China infiltreert Amerikaanse chips

Chips van het Amerikaanse leger zijn in China voorzien van spionagemogelijkheden. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten een backdoor waarmee onverlaten de chip kunnen uitschakelen of herprogrammeren.

Cyberspionage is voor veel bedrijven en overheden een reële angst. Beveiligingsbedrijf McAfee geeft medewerkers voor reizen naar China een wegwerplaptop mee, die bij thuiskomst niet meer in het McAfee-netwerk geplugd mag worden uit angst voor Chinese afluisterapparatuur. Tot nu toe was er weinig bewijs dat dit soort praktijken daadwerkelijk plaatsvonden, maar de ontdekking van een groep Engelse onderzoekers levert definitief bewijs.

De onderzochte chip is in China gefabriceerd. In Amerika wordt het model gebruikt voor wapens, kerncentrales en openbaar vervoer. Met nieuw ontwikkelde hardware slaagde het onderzoeksteam erin een onbekende backdoor te ontdekken. Met een geheime sleutel is de chip uit te schakelen of te herprogrammeren. Wat China er mee zou willen bereiken is onbekend. Door het gebruik in kritieke infrastructuur kan misbruik van de chip grote problemen opleveren. Het is niet te zeggen of de chip al tijdens de ontwerpfase is voorzien van een backdoor, of dat de Chinese fabrikant tijdens het fabricageproces een wijziging heeft toegevoegd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000