Akoestische barcodes uitgevonden

Barcodes zijn er voortaan ook in een akoestische versie. Met behulp van ribbeltjes wordt het unieke geluid geregistreerd. De toepassingen zijn verrassend breed.

Een  onderzoeksteam aan de Carnegie Mellon University is erin geslaagd om trillingen van geluid om te zetten in informatie. Op een oppervlak van bijvoorbeeld hout op plastic wordt een unieke ribbelstructuur aangebracht. Wanneer er met een voorwerp als een vinger, telefoon of stift overheen wordt gegaan, vertaalt de unieke geluidsboodschap naar een stukje informatie. Zo zijn er geen scanners meer nodig bij het lezen van barcodes.

De akoestische barcodes kunnen ingezet worden op verschillende manieren. Zo hebben de onderzoekers bedacht dat het handig zou zijn in het klaslokaal. Er worden daarbij voorwerpen op het schoolbord geplaatst met de barcodes. Een geluidsgevoelige sensor die ook op het bord zit pikt de signalen op. Als de leraar over een voorwerp heengaat, kan er bijvoorbeeld een rekensomvoorbeeld op het bord verschijnen die hij dan vervolgens gaat uitleggen. Ook zien de onderzoekers er wel wat in om akoestische barcodes op etalages te plakken. Als je er overheen gaat met een voorwerp hoor je iets over het betreffende product en de prijs bijvoorbeeld.

 

Bron: Emerce

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten