CPB aan Google: transparanter beleid of boete betalen

Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) heeft Google een dwangsom opgelegd van 15 miljoen euro, omdat de manier waarop de zoekgigant massaal informatie verzameld van zijn gebruikers in strijd is met de wet.

Dat bedrag moet betaald worden zodra Google vanaf februari 2015 niet is meegegaan met verbetervoorstellen van het CPB. Zo wil het College dat Google-gebruikers een toestemmingsscherm voorgeschoteld krijgen, zodra ze diensten van het bedrijf gebruiken. Daarop moet 'ondubbelzinning' duidelijk worden welke informatie Google zoal van ze verzameld, zoals locatiegegevens en zoekopdrachten. 

Tevens moet het privacybeleid 'helder en consistent' zijn, zodat mensen weten wat Google precies met die informatie doet. Er moet ook duidelijk worden dat You Tube bij Google hoort, maar dat is al iets waar Google YouTube-gebruikers tegenwoordig op wijst.

Teleurgesteld

“Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden”, zegt CPB-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Kohnstamm wijst er daarbij op dat Google niet alleen informatie verzameld van mensen met een Google-account, maar van iedereen die de zoekmachine gebruikt. Zonder dat ze daar voldoende van op de hoogte zijn.

Tegenover Nu.nl stelt Google 'teleurgesteld' te zijn in het CPB, omdat Google onlangs nog nieuwe plannen heeft voorgelegd aan Europese privacytoezichthouders. Het CPB weet nog niet of de maatregelen die daar in staan de huidige overtredingen beëindigen. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000