Bescherm je online leven met een onkraakbaar wachtwoord

Dat 123456 niet het veiligste wachtwoord is dat je kunt bedenken, mag duidelijk zijn. Een veilig wachtwoord is nagenoeg onkraakbaar. Dat maakt het wel lastig om te onthouden. Passwordmanagers bieden een oplossing, maar ook die zijn niet waterdicht. Je online accounts dichttimmeren is zo eenvoudig nog niet.

Veiligheid

Het kraken van een wachtwoord kan op verschillende manieren, maar vaak wordt gewoon brute rekenkracht gebruikt. Korte wachtwoorden met weinig verschillende soorten tekens zijn een makkie voor hackers. Gebruikers worden wel op de huid gezeten door de softwaremakers, omdat een hack niet alleen onhandig is voor de klant, maar ook de dienst in een kwaad daglicht zet. Microsoft blokkeert bijvoorbeeld actief simpele wachtwoorden, en ook Dropbox weert 123456 en nog zo'n 85.000 andere passwords met hoge kraakpotentie - en toonde de lijst per ongeluk in de broncode van de mobiele app. Google test sinds kort een manier om in te loggen zonder dat je überhaupt een wachwoord nodig hebt.

 

Hacks

En niet voor niets. Hacks van grote databases zijn aan de orde van de dag. In de afgelopen weken was het de beurt aan LinkedIn, dat 117 miljoen gegevens op een louche online marktplaats zag verschijnen die buitgemaakt zijn bij een hack in 2012. Ook Tumblr is onlangs de gegevens van 65 miljoen gebruikers kwijtgeraakt, en het Russische VKontakte zag 100 miljoen gebruikersgegevens door het afvoerputje verdwijnen.

 

Passwordmanagers

Het mag duidelijk zijn: gebruik lange, moeilijke wachtwoorden, en gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Passwordmanagers bieden een uitkomst, en de grote spelers doen tegenwoordig al veel meer dan alleen je wachwoorden in een kluis stoppen.

Lastpass bijvoorbeeld, dat er ondanks een recente hack - waarbij overigens geen wachtwoorden zijn gestolen - voor zorgt dat je je wachtwoorden kunt delen met vrienden of familie, zodat zij in bepaalde accounts kunnen. Concurrent 1Password biedt abonnementen aan voor het hele gezin en ondersteunt daarnaast vingerafdrukscanners voor een extra beveiligingslaag. En met een dienst als Dashlane kun je in één klap al je wachtwoorden veranderen in iets veiligers. 

 

Sterk wachtwoord

En toch: alles valt of staat met een sterk wachtwoord. En dat is niet meer simpelweg een kwestie van een hoofdletter en een nul aan je bestaande password toevoegen; die trucjes zijn ook bij hackers alom bekend. Een goed wachtwoord moet aan behoorlijk wat eisen voldoen, en er zijn natuurlijk ook dingen die je absoluut moet proberen te voorkomen. En als je écht geen zin hebt om al die letters, cijfers, tekens en wat dies meer zij te gaan onthouden, kun je altijd nog terugvallen op CorrectHorseBatteryStaple.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000