In PCM 7 stelden we u PDF Converter 5 Professional voor als betaalbaar alternatief voor Adobe Acrobat. Uiteraard biedt de eerste niet alle toeters en bellen van zijn grote voorbeeld. Wie alleen met de uitgebreidste software genoegen neemt komt dan ook automatisch uit bij de pdf-software van Adobe.

Acrobat 9, want daarover hebben we het, is er in drie smaken: Standaard, Pro en Pro Extended. De Standaard-versie zal voor veel gebruikers voldoende mogelijkheden bieden om pdf-bestanden te maken, te bewerken en te converteren. De Pro-versie (die wij bekijken) voegt daar de pdf-portfolio, uitgebreidere bewerkingstools, documentvergelijking en ISO-validering aan toe. Daarnaast kan de Pro-versie meer bestandstypen naar pdf converteren met behoud van allerlei eigenschappen (bijvoorbeeld lagen), zoals AutoCAD, Visio en MS-Project en kunt u FLV-video in uw documenten kwijt. Tot slot kunt u dynamische XML-formulieren maken met het onderdeel LiveCycle Designer en kunt u formulieren geschikt maken voor digitale ondertekening in Adobe Reader 8 of hoger. De Pro Extended-versie biedt nog meer functies voor het distribueren en bekijken van 2d- en 3d-(CAD)-objecten en video en voor het gebruik GIS-data (zoals landkaarten met behoud van geografische informatie). Ook krijgt u bij die versie Adobe Presenter voor het maken van interactieve presentaties.

Vertrouwd

Op een groot aantal gebieden biedt de nieuwe Acrobat de vertrouwde mogelijkheden. Zo kunt u vanuit elk programma dat een print-functie biedt afdrukken naar de virtuele Adobe pdf-printer. Het mooie daarvan is dat u ook professionele kleurgescheiden pdf-bestanden kunt aanmaken ook al kent het programma waaruit u print zo'n mogelijkheid zelf niet. Dat de pdf-conversie, ook van complexe documenten, subliem is mogen we uiteraard van Adobe verwachten. Ondersteunde bestandsformaten (zoals MS-Office) kunt u ook rechtstreeks vanuit het contextmenu van Verkenner converteren en zelfs samenvoegen tot één pdf-bestand. De omgekeerde weg - van pdf naar een bewerkbaar Word-document - is uiteraard ook mogelijk maar hierbij laat het programma wel eens een steek vallen als de klus wat al te lastig is. Wie papieren documenten wil archiveren in pdf-formaat kan uiteraard ook bij Acrobat 9 terecht waarbij de ingebouwde ocr-functie er voor zorgt dat u uw documenten doorzoekbaar kunt maken. Tot slot biedt ook versie 9 weer de nodige mogelijkheden voor het converteren, combineren of splitsen van bestaand pdf-materiaal.

Teamwork

Dat Acrobat bedoeld is voor power-users (denk aan grotere bedrijven) zien we vooral aan de nieuwe manieren om documenten gezamenlijk te bewerken. Vanuit versie 9 kunt u uw pdf-document uploaden naar adobe.com (dit vereist een gratis AdobeID) om vervolgens anderen vanuit Acrobat via e-mail uit te nodigen om er samen met u aan te werken. Deze derden hebben daarvoor alleen Adobe Reader 9 nodig. Contact tijdens het werken onderhoudt u vervolgens via de ingebouwde chat-functie. U kunt ook vanuit Acrobat Adobe's nieuwe online tekstverwerker Buzzword starten om daarin (alleen of samen met anderen) een document te maken of te redigeren. Verder kunt u documenten rondsturen via mail waarin anderen commentaar kunnen schrijven in de vorm van virtuele memoblaadjes. Wie op meer traditionele wijze werkt met verschillende revisies vindt in Acrobat 9 een functie om pdf'jes met elkaar te vergelijken. Geheel nieuw is Portfolio waarmee u sjabloon-gestuurd allerlei content kunt samenvoegen in een digitale pdf-map voorzien van uw bedrijfslogo.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • degelijk en veelzijdig

  • online samenwerking

  • prijs

  • conversiefoutjes bij pdf naar Word

Wie alleen met de uitgebreidste pdf-software genoegen neemt en niet op de kleintjes hoeft te letten komt automatisch uit bij Acrobat.

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten