'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

© PXimport

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 september 2015 - 10:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:48

De Telegraaf

Criminelen perfectioneren hun methodes voor 'phishing'. De mailtjes waarmee ze klanten proberen te verleiden om vertrouwelijke gegevens te verstrekken, zien er steeds professioneler uit en bevatten minder taalfouten. Daardoor zijn ze minder makkelijk te herkennen, waarschuwden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag.

De schade door phishing is in het eerste halfjaar van 2015 met 29 procent toegenomen, vergeleken met de tweede helft van 2014. Het totale schadebedrag bedroeg 2,8 miljoen euro. Dat is wel stukken lager dan enkele jaren terug, toen criminelen met slinkse mailtjes vaak tientallen miljoenen euro's wisten binnen te halen.

Andere vormen van cybercriminaliteit, zoals kwaadaardige software, zorgden in het eerste halfjaar van 2015 voor ongeveer 300.000 euro schade. Dat bedrag lag in de voorgaande zes maanden met 55.000 euro nog extreem laag. Maar in de eerste helft van 2014 lag de schadepost weer een stuk hoger, op 775.000 euro.

Skimming minder populair

Skimmen komt vergeleken met een paar jaar geleden nog maar weinig voor. Banken hebben de betaalpassen beter beveiligd en de pasjes worden tegenwoordig standaard 'uitgezet' voor betalingen buiten Europa. Toch veroorzaakte skimming in het afgelopen halfjaar 790.000 euro schade, ongeveer 165.000 euro meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om incidenten die zich bijvoorbeeld tijdens vakanties voordeden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000