Allerlei bestandsformaten omzetten met Axiom

© PXimport

Allerlei bestandsformaten omzetten met Axiom

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 3 juni 2022 - 04:58

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Toon van Daele

Bestandsformaten omzetten? Axiom draait er zijn hand niet voor om, mede dankzij de krachtige opensource bibliotheeksuite van FFmpeg. Hoe werkt deze veelzijdige tool?

Axiom is een gratis en portable opensource-tool, net als de FFmpeg-bibliotheek waarvan de tool gebruikmaakt. Je moet wel het juiste downloadarchief hebben (Axiom.ffmpeg.7z), dat je kunt uitpakken met 7-zip. Je start de app vervolgens met een dubbelklik op Axiom.exe, zodat je in het programmavenster (een grafische interface voor FFmpeg) belandt.

Basisconversie

Logischerwijze voeg je eerst het gewenste mediabestand toe. Of de url, want dat kan ook. Vervolgens geef je aan hoe dat precies moet gebeuren. Zo kun je bij Format onder meer het (container)formaat instellen voor video (webm, mp4, mkv, mpg, avi en ogv), audio (mp3, m4a, ogg, flac en wav) en afbeeldingen (jpg, png en webp). Bij video kun je eventueel ook de begin- en eindtijd instellen voor een specifiek fragment.

Verder kun je nog aangeven of je alleen video, audio of beide wilt, en in welke kwaliteit en resolutie. Eventueel bekijk of beluister je eerst nog een voorbeeldweergave.

© CIDimport

Extra opties

Maar er zijn nog veel meer instellingen mogelijk. Zo kun je bij Video uit tal van technische opties kiezen, zoals de codec, codeersnelheid, pixelformaat en framerate. Ook wat kleur en grootte betreft zijn er talrijke instellingen mogelijk.

Via de knop Audio vind je instelbare onderdelen als codec, stream, kanaal, bitrate, diepte, compressie en volume. Het is eveneens mogelijk meerdere mediastreams te combineren in één container (muxing), bijvoorbeeld om video snel van andere audio te voorzien. Je video’s ondertitelen kan ook.

Verder is er nog de knop Filters, waarmee je allerlei effecten op je video of audio loslaat. Bij video zijn dat bijvoorbeeld Deinterlace, Deflicker, Flip en Rotate, meestal met verschillende mogelijkheden. Tot slot is er nog een handige Batch-knop waarmee je conversies van meerdere mediabestanden tegelijkertijd laat uitvoeren.

© CIDimport

Conclusie

Axiom kun je weliswaar inzetten voor snelle standaardconversies van allerlei mediabestanden, maar dan ga je wel voorbij aan het indrukwekkende functiearsenaal – met dank aan het onvolprezen FFmpeg.

9,0

ONS OORDEEL

Axiom

Pluspunten

Krachtige mediaconversies dankzij FFmpeg

Muxing en batchverwerking mogelijk

Minpunten

Niet voor beginners

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000