Cross-platform bestanden delen met Sharik

© PXimport

Cross-platform bestanden delen met Sharik

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 juli 2022 - 08:57

Aangepast: 14 december 2022 - 12:36

Dirk Schoofs

Stel je hebt thuis een Android-toestel, een iPhone, een Windows-desktop en een MacBook. Dan moet er toch een eenvoudige manier zijn om onderling bestanden te delen zonder dat je gesynchroniseerde mappen hoeft te gebruiken? Met Sharik kun je bestanden delen, zelfs zonder internetverbinding.

Sharik is cross-platform software, een programma dat dus op alle gangbare systemen werkt en dat geen beroep doet op cloudopslag. Het enige wat je hoeft te doen, is alle toestellen met hetzelfde netwerk verbinden (wat in een thuissituatie eigenlijk vanzelfsprekend is). Sharik is een kleine bestandserver waardoor je bestanden overal toegankelijk zijn in hetzelfde netwerk.

Download Sharik hier.

Verzenden

Het maakt niet uit op welk besturingssysteem je deze opensource-software draait, de interface ziet er op ieder toestel hetzelfde uit. Wanneer de software start, krijg je twee opties: Send en Receive. Ga je voor verzenden dan heb je de keuze: wil je tekst versturen of wil je een bestand verzenden. Om een klein stukje tekst te versturen, typ je de boodschap en klik je op Send. Wil je een foto of een ander bestand uitwisselen, dan volg je de optie Files en selecteer je de bestanden die je wilt delen.

© PXimport

Ontvangmogelijkheden

Er zijn meerdere manieren om de bestanden te ontvangen. Bovenaan verschijnt een link waarmee je vanaf elk ander apparaat toegang krijgt tot dit gedeelde bestand. De link bestaat uit het ip-adres en de poort van de verzendende machine. 

Typ die link in een browser en je beschikt over het bestand. Daarnaast kun je een QR-code genereren; wanneer je die code scant met je smartphone zal het toestel de downloadlink ook openen. Met deze twee opties hoeft de ontvanger Sharik niet te installeren.

De derde optie is van toepassing wanneer je dezelfde software wel hebt geïnstalleerd op de computer of het mobiele toestel van de ontvanger. In dat geval open je deze tool en je kiest Receive. Sharik zal aangeven dat er een bestand op je wacht dat je dan kunt binnenhalen. Je kunt vervolgens kiezen om het bestand op te slaan of om het te openen in de juiste toepassing.

Conclusie

Eenvoud troef! Sharik ondersteunt de meeste apparaten zonder dat je allerlei instellingen hoeft aan te passen voor bestandsdeling. Het programma werkt op een lokaal thuisnetwerk, zowel bedraad als draadloos, zodat er geen malware kan binnensluipen via het internet.

8,0

ONS OORDEEL

Sharik

Pluspunten

Eenvoud

Grote QR-code zodat je op afstand kunt scannen

Minpunten

Zeer grote knoppen

Neemt veel schermruimte in beslag

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Android, iOS, Windows, macOS en Linux **Website** [kwikr.nl/sharik](https://kwikr.nl/sharik)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000