Contactafdrukken in Photoshop (Elements)

Een contactafdruk kan u heel wat inkt besparen. Voordat u overgaat tot het afdrukken van foto's in groot formaat, kunt u eerst via een contactafdruk controleren of de scherpte en kleurtoon juist zijn. We leggen u uit hoe u contactafdrukken maakt in Photoshop Elements 9 en Photoshop CS5.

1. Photoshop Elements 9

Open Photoshop Elements 9 en kies Organiseren. U krijgt nu uw fotocatalogus te zien. Om extra beelden te importeren kiest u Bestand / Foto's en video's ophalen / Uit bestanden en mappen. Selecteer de foto's waarvan u een contactafdruk wenst en kies vervolgens rechts bovenaan Maken / Fotoafdrukken / Contactblad afdrukken. In dit dialoogvenster kunt u alle instellingen naar uw hand zetten. Via Toevoegen in de linkerkolom kunt u nog extra beelden ophalen, overtollige foto's kwijtraken kan met de Verwijderen-knop. In de rechterkolom keist u uw printer en papierformaat. Bij Selecteer type afdruk laat u Contactblad staan. Vervolgens kunt u nog aangeven hoeveel kolommen u wenst. Wanneer u ook Afdrukopties tonen aanvinkt, kunt u nog een datum, bijschrift of bestandsnaam afdrukken. Geef aan hoeveel exemplaren u nodig hebt en klik op Afdrukken om uw contactafdrukken uit de printer te laten rollen. U kunt de kleuren of scherpte eventueel nog bijstellen voor u overgaat tot het printen van grote formaten.

Met Photoshop Elements is het een eitje om contactafdrukken te printen.

2. Photoshop CS5 (Bridge)

Het is onmogelijk om rechtstreeks vanuit Photoshop CS5 contactafdrukken te maken. Gelukkig gaat het wel via het bijgeleverde programma Adobe Bridge. Klik helemaal bovenaan in de balk in Photoshop op de Bridge-knop om Bridge te starten. Standaard is Bridge Engelslatig, maar u kunt de programmataal eenvoudig wijzigen via Edit / Preferences.

In de linkerkolom kunt u onder Mappen navigeren naar de bestandslocatie. In het hoofdvenster verschijnen de miniaturen. Kies nu helemaal bovenaan voor METAGEGEVENS / Uitvoer. De rechterkolom is volledig veranderd. Via het Uitvoer-menu kunt u uw beelden exporteren naar een contactafdruk in pdf-formaat of een webgalerij. Klik op PDF en kies een voorinstelling uit het Sjabloon-menu. Selecteer centraal onderaan in de balk, bij Inhoud, de afbeeldingen waarvan u een proefdruk wenst. Houd de Ctrl-knop ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren. Klik in de rechterkolom op Voorvertoning vernieuwen voor een voorbeeld. Klik helemaal onderaan op Opslaan om de pdf te genereren en op te slaan.

Bridge heeft enkele sjablonen in huis om contactafdrukken te maken.

3. Eigen instellingen

Wilt u zelf de instellingen van uw contactafdruk bepalen? Onder Document in de rechterkolom kunt u het papierformaat en de kwaliteit instellen. De vormgeving instellen kan onder het tabje Lay-out. Kies het aantal rijen en kolommen en eventueel ook de tussenafstand of kies Automatische spatiëring gebruiken. Vink Roteren tot passend aan om beelden automatisch te roteren en Eén foto per pagina herhalen om meerdere contactafdrukken van één foto te maken. Wanneer u ook Bestandsnaam en Extensie onder Overlays aanvinkt, drukt u ook deze gegevens af. U kunt nog een koptekst invoeren: vink Voeg koptekst toe aan en voer de titel in naast Tekst. Om een lijn onder de titel te krijgen hoeft u enkel bij Scheidingslijn een lijndikte en -kleur in te stellen. Op dezelfde manier kunt u ook een voetnoot opmaken onder het tabje Voettekst. Gebruik de Voorvertoning vernieuwen-knop helemaal bovenaan voor een voorvertoning. Klik op Opslaan om het pdf-bestand op te slaan.

In een handomdraai voegt u een titel toe.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000