Translate of Translate plus, maar over Translate+ van de Vietnamees Thanh Viet Do. Met deze add-on vertaal je rechtstreeks in een Google-tekstdocument zonder dat je het document moet verlaten om Google Translate te openen. De invoegtoepassing heeft een Auto-detect knop, die van pas komt als je geen idee hebt of de tekst in het Russisch, Servisch of Oekraïens is geschreven. Het hulpje bevat heel veel talen, en wanneer er toch een taal ontbreekt, kun je gebruikmaken van een brugtaal zodat de tekst bijvoorbeeld eerst naar het Duits wordt omgezet en dan pas naar het Nederlands.

© PXimport

Tip 04: DocSecrets

Om bepaalde gevoelige passages in tekst te beschermen tegen nieuwsgierige ogen, gebruik je DocSecrets. Dit is een uitstekende oplossing voor een document dat je wilt delen, maar waarvan je bepaalde informatie wilt verbergen. Deze tool zet een markering over de tekst, en zonder wachtwoord kun je de tekst dus niet lezen. De inhoud wordt veilig afgeschermd via aes-encryptie. Alle data, ook het wachtwoord, blijft deel uitmaken van het document. Een interessante tool, maar we raden niet aan om deze add-on in te zetten om financiële informatie of kritieke wachtwoorden af te schermen.

© PXimport

Tip 05: Speakd

Met deze tekst-naar-spraak-toepassing laat je tekst voorlezen door het programma. In tegenstelling tot sommige andere tekst-naar-spraak-tools hoef je met Speakd de tekst niet eerst te kopiëren en in een vak te plakken. Deze toepassing is dus nuttig voor slechtziende gebruikers en mensen die een tekst willen begrijpen zonder van het scherm te lezen. Je hoort weliswaar een robotstem, maar de tekst blijft wel verstaanbaar. Je opent gewoon de add-on en klikt op de Play-knop om de tekst te horen.

© PXimport

Tip 06: Lucidchart

Stroomdiagrammen, organogrammen, netwerken, elektriciteitsschema’s … Met de add-on Lucidchart plaats je rechtstreeks complexe schema’s in je document. Je moet wel eerst op deze dienst inloggen via je Google-account. Dan open je de invoegtoepassing en je klikt op de oranje plusknop in de rechteronderhoek. Daarna kies je een diagramtype: flowchart, venndiagram, grondplan enzovoort. In de zijbalk heb je drie opties: Maken, Invoegen of Bewerken. Wil je Lucidchart gratis gebruiken, dan ben je beperkt tot zestig objecten per document. Voor een onbeperkt aantal vormen en schema’s moet je overstappen naar een basic lidmaatschap dat 4,95 euro per maand kost.

© PXimport

Tip 07: Easy Clipart

Google Documenten ken standaard geen bibliotheek met getekende plaatjes die vaak bij tekstverwerkers tegenkomt, ook wel clipart genoemd. Om snel wat van die tekeningen toe te voegen in een Google-document, is er de add-on Easy Clipart. Gebruik het zoekveld om aan te geven wat je zoekt, en klik dan op de gewenste afbeelding in de zoekresultaten. De clipart komt terecht op de plaats waar de muisaanwijzer staat. Eenmaal in het document kun je die afbeelding verplaatsen en de grootte ervan aanpassen. Bovendien bepaal je of en hoe de tekst om de afbeelding heen loopt en hoeveel afstand er tussen het plaatje en de tekst moet zijn.

© PXimport

Tip 08: Easy Accents

De courante accenten in het Nederlands vind je meestal wel op het toetsenbord, maar hoe typ je alweer het Spaanse vraagteken ¿ of de Duitse ß? Met Easy Accents bespaar je veel zoektijd. Alle accenttekens staan per taal in de rechterbalk. Klik gewoon op de letter met het accent dat je nodig hebt en het teken verschijnt in het document bij de cursor. Voor hoofdletters houd je de Shift-toets ingedrukt wanneer je op de letter met accent klikt. Bij de verschillende talen zitten nu ook Math Symbols en Math Logic & Set Theory: handig voor wie wiskundige tekens op het scherm wil krijgen.

Tip 09: Word Cloud

Om heel en makkelijk een woordenwolk te produceren hoef je ook al niet meer naar een of andere online generator uit te wijken. Word Cloud Generator laat je de keuze tussen een klassieke en een moderne woordenwolk, waarbij je verschillende kleurenschema’s kiest in de Advanced Options. Zoals het hoort, zal deze add-on de woorden die het meest voorkomen groter afbeelden dan termen die slechts een paar of één keer in de tekst staan. Je kunt trouwens een lijst opvragen waarin deze generator heeft geteld hoe vaak ieder woord in de tekst voorkomt. Klik je op de knop Append Large, dan verschijnt de woordenwolk als een afbeelding in het Google-document.

© PXimport

Tip 10: Search & Navigate

De gratis add-on Search & Navigate genereert automatisch een inhoudsopgave, tenminste als je met stijlkenmerken en headers hebt gewerkt. Wanneer je een bepaald woord zoekt, geeft deze uitbreiding aan hoe vaak dit voorkomt in iedere sectie van de tekst. Daarnaast krijg je een lijst met bladwijzers, afbeeldingen en tabellen. Bij afbeeldingen wordt helaas niet het beeld, maar een stukje tekst boven de afbeelding getoond. Vooral in uitvoerige tekstdocumenten is deze invoegtoepassing nuttig, want je navigeert onmiddellijk naar de juiste passage via de links in de zijbalk. Bovendien kun je in de voorkeuren van deze app instellen dat de zoekresultaten zich automatisch aanpassen wanneer je het document wijzigt.

© PXimport

Tip 11: Styles

Mis je het deelvenster Stijlen van Microsoft Word met zijn tekststijlen en kleurencombinaties? Door Styles te installeren van AbleBits beschik je in Google Documenten ook over zo’n paneel met twintig vooraf gemaakte documentstijlen die vergelijkbaar zijn met de Word-tegenhanger. Om het document aan te passen, open je deze add-on, je klikt op de gewenste stijl en daarna op de knop Stijl toepassen. Let wel, je kunt geen eigen stijlen opslaan in dit deelvenster.

Add-ons beheren

© PXimport

Tip 12: Flat Music Notation

Gebruik Flat Music Notation om snel wat muzieknoten te noteren! Deze invoegtoepassing laat niet alleen toe om een kleine creatie te schrijven, je kunt hem ook beluisteren en rechtstreeks tweaken. Als je klaar bent, is er de knop Afspelen om de muziek te beluisteren. Deze muzikale snippet is een lite-versie van webbased applicatie Flat.

© PXimport

Tip 13: Doc Builder

Gebruik je regelmatig dezelfde tekstfragmenten, koppen, berekeningen of illustraties? Dan kun je die onderdelen voortaan uit de zijbalk halen! Wanneer je Doc Builder de eerste keer opent, vind je een verzameling demofragmenten waarmee je aan de slag kunt. Om een onderdeel aan je document toe te voegen, plaats je de cursor op de positie waar het fragment moet komen en dan klik je op het fragment in de zijbalk. Deze fragmenten zijn eigenlijk gewoon bestaande Google-documenten die je organiseert in mappen binnen Google Drive. Je kunt die mappen markeren met een ster aan de rechterkant van de mapnaam. Doc Builder heeft ook een sectie Formatting om al je persoonlijke stijlen vast te houden. Standaard zitten er tien stijlen in, maar via de knop Open Themes Sheet kom je bij een spreadsheet waar je heel makkelijk nieuwe stijlen vastlegt voor normale tekst, kop 1, kop 2 enzovoort.

© PXimport

Tip 14: Mail Merge Contacts

Een van de gemakkelijkste manieren om gepersonaliseerde brieven of e-mails te versturen, is met Mail Merge Contacts. Je moet natuurlijk eerst de contactgegevens beschikbaar maken via Google Contactpersonen. Daarna stel je een document op met variabelen, bijvoorbeeld: voornaam, telefoonnummer, adres. Klik op Merge to Letters om gepersonaliseerde documenten te maken die je wilt afdrukken. Wanneer je Merge to Emails gebruikt, worden het sjabloon en de contacten samengevoegd in gepersonaliseerde e-mailberichten die je vanuit je Gmail-account verzendt.

© PXimport

Tip 15: Extensis Fonts

Heb je voor een project een stijlvol maar toch opvallend lettertype nodig? Met Extensis Fonts kom je in een schatkamer van meer dan 1200 verschillende lettertypes die in hun eigen stijl in de zijbalk in beeld komen. Je kunt de keuze verfijnen op basis van populariteit, toegevoegde datum en naam. Gebruik het menu Tonen om alleen specifieke beschikbare letterstijlen weer te geven zoals schreef- of schreefloze letters, monospace-letters of handschriftfonts.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000