Antivirus: welk abonnement? Gratis of kopen?

Beveiliging blijft een gevoelig onderwerp. Als overheidsdiensten hun zaken al niet op orde hebben, hoe kun je dan je eigen apparaten beschermen tegen onverlaten? Zorg voor goede beveiligingssoftware!

Elk jaar rond oktober komen vrijwel alle beveiligingsfabrikanten met nieuwe software. Een doosje met een nieuw jaartal en enkele nieuwe features zorgen ervoor dat iedereen massaal naar de winkel rent voor een nieuw pakket. Rond die tijd verschijnen ook de grote tests. Ook in PCM zetten we elk jaar alle beveiligingssoftware op een rij. Het moment is echter vrij arbitrair. Het hele jaar door zorgen fabrikanten voor updates van virusdefinities en ook nieuwe functies worden niet altijd opgespaard tot het vaste releasemoment. Bovendien kun je het hele jaar door een nieuwe pc of een nieuw besturingssysteem kopen en zul je dan ook beveiligingssoftware nodig hebben. Als je dus een antiviruspakket wilt kopen, maar niet terug wilt vallen op inmiddels verouderde tests, dan helpen wij je om toch geïnformeerd een beslissing te maken.

Welk beveiligingsproduct moet ik kopen? Welk product zorgt voor de beste beveiliging vind je op onafhankelijke testsites als AV-Test en AV-Comparatives, ook al zijn dit slechts momentopnamen. Welke functies het product heeft en hoeveel systeemimpact vind je daar niet. Jaarlijks bespreekt PCM alle beveiligingsproducten in een uitgebreide test waar ook de prestaties in mee worden genomen. Als algemene stelregel geldt: er is een evenredig verband tussen prijs en beveiliging. Zoek echter altijd op hoeveel het product moet kosten en bedenk ook of je behoefte hebt aan extra functies als backup, datarecovery of online opslag.

Als je dan eenmaal hebt gekozen welk pakket je wilt, moet je bedenken voor hoeveel pc’s en voor hoelang je beveiliging nodig hebt. Beveiligingssoftware koop je namelijk allang niet meer als eenmalige aanschaf. De updates van virushandtekeningen en nieuwe beveiligingsfuncties, maar ook modules als online opslag, moeten jaarlijks worden afgerekend. Dat is logisch: een beveiligingspakket dat de nieuwste virussen niet herkent, is nutteloos. Toch voeren sommige fabrikanten de abonnementsstructuur wel erg ver door. Online opslag is daar een goed voorbeeld van. Waar je bij pakketten met een lokale backupmogelijkheid prima kunt blijven backuppen nadat je abonnement is verlopen, raak je bij online opslag de toegang tot je gegevens kwijt, tenzij je een verlenging afsluit.

Onder de aanschaf van een abonnement kom je niet uit. Het aanbod verschilt echter wel van partij tot partij. Niet alle abonnementen hebben dezelfde looptijd en sommige fabrikanten laten je het product op meerdere pc’s installeren. De standaardlooptijd is één jaar. Als je je vastlegt voor twee of zelfs drie jaar krijg je vaak korting, maar dan moet je uiteraard zeker weten dat het product je goed bevalt en dat het de beveiliging ook op orde heeft. Als je meerdere pc’s wilt beveiligen, naast je desktop bijvoorbeeld ook een of meerdere laptops, dan kun je kijken welke fabrikant een licentie heeft die geldig is op meer dan één pc. Een licentie voor drie of soms zelfs vijf pc’s is per stuk goedkoper dan een losse licentie.

Een relatief nieuwe abonnementsvorm is het all-in-one-abonnement voor meerdere antivirusproducten ineen. McAfee heeft eind 2011 bijvoorbeeld All Access geïntroduceerd. Voor één bedrag mag je een x aantal beveiligingsproducten van McAfee installeren. Dat gaat dan niet om één product, zoals AntiVirus voor de pc, maar geldt ook voor mobiele apparaten als smartphones en tablets. Zo kun je met één licentie voor vijf apparaten vrijwel je hele huishouden afdekken. Wel moet je zeker weten dat er voor al je apparaten een beveiligingsproduct is, voordat je de licentie aanschaft.

Om te bepalen welk pakket de beste beveiliging biedt, zijn er diverse tests. We gaan ervan uit dat je in principe wilt weten welk pakket de meeste malware tegenhoudt. Vaak heeft dat gevolgen voor je computerkracht: hoe meer bestanden gecontroleerd moeten worden, hoe meer impact beveiligingssoftware op je pc heeft. In de besprekingen die we in onze jaarlijkse test publiceren, nemen we zowel beveiliging als impact op pc-prestaties mee. Het kan echter ook lonen om puur naar recente beveiligingsresultaten te kijken. Op een nieuwere pc zul je de belasting van een antiviruspakket namelijk veel minder merken dan op een verouderde pc, dus kun je zonder problemen kiezen voor de beste beveiliging, zelfs als die erg zwaar is.

Voor onafhankelijk advies over beveiliging kun je terecht bij twee toonaangevende testlaboratoria: AV-Test en AV-Comparatives. Over de ware onafhankelijkheid van testlabs is er wel eens discussie, maar je zult er in elk geval een objectiever advies vinden dan in de ronkende persberichten die fabrikanten graag uitsturen. AV-Test levert de uitgebreidste rapporten van de twee. Op hun website kun je per product kijken hoeveel virussen worden tegengehouden, hoe goed te producten de virussen kunnen verwijderen en hoe vaak er een vals alarm wordt gegeven. Eind maart zijn de recentste tests vrijgegeven (van januari/februari). 23 producten werden door AV-Test gecontroleerd, waaronder alle grote fabrikanten. Het bedrijf heeft BitDefender uitgeroepen tot beste product, met F-Secure en Kaspersky als tweede. De uitgebreide testrapporten zijn op te vragen via www.av-test.org/en/tests/test-reports/janfeb-2012 en te sorteren naar beveiliging, virusverwijdering en usability.

De top en subtop liggen qua beveiligingssoftware erg dicht bij elkaar. Concurrentie speelt zich vaak af in de bovenste twee procent qua beveiliging en er zijn weinig pakketten die echt slecht scoren. Tests blijven echter altijd een momentopname. Door de doorlopende updates kunnen fabrikanten snel inspelen op nieuwe virussen en zijn tests snel achterhaald.

Trendgevoelig

Beveiligingsfabrikanten spelen graag in op trends. Je vindt daarom wel eens andere edities in de winkel dan de standaard Antivirus en Internet Security-versies. Een aantal partijen brengt een speciale netbookeditie op de markt die inspeelt op het feit dat netbooks vaak geen cd-romdrive hebben. De beveiligingssoftware krijg je dan op een usb-stick. Let bij dit soort producten goed op of je het wel nodig hebt: veel beveiligingssoftware is ook zo van internet te downloaden, waarna je een serienummer in kunt voeren. Een meerprijs voor een speciale netbookeditie hoef je dus zeker niet te betalen. Wel interessant is bijvoorbeeld NotebookSecurity van G Data, waar je een notebookslot bij krijgt. Ook hier geldt: let goed op of de meerprijs het waard is.

De eerste beveiligingssoftware was een stuk eenvoudiger van opzet dan de complete security suites die tegenwoordig worden verkocht. Er waren virussen en er was software die ze tegenging: antivirussoftware. Met de opkomst van internet werd ook bescherming door middel van een firewall toegevoegd. De firewall gaat aanvallen van buitenaf tegen door in- en uitgaand netwerkverkeer te controleren en eventueel te blokkeren. Daarnaast wordt er allang niet meer beveiligd tegen alleen virussen. Tegenwoordig spreekt men van malware, de verzamelnaam voor bijna alle software die dingen met je pc doet die je niet wilt. Beveiliging is niet alleen een kwestie van bekende virussen herkennen en blokkeren, maar steeds meer van het herkennen van gedragspatronen die zouden kunnen duiden op onbevoegde activiteit.

Naast de ontwikkeling van antivirus tot malwarebescherming proberen fabrikanten steeds meer te voldoen aan andere, soms maar zijdelings gerelateerde behoeftes. Onder beveiliging kun je namelijk ook andere dingen verstaan. Stel dat je pc niet door virussen wordt belaagd, maar dat een van je harde schijven kapotgaat. Beveiligingsfabrikanten helpen je dat maar al te graag oplossen, bijvoorbeeld met datarecovery- of backuptools in hun duurdere suites. Een variant hierop is online opslag, waarbij je gedurende de looptijd van je beveiligingsabonnement je gegevens online kunt opslaan. Al deze functies worden gebundeld aangeboden, meestal onder de naam Internet Security of een variatie op Suite. De meeste fabrikanten hebben twee of drie verschillende niveaus in hun aanbod. Naast de eventuele gratis basisversie is er een antiviruspakket en een complete suite. Sommige fabrikanten gaan nog een stapje boven Internet Security, zoals G Data dat met TotalCare een nóg completer pakket verkoopt.

Bij de vraag of je genoeg hebt aan de antivirusversie of de suite moet kopen, is het nog meer van belang wat je zelf wilt investeren. De beveiliging is meestal gelijkwaardig, hoewel sommige fabrikanten geen firewall met het antiviruspakket meeleveren. Je kunt hier niet altijd terugvallen op professionele testresultaten. AV-Test test vaak alleen de uitgebreidste versie (Internet Security), niet de eenvoudigere versie (Antivirus). Ook hier wordt ’t dus snel een kwestie van geld. Het prijsverschil tussen Antivirus en Internet Security kan aardig oplopen. Zo verkoopt Norton zijn Antivirus-product voor € 50 per jaar, terwijl Internet Security € 75 moet kosten. Het prijsverschil zit hem dan in de extra features, zoals de eerder genoemde online opslag. Vergelijk op de website van de fabrikant wat de verschillen zijn en of het prijsverschil het je waard is. Download eventueel een probeerversie. Bijna alle fabrikanten hebben een gratis 30-dagenversie, waardoor je zonder problemen kunt proberen of het je bevalt en of er functies in zitten die je wel of niet nodig hebt. Zorg wel dat je niet meer dan één beveiligingsproduct tegelijk installeert; dat levert gegarandeerd problemen op.

De vraag die met afstand het meest gesteld wordt over beveiligingssoftware is die over de aanschafprijs. Veel fabrikanten hebben een gratis versie van hun pakket, al dan niet met advertenties of andere promotiemethodes. Microsoft zelf heeft met het Security Essentials inmiddels een aardig marktaandeel binnengehaald. Volgens onderzoeksbureau OPSWAT (www.opswat.com/about/media/reports) heeft het gratis pakket al de vierde positie veroverd, na Avast, Avira en AVG. Ook die drie hebben een gratis versie. Pas op afstand volgen betaalde partijen als Symantec en Kaspersky. Gebaseerd op het aantal gebruikers zou je dus kunnen claimen dat betaalde partijen kennelijk weinig toevoegen. Dat is niet helemaal waar: het is eerder afhankelijk van hoeveel geld je er voor over hebt.

Uit resultaten van een testlab als AV-Test blijkt dat gratis antivirus niet slecht beschermt. Pakketten als Avast Free AntiVirus en AVG Anti-Virus Free Edition scoren consequent hoog. Het populaire Microsoft Security Essentials wordt wel gecertificeerd door AV-Test, maar behaalt als negatieve uitzondering slechts 2 van de 6 punten wat betreft bescherming. Betaalde pakketten blijken qua bescherming soms op hetzelfde niveau te zitten als hun gratis varianten, maar vaak scoren ze beter. De gratis pakketten kenmerken zich namelijk niet alleen door minder extra functies, zoals backups of een virtueel toetsenbord, maar ook basale beveiliging wordt soms weggelaten. Zo is de gratis versie van Avast AntiVirus niet voorzien van de speciale beveiliging voor bankieren en moet je voor de firewall zelfs de complete Internet Security-suite aanschaffen. Avira laat in de gratis versie de browserbeveiliging weg. Daarnaast is bij vrijwel alle gratis pakketten geen technische ondersteuning beschikbaar. Als je zelf goed overweg kunt met je pc en ook handmatig wel een virus zou kunnen verwijderen, heb je dat niet nodig, maar voor veel gebruikers is het fijn om de zekerheid van ondersteuning achter de hand te hebben.

Fabrikanten willen natuurlijk graag dat je een betaalde versie neemt. Je moet zelf echter altijd opletten of de betaalde functies daadwerkelijk iets toevoegen (op beveiligingsgebied of extra mogelijkheden die je handig vindt) of dat het alleen marketing is die je probeert over te halen geld uit te geven. Wil je voor de absoluut beste beveiliging gaan en is geld geen bezwaar, kies dan voor een volledige internet security suite. Wat betreft gratis bescherming kun je onder andere bij AV-Test terecht om te kijken welk gratis pakket de beste combinatie biedt van beveiliging, bruikbaarheid en andere functies die je nodig zou kunnen hebben.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000